Verkoper op Amazon in Frankrijk? 

Zorg dan voor 31 januari 2020 voor je Franse BTW-registratie!

Wellicht heb je het al meegekregen: per 31 januari 2020 gaat de Franse Anti-Fraudewet in. Een vergelijkbare wet hebben we per 1 oktober dit jaar ook al gezien in Duitsland. De Franse Anti-Fraudewet gaat onder andere gelden voor mensen die verkopen op platformen als Amazon en hierbij voorraad hebben liggen in Frankrijk. Mogelijk heb jij ook een Frans BTW-nummer nodig. In dit artikel nemen we je mee wat dit gaat betekenen en welke zaken je in gang moet zetten, mocht je op Amazon in Frankrijk verkopen.

1. Wat houdt dit voor jou in?

Alle Amazon-verkopers moeten hun Franse BTW-nummers uploaden in Seller Central om hun bedrijf compliant te maken voor de Franse Anti-Fraudewet. Zodra jij belastingplichting bent in Frankrijk, kun je beter vandaag nog beginnen met het aanvragen van een btw-nummer, aangezien het proces enkele maanden kan duren voordat het geregeld is.

Volgens de Franse Anti-Fraudewet moet Amazon uiterlijk op 31 januari 2020 de Franse belastingdienst gegevens verstrekken over jouw Amazon-business van 2019, inclusief de Franse en mogelijk andere Europese BTW-nummers.

De Franse belastingdienst gaat deze gegevens gebruiken om te beoordelen of je voldoet aan de Franse belastingvereisten. Als ze constateren dat je niet aan de regels voldoet, kunnen ze deze gegevens opsturen naar Amazon. Amazon kan vervolgens op haar beurt je Amazon.fr-account suspenden om te voorkomen dat je verkoopt aan klanten in Frankrijk.

2. Hoe weet ik of ik een Frans btw-nummer nodig heb?

Hoewel er meerdere opties zijn die een Franse btw-registratie noodzakelijk maken, zijn dit de drie van de meest voorkomende voor Amazon-verkopers:

  • Je bent gevestigd buiten Frankrijk maar je voorraad ligt in Frankrijk (Amazon FBA); of
  • je goederen verzendt naar Franse klanten vanuit een ander Europees land (buiten Frankrijk), waar je voorraad opgeslagen is en je totale omzet per jaar aan Franse klanten meer dan €35.000 bedraagt (oftwel, je overschrijd het drempelbedrag); of
  • Je bent gevestigd in Frankrijk en verzendt goederen naar Franse klanten uit Frankrijk en je totale omzet per jaar via alle verkoopkanalen overschrijdt €82.800.

 

3. Hoe weet je of je een ander Europees BTW-nummer nodig hebt?

Je bent verplicht een ander Europees btw-nummer te hebben als je in een ander Europees land voldoet aan de BTW-registratievereisten. Amazon-verkopers die geen Europees btw-nummer uploaden op Seller Central mogen mogelijk niet doorgaan met verkopen op Amazon.fr of aan klanten in Frankrijk. Over het algemeen zijn de BTW-registratievereisten in heel Europa dezelfde, hoewel verschillende landen verschillende drempelbedragen hebben voor (1) binnenlandse verkoop: binnen hetzelfde Europese land; en (2) intracommunautaire verkoop: van het ene naar het andere Europees land.

 

amazon winst

Voorbeeld: stel je verkoopt in Engeland en Frankrijk. In beide landen heb je een omzet van € 100.000,-. Dan dien je in beide landen BTW af te dragen. Regel je naar aanleiding van de Franse Anti-Fraudewet enkel een Frans BTW-nummer, dan heb je kans dat je in de problemen komt. De Franse belastingdienst zou bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat er sprake is van intracommunautaire verkoop tussen Engeland en Frankrijk. Dit kun je niet correct aangeven omdat je in Engeland niet BTW-geregistreerd bent en zorgt er dus voor dat je niet compliant bent.

4. Hoe regel je een Frans BTW-nummer?

Dat kan gemakkelijk via ons! Voor slechts €62,- per maand in het eerste jaar, zorgen wij voor de BTW-registratie in Frankrijk en doen we maandelijks aangiften voor je. Vanaf het tweede jaar gaat dit tarief omlaag met €13,- naar € 49,- per maand.

Meer informatie nodig? Bekijk dan onze diensten pagina! Of neem hieronder direct contact met ons op:

NEEM CONTACT MET ONS OP

12 + 9 =