De impact van de Brexit
Sinds 1 januari 2021 maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de EU. Voor e-commercesellers maakt heeft dat zeker impact wanneer je verkoopt in de UK. Wanneer je producten naar het Verenigd Koninkrijk verzendt is dit een export in Nederland en een import in het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment zijn nog geen beperkingen bekend voor ondernemers die niet uit de UK komen, maar wel vanuit daar zaken doen. Als je dus als Nederlander wilt importeren in de UK, kan dat. Je hebt tot op heden ook nog geen fiscale vertegenwoordiging nodig in de UK.
Nieuwe regels in de UK
In onderstaande beslisboom zie je precies welke regels van toepassing zijn op jouw bedrijf.

Zendingen > £ 135
Importzendingen niet groter dan £ 135 vallen onder de verkoop-btw en zijn geen import btw verschuldigd. Voor deze zendingen moet btw worden geïnd bij de webshop check-out. De btw is verschuldigd via een normale periodieke aangifte.
Let op: voorheen hoefde je geen btw te rekenen bij sales onder de £15. Vanaf 1-1-2021 betaal je over al je sales UK VAT (20%).
OMP/ deemed marketplace
Als de verkoop van zendingen niet groter dan £ 135 worden verkocht via een online marketplace (OMP) zoals Amazon dan is de marketplace verantwoordelijk voor het innen en afdragen van de btw over deze verkoop. Amazon is dan de leverancier, in de EU kennen we vanaf 01-07-2021 een gelijke regeling die de marketplace fictie heet. Het lijkt een beetje de Amerikaanse marketplace facilitator laws.
Stel, verkoopt een pakket Whiskey Stones (goedkoper dan £ 135) aan een Britse klant via Amazon.co.uk. Vervolgens verzend je zelf de stenen naar de klant en worden ze dus eerst geïmporteerd in de UK. Je geeft dan import btw aan. Op de periodieke aangifte staat dat de Whisky Stones eerst fictief aan Amazon verkocht zijn tegen 0% btw. Amazon is dan de marketplace fictie/ deemed supplier en daarmee verantwoordelijk voor het innen en afdragen van de btw over die sale. Amazon zal je dus niet meer je omzet inclusief btw overmaken maar de btw inhouden en zelf aangeven bij HMRC. Voor verkopen via een eigen webshop waarbij de goederen al in de UK aanwezig zijn, gelden de normale regels met betrekking tot aangifte en het afdragen van de btw.

Verlegging import-btw
Sinds 01-01-2020 is het mogelijk om de te betalen import btw te verleggen naar de aangifte. Als je een UK VAT registratie en EORI-nummer hebt dat begint met GB dan mag je de import omzetbelasting verleggen naar de periodieke aangifte. Je hoeft het dan niet meer te betalen bij de import. Wat je hiervoor moet regelen is dat je je Engelse btw-nummer en GB EORI-nummer opgeeft bij de douane declaratie. Waarschijnlijk sta je niet zelf bij de douane dus zorg ervoor dat je freight forwarder deze gegevens heeft!
Soft landing invoeraangiften
Het is tijdelijk mogelijk, tot 30 juni 2021 de douaneaangiften later in te dienen, dit heeft als voordeel dat deze zendingen niet bij de douane blijven liggen in de start periode en je de douane kosten pas later moet voldoen.
Verlegging invoerrechten
Het is ook mogelijk om een invoerrechten verlegging aan te vragen, hiermee is het mogelijk om 1x per maand via automatische incasso de invoerrechten te voldoen. Deze optie moet worden aangevraagd en vergt een deposit op een Engelse bankrekening.
Gevolgen voor Amazon sellers
FBA-verplaatsingen van je voorraad die gebruik maken van EFN (European Fulfillment Network) worden niet meer uitgevoerd over de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. De PAN-European FBA-overdracht van voorraden zal stoppen tussen het VK en de EU. Pan-european FBA is vanaf 01-01-2021 dus exclusief de VK. Wil je wel PAN FBA gebruiken en tegelijk verkopen in het VK, dan moet je je inventaris opsplitsen en naar een fulfillment center in het Verenigd Koninkrijk én de EU te sturen. Zo heb je aan weerszijden van de nieuwe douanegrens voldoende voorraad. Hiervoor kan het nodig zijn dat je je producten over de nieuwe UK-EU-douanegrens verzendt en aanvullende informatie verstrekt als onderdeel van een douaneaangifte.

Brexit Gevolgen voor MFN
Bestellingen die door de verkoper zijn uitgevoerd (waarbij de Verkooppartner een externe vervoerder gebruikt) kunnen verder worden uitgevoerd over de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Het is de verantwoordelijkheid van de Verkooppartner om ervoor te zorgen dat alle rechten en tarieven worden betaald vóór levering aan de klant.
Hoe krijg ik mijn inventaris terug als deze zich aan de andere kant van de grens bevindt?
Omdat Amazon geen items over de douanegrens verplaatst, kunt je geen verwijderingsorders maken voor inventaris in de UK naar een adres in NL, DE, FR, IT, ES, PL of CZ (en omgekeerd). Als je toch voorraad wilt retourneren, houdt dan rekening met het volgende:
1) Voer een geldig Brits adres in om inventaris te verwijderen uit Britse fulfillment centers.
2) Zorg dat een transportbedrijf (zoals DHL) je voorraad van dat adres ophaalt en verstuurt naar je adres in Nederland of naar een fulfillment center in een ander EU-land. Let op: bij automatische verwijdering komt dus periodiek een artikel bij dat adres terecht.
Als je producten groot en/of zwaar zijn, kan het zijn dat het te duur is om voor die paar removal orders een partij als DHL in te schakelen. Je kunt er dan ook voor kiezen om ze direct in het Verenigd Koninkrijk te doneren aan een goed doel. Dat kun je meteen weer als USP benoemen bij je listing 😉

Volgende stappen
Er is dus nog aardig wat veranderd voor Nederlandse ondernemers die via Amazon verkopen. Vergeet daarom vooral niet om ook alvast te beginnen met het volgende:
- Bespreek de export en import formaliteiten nog in november met je vaste transporteur, douane agent of declarant.
- Bedenk hoe om te gaan met retouren van klanten en retouren eigen voorraad.
- Zorg ervoor dat je, indien nodig, een btw-nummer regelt in het Verenigd Koninkrijk.
Hopelijk ben je hiermee voldoende voorbereid op de Brexit! Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen of alleen maar meer vragen gekregen? Neem dan direct contact met ons op of stel je vragen aan andere sellers in onze community.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kennispunt.