...

Barcodes: de ‘wereldwijde paspoorten’ van producten! In een eerder artikel gaven we uitleg over hoe deze werken, welk type barcode je moet gebruiken en hoe je deze kunt gebruiken in relatie tot Amazon. Dit keer gaan we verder met het begrip ‘GTIN code’, vertellen we hoe je deze kunt verifiëren en zoomen we in op een (GTIN) code die je in Nederland veel tegenkomt: de EAN code.  

GTIN code, wat is het?

De GTIN code (Global Trade Identification Number) vormt de standaard voor wereldwijde barcodes en productnummeringen. Hiermee kunnen producten uniek en eenduidig geïdentificeerd worden. Welke barcodes en productnummeringen er precies onder vallen zetten wij voor je op een rijtje:

 

Waar te vinden:

Naam:

Afkorting:

Lengte:

Europa

European Article Numbering

EAN

13 cijfers

Japan

Japanese Article Numbering

JAN

8 of 13 cijfers

Noord-Amerika

Universal Product Code

UPC

12 cijfers

Boeken

International Standard Book Numbering

ISBN

13 cijfers

Multipacks

Interleaved Two of Five

IFT-15

14 cijfers

Binnen ons vakgebied bestaat regelmatig verwarring over een GTIN code vs een EAN code. Zoals je hierboven kunt zien is GTIN als het ware ‘de koepel’, een EAN code is dus altijd een GTIN code – maar een GTIN code niet altijd een EAN code.    

Een product en zijn EAN code

De EAN code komt in Nederland het meest voor. Je vindt dit 13-cijferige nummer onder of naast de streepjescode van het product. De EAN code kent een bepaalde opbouw. Als voorbeeld nemen we een product van het bedrijf dat de barcode naar Nederland haalde: natuurlijk mineraalwater van Albert Heijn: 87 10400 44654 5.

 • De eerste twee cijfers zijn de systeemcode, deze geven aan door welke instantie de EAN code is uitgegeven. Startgetal 87 toont ons dat het hier om GS1 Nederland gaat. Let op: dit betekent niet per se dat het product in Nederland gemaakt is.
 • Daarna volgt het aansluitnummer, dit heeft de aanvrager van GS1 Nederland gekregen. De systeemcode en het aansluitnummer samen zijn het bedrijfsnummer. Het kan zijn dat een bedrijf over meerdere aansluitnummers beschikt. In dit geval leidt 87 10400 ons dus naar Albert Heijn.
 • Het laatste cijfer vormt het controlegetal. Dit dient als een check om de juistheid van een code vast te stellen. Meer over deze check lees je verderop in deze blog. Wat het controlegetal dient te zijn kun je als volgt zelf uitrekenen:
  • Je telt de cijfers op oneven posities bij elkaar op:

8 + 1 + 4 + 0 + 4 + 5 = 22

 • Je telt het drievoud van de cijfers op even posities bij elkaar op:

(3 * 7) + (3 * 0) + (3 * 0) + (3 * 4) + (3 * 6) + (3 * 4) = 63

 • Je telt deze twee resultaten bij elkaar op:

22 + 63 = 85

 • Het controlegetal is wat je erbij op moet tellen om bij een veelvoud van 10 te komen:

85 + 5 = 90. Oftewel: het controlegetal is 5, en de juiste EAN code is dus inderdaad 87 10400 44654 5.

Maak je geen zorgen, er bestaat ook een tool om dit te berekenen.    

gtin

GTIN code opzoeken

GS1 is het officiële verkoopkanaal voor GTIN codes: net als je alleen van de Belastingdienst een btw-nummer ontvangt, geeft GS1 als uniek geregistreerde identificatienummers uit. Zo dient GS1 als onafhankelijke en neutrale organisatie die ervoor zorgt dat miljarden producten wereldwijd van miljoenen bedrijven makkelijk van elkaar onderscheiden kunnen worden.

We horen je denken: ‘Er bestaan toch ook andere (goedkopere) code-aanbieders?’. Jazeker     , maar zij kopen codes bij GS1 of verzinnen deze zelf. Hierdoor komt het helaas ook voor dat GTIN codes oneigenlijk worden gebruikt.

Gelukkig is er daarom Verified by GS1 voor een GTIN check. Dit register vol ‘identiteitskaarten’ van producten geeft jou het antwoord op de volgende vragen:

 1. Is de GTIN code een geldige GTIN code?
 2. Welk bedrijf heeft de GTIN code geregistreerd?
 3. Welke basiskenmerken horen bij dit product? (optioneel)

 Zo kun je eventueel verschillen tussen de identiteitskaart en de productinformatie in je eigen systeem achterhalen. Dit kan natuurlijk komen door per abuis verkeerd uitgewisselde data, maar      ook door onterecht gebruik van de GTIN code, namaakproducten of andere duistere praktijken. Een GTIN check uitvoeren is dus altijd goed!

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog scherp wat een GTIN code, en in het bijzonder de EAN code, is. Uiteraard mag je altijd al je vragen stellen en ervaringen delen in de Amazonsellers Community!

Met een gigantische voorsprong beginnen én groeien op Amazon is eindelijk mogelijk met het Amazon Handboek voor Sellers voor startende ondernemers.

Met dit e-book willen we ervoor zorgen dat u alles weet over hoe u moet verkopen op Amazon en waar u rekening mee moet houden.

We helpen u met concrete tips, vuistregels en stap-voor-stap handleidingen door Seller Central.

Alles om ervoor te zorgen dat u succes heeft op Amazon!

het amazon handboek voor sellers

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen / mailen / appen / Slacken om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in

✆  +31 6 58782807

 

Neem contact met ons op

Wil je op de hoogte worden gehouden over e-commerce ontwikkelingen via onze nieuwsbrief?*