Het Groene Punt (Green Dot) is een internationaal symbool dat je terugvindt op productverpakkingen. Het garandeert dat de producent een bijdrage heeft betaald voor terugname, sortering en recycling van de verpakking. Ieder Europees land heeft echter net iets andere vereisten voor de sortering. De laatste jaren heeft dat gezorgd voor tal van nieuwe symbolen die ‘concurreren’ met het Groene Punt.

Waarde van het Groene Punt

Hoewel het Groene Punt lange tijd werd gezien als een belangrijk symbool om vertrouwen en duurzaamheid uit te stralen, is de waarde tegenwoordig een stuk lager dan voorheen. Om te beginnen geeft het niet aan dat het product bestaat uit gerecycled materiaal of gerecycled zal worden. Het logo biedt geen ecologische meerwaarde voor de consument. Daarnaast gebruiken steeds meer landen eigen symbolen die gebruikt moeten worden in plaats van de Green Dot. Zelfs in Duitsland waar lange tijd Das Grüne Punkt wat groot belang was, nemen de twijfels nu toe.   

green dot amazon

Verboden

De Green Dot is sinds 2021 verboden in Frankrijk omdat het zorgt voor verwarring. Producten mogen alleen nog beschikken over een Triman en sorteerlabel. Dit label geeft aan in welke bak het afval moet. Voor bedrijven die zowel in Spanje als Frankrijk leveren geldt een uitzondering: zij mogen tot 31 december 2022 de Green Dot op hun verpakkingen laten staan. PRO Europe (organisatie achter het Groene Punt) vecht dit al enige tijd aan en beargumenteerd dat verbieden de vrije beweging van goederen op de Europese interne markt dwarsboomt.

In Duitsland zorgt de Green Dot helaas ook voor steeds meer verwarring, zo denken veel Duitse klanten nog steeds dat alleen afval met een Green Dot in de gele bak moet. De gele bak is in Duitsland echter ook voor plastic, composiet en metaal.

In welke landen is de Green Dot verplicht? 

Geen van de EU-landen verplicht het nog. Spanje is sinds mei 2022 een transitieperiode van 18 maanden gestart om van de verplichting af te komen. Cyprus heeft al eerder ervoor gekozen bedrijven de keuze te geven. Vanaf 2021 is de Green Dot facultatief.

Steeds meer EU-landen introduceren eigen symbolen voor sortering. Het is niet handig om twee verschillende sorteerlogo’s op een verpakking te zetten. Ondanks het verzet van PRO Europe is onze verwachting dat het Groene Punt in steeds meer landen wordt afgeraden of zelfs verboden.

Advies nodig over productlabelling of compliance? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag met strategisch advies, EPR-regraties en EPR-aangiften.

Altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten.

✉ support@amazonsellers.nl

We staan u graag te woord om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

  Plan hier een afspraak in

✆ +31546 241225