Btw-nummer aanvragen Tsjechië

 • Tsjechisch btw-identificatienummer
 • Btw-aangiften
 • Direct contact met de Tsjechische belastingdienst
 • Hulp en advies bij vragen vanuit de Tsjechische belastingdienst
 • Overzichtelijk dashboard met omzetstromen
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag zo snel mogelijk de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring

Btw-nummer aanvragen Tsjechië

Ondernemen in Tsjechië biedt kansen. De economie van het land is de laatste decennia gestaag doorgegroeid. Met een beroepsbevolking van ongeveer 5,5 miljoen is het land qua omvang goed te vergelijken met België. Ben je van plan om te gaan verkopen in Tsjechië, lees dan zeker dan deze marktanalyse waarin Tsjechië en België worden vergeleken op het gebied van e-commerce. Opvallend is dat het gebruik van e-commerce bijna even hoog is in beide landen. In Tsjechië wordt Amazon nog weinig gebruikt door klanten, dat biedt dus kansen voor de toekomst.

Ben je van plan om in Tsjechië te gaan ondernemen dan heb je waarschijnlijk een btw-nummer nodig. Op deze pagina leggen we je uit wanneer je een Tsjechisch btw-nummer nodig hebt en hoe je hieraan komt. Maak je gebruik van Amazon FBA Pan-European dan heb je sowieso een btw-nummer nodig in Tsjechië en betaal je periodiek DPH (dan z pridané hodnoty), Tsjechisch voor btw of VAT.

In Tsjechië gelden de volgende btw-tarieven:

 • 10%: babyvoeding, glutenvrij, kranten, boeken etc.
 • 15%: voedsel, medicijnen, water etc.
 • 21%: standaardtarief voor alle overige producten en diensten

Wanneer heb ik als ondernemer een Tsjechisch Btw-nummer nodig?

Als je wilt verkopen aan Tsjechische klanten via je eigen webshop of Amazon kun je om twee redenen een btw-nummer nodig hebben:

1. Je overschrijdt de drempel voor lange afstandsverkopen van € 10.000,- per jaar voor leveringen aan Tsjechische particulieren en maakt geen gebruik van de OSS.
2. Je voorraad ligt in Tsjechië en wordt vanuit daar naar de klant verstuurd, zoals bij Amazon FBA.
3. Je maakt gebruik van Pan-European FBA. Dit houdt in dat Amazon je voorraad mag verplaatsen naar het gunstige warehouse voor de klant. Dat kan dus betekenen dat je voorraad naar Tsjechië wordt verstuurd door Amazon, ook als je niet direct verkoopt aan Tsjechische klanten.

Lange afstandsdrempels

Stel je verkoopt en verzend vanuit Nederland je producten naar klanten in een ander land. Voor ieder Europees land zijn lange afstandsdrempels vastgesteld. Dit houdt dat je in ieder Europees land vanaf een bepaald bedrag btw moet gaan betalen over je verkochte producten in dat land. Voor Tsjechië geldt dat vanaf € 10.000,- verkopen per jaar je btw moet afdragen aan de Tsjechische belastingdienst (Financni Prava). In het eerste jaar dat je de drempel overschrijdt betaal je Tsjechische btw over alle omzet boven de drempel van € 10.000,-. De daaropvolgende jaren betaal je btw over alle omzet.

Amazon FBA en Pan-european FBA

Maak je gebruik van Amazon FBA dan ligt je voorraad in Tsjechië. Dat betekent dus dat je aan Tsjechische klanten verkoopt vanuit Tsjechië. Ook als je aan klanten in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of Nederland verkoopt, verkoop je vanuit Tsjechië. Daarmee ben je btw-plichting in Tsjechië. Wanneer je gebruik maakt van Pan-european FBA kan Amazon er op ieder moment voor kiezen om je voorraad in Tsjechië te leggen. Ook als je niet verkoopt aan Tsjechische klanten! De kosten voor Amazon om voorraad in Tsjechië te bewaren zijn lager dan in Duitsland dus een slimme manier van Amazon om goedkoop jouw Duitse klanten te bedienen. Ook al verkoop je in dat geval alleen maar aan Duitse klanten, je verkoopt wederom vanuit Tsjechië. 

Zodra je aan één van bovenstaande voorwaarden voldoet, dien je jezelf te registreren bij de belastingdienst in Tsjechië.

Lange afstandsverkopen vanuit Nederland

amazon fba vat btw belgie belgium BE

Voorraad in Tsjechië (Czech Republic) en verkoop vanuit daar naar Tsjechische klanten en klanten in andere Europese lidstaten.

Wat gebeurt er als ik geen Tsjechisch btw-nummer heb?

Als je geen Tsjechisch btw-nummer hebt, loop je kans op boetes. Deze kan de Tsjechische belastingdienst met terugwerkende kracht opleggen wanneer je voor langere tijd geen aangifte in Tsjechië hebt gedaan over je omzet naar klanten uit Tsjechië.  

Ben ik na mijn registratie klaar om verder te ondernemen?

Niet helemaal. Zodra je jezelf registreert bij de Tsjechische belastingdienst, ben je btw-plichtig. Dit houdt in dat je btw-aangifte moet gaan doen in Tsjechië. Jij, of je belastingadviseur, doet maandelijks aangifte via etrzby. Er hoeft geen jaaraangifte gedaan te worden.

Heb ik een fiscaal vertegenwoordiger nodig in Tsjechië?

Ondernemingen die gevestigd zijn in de EU en zich willen registreren in Tsjechië, worden niet verplicht gesteld een fiscaal vertegenwoordiger in Tsjechië aan te stellen. Je kunt dus zelf de btw-registratie en belastingaangifte doen in Tsjechië.

Echter, vanwege de complexe belastingregels is het nuttig om een btw-specialist aan te stellen die voor jou fungeert als fiscaal vertegenwoordiger en de formaliteiten vervult voor de btw-registratie, ICP-opgaven en de belastingaangiften. Wij kunnen deze zorgen voor je wegnemen.

Jungle Scout

Helpen jullie ook met het aanvragen van een los Tsjechisch btw-nummer?

Op dit moment faciliteren we nog geen losse aanvraag van een Tsjechisch btw-nummer.

Waarom zou ik via jullie de Tsjechische btw-registratie en aangiften laten doen?

Zo goed als alle ondernemers die wij spreken vinden het belangrijk om zich te kunnen focussen op de kern van hun onderneming. Over het algemeen hoort hier het aanvragen van btw-nummers en het doen van btw-aangiften niet bij. Vaak horen wij dat er veel onduidelijkheid is over wat nodig is bij de aanvraag en kost het zelf uitzoeken hiervan veel meer tijd en geld dan dat het oplevert.

Wij helpen je om de aanvraag zorgeloos in te dienen bij de Tsjechische belastingdienst, of je nu gaat verkopen via Amazon of een andere bedrijfssituatie hebt. Daarnaast dienen we als contactpersoon in het geval van vragen en verzorgen we de btw-aangiften.

jochem van heek

Wat is er allemaal nodig voor de aanvraag van een Tsjechisch btw-nummer?

Je hebt onder andere het volgende nodig:

 • KvK-uittreksel
 • Btw-nummer uit Nederland
 • Standaard persoonlijke en bedrijfsgegevens, zoals naam, adres, contactinformatie etc.
 • Paspoort

WAT ZIJN DE KOSTEN Van jullie btw-service in Tsjechië?

De kosten zijn als volgt: de volledige belastingservice (incl. btw-aangiften) kost €85,- p/m en de eenmalige btw-nummer registratie kost € 250,- + bijkomende kosten voor vertaling documenten.

HOE LANG DUURT HET OM EEN TSJECHISCH BTW-NUMMER AAN TE VRAGEN?

Het duurt normaal gesproken ongeveer 4-6 weken voordat je het btw-nummer binnen is. Helaas komt het ook wel voor dat dit langer duurt dan gewenst, in dat geval nemen we contact op met de Tsjechische belastingdienst om de aanvraag te versnellen.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambities? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.
Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

FAQ

Veel gestelde vragen en antwoorden

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Vanaf wanneer heb ik een Tsjechisch btw-nummer nodig?

  Je hebt een Tsjechisch btw-nummer nodig zodra je de lange afstandsverkopen van € 43.000,- (CZK 1.140.000) per jaar overschrijdt, je gebruik maakt van Amazon FBA of je voorraad hebt liggen bij een andere partij in Tsjechië. Een Tsjechisch btw-nummer is ook nodig zodra je PAN-European gaat op Amazon. Voorraad voor bijvoorbeeld Duitse klanten wordt vaak in Tsjechië opgeslagen.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is er allemaal nodig voor de aanvraag van een Tsjechisch btw-nummer?

  Je hebt voor de aanvraag van een Tsjechisch btw-nummer, onder andere het volgende nodig:

  • KvK-uittreksel
  • Btw-nummer uit Nederland
  • Standaard persoonlijke en bedrijfsgegevens, zoals naam, adres, contactinformatie etc.
  • Kopie van het paspoort
 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is de doorlooptijd voor de aanvraag van een Tsjechisch btw-nummer?

  Normaal gesproken duurt het vier tot zes weken voordat het Tsjechisch btw-nummer binnen is.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Heb ik een fiscaal vertegenwoordiger nodig in Tsjechië?

  Nee, ondernemers binnen de EU worden hiertoe niet verplicht. Houdt er wel rekening mee dat alle communicatie in het Tsjechisch is.

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 
isar rietman

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in

✆  +31658782807