...

Btw-nummer aanvragen Tsjechië

 • Tsjechisch btw-identificatienummer
 • Btw-aangiften
 • Direct contact met de Tsjechische belastingdienst
 • Hulp en advies bij vragen vanuit de Tsjechische belastingdienst
 • Overzichtelijk dashboard met omzetstromen
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

✅ Aanvraag snel verstuurd
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring

Btw-nummer aanvragen Tsjechië

Ondernemen in Tsjechië biedt interessante kansen. Het land heeft de afgelopen decennia gestaag een sterke economische groei doorgemaakt. Met een beroepsbevolking van ongeveer 5,5 miljoen is het land qua omvang vergelijkbaar met België. Als u van plan bent om te gaan verkopen in Tsjechië, lees dan zeker deze marktanalyse waarin Tsjechië en België worden vergeleken op het gebied van e-commerce. Opvallend is dat het gebruik van e-commerce bijna even hoog is in beide landen. In Tsjechië wordt Amazon nog weinig gebruikt door klanten, wat mogelijkheden biedt voor de toekomst.

Als u van plan bent om in Tsjechië te gaan ondernemen, heeft u waarschijnlijk een Tsjechisch btw-nummer nodig. Op deze pagina leggen we uit wanneer u een Tsjechisch btw-nummer nodig heeft en hoe u dit kunt verkrijgen. Als u gebruik maakt van Amazon FBA Pan-European, dan heeft u sowieso een btw-nummer nodig in Tsjechië en dient u periodiek DPH (dan z pridané hodnoty) te betalen, wat Tsjechisch is voor btw of VAT.

In Tsjechië gelden de volgende btw-tarieven:

 • 10%: voor babyvoeding, glutenvrij, kranten, boeken etc.
 • 15%: voor voedsel, medicijnen, water etc.
 • 21%: het standaardtarief voor alle overige producten en diensten.

Wanneer heb ik als ondernemer een Tsjechisch btw-nummer nodig?

Als u wilt verkopen aan Tsjechische klanten via uw eigen webshop of Amazon, zijn er twee redenen waarom u een btw-nummer nodig kunt hebben:

 1. U overschrijdt de drempel voor lange afstandsverkopen van €10.000,- per jaar bij verkopen aan Tsjechische particulieren en maakt geen gebruik van de One-Stop-Shop (OSS).
 2. Uw voorraad ligt in Tsjechië en wordt vanuit daar naar de klant verstuurd, zoals bij Amazon FBA.
 3. U maakt gebruik van Pan-European FBA. Dit betekent dat Amazon uw voorraad mag verplaatsen naar het meest gunstige warehouse voor de klant. Dat kan dus betekenen dat uw voorraad naar Tsjechië wordt verstuurd door Amazon, ook als u niet direct verkoopt aan Tsjechische klanten.

Lange afstandsdrempels

Als je vanuit Nederland producten verkoopt en verzendt naar klanten in een ander Europees land, gelden er lange afstandsdrempels voor elk land. Dit betekent dat u vanaf een bepaald bedrag btw moet gaan betalen over de verkochte producten in dat specifieke land. Voor Tsjechië geldt dat zodra u de grens van €10.000,- aan verkopen per jaar overschrijft, u btw moet afdragen aan de Tsjechische belastingdienst (Financni Prava). In het eerste jaar dat u deze drempel overschrijdt, betaalt u Tsjechische btw over alle omzet boven de drempel van €10.000,-. De daaropvolgende jaren betaalt u btw over alle omzet, ongeacht of u de drempel overschrijdt.

Amazon FBA en Pan-european FBA

Als u gebruik maakt van Amazon FBA, bevindt uw voorraad zich in Tsjechië. Dat betekent dat u verkoopt aan Tsjechische klanten vanuit Tsjechië. Ook als u aan klanten in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of Nederland verkoopt, verkoopt u vanuit Tsjechië, en daarom bent u btw-plichtig in Tsjechië.

Bij het gebruik van Pan-european FBA kan Amazon er op elk moment voor kiezen om uw voorraad  in Tsjechië te plaatsen, zelfs wanneer u niet aan Tsjechische klanten verkoopt. Dit komt omdat de kosten voor Amazon om voorraad in Tsjechië te bewaren, lager zijn dan in Duitsland. Hierdoor is het een kostenefficiënte manier voor Amazon om Duitse klanten te bedienen. Dus, zelfs als u alleen aan Duitse klanten verkoopt, vindt de verkoop in dit geval vanuit Tsjechië te gebeuren.

Wanneer één van de bovenstaande situaties op u van toepassing is, dient u zich te registreren bij de Tsjechische belastingdienst.

Lange afstandsverkopen vanuit Nederland

amazon fba vat btw belgie belgium BE

Voorraad in Tsjechië (Czech Republic) en verkoop vanuit daar naar Tsjechische klanten en klanten in andere Europese lidstaten.

Wat gebeurt er als ik geen Tsjechisch btw-nummer heb?

Indien u geen Tsjechisch btw-nummer heeft, riskeert u boetes. De Tsjechische belastingdienst kan deze boetes met terugwerkende kracht opleggen wanneer u gedurende een langere periode geen aangifte heeft gedaan over uw omzet naar klanten uit Tsjechië.

Ben ik na mijn registratie klaar om verder te ondernemen?

Nog niet helemaal. Zodra u zich registreert bij de Tsjechische belastingdienst, wordt u btw-plichtig en bent u verplicht om btw-aangifte te doen in Tsjechië. De btw-aangifte moet maandelijks worden ingediend via het etrzby-systeem. Er is geen jaaraangifte vereist. U, of uw belastingadviseur, zal verantwoordelijk zijn voor het indienen van deze maandelijkse aangiften.

Heb ik een fiscaal vertegenwoordiger nodig in Tsjechië?

Ondernemingen die gevestigd zijn in de EU en zich willen registreren in Tsjechië, worden niet verplicht gesteld een fiscaal vertegenwoordiger in Tsjechië aan te stellen. U kunt dus zelf de btw-registratie en belastingaangifte doen in Tsjechië.

Echter, vanwege de complexe belastingregels kan het nuttig zijn een btw-specialist aan te stellen die als uw fiscaal vertegenwoordiger fungeert en de formaliteiten vervult voor de btw-registratie, ICP-opgaven en belastingaangiften. Wij kunnen dit volledig voor u verzorgen.

Jungle Scout

Helpen jullie ook met het aanvragen van een los Tsjechisch btw-nummer?

Op dit moment faciliteren we nog geen losse aanvraag van een Tsjechisch btw-nummer.

Waarom zou ik via jullie de Tsjechische btw-registratie en aangiften laten doen?

Vrijwel alle ondernemers die wij spreken, hechten veel waarde aan het kunnen richten op de kern van hun bedrijf. Meestal maakt het aanvragen van btw-nummers en het doen van btw-aangiften geen deel uit van deze kernactiviteiten. Vaak ervaren zij hierbij veel onduidelijkheid en het zelf uitzoeken kost hen meer tijd en geld dan het oplevert.

Wij staan klaar om u te helpen bij het indienen van de aanvraag bij de Tsjechische belastingdienst, ongeacht of u verkoopt via Amazon, of een andere bedrijfssituatie hebt.  Daarnaast fungeren we als contactpersoon voor eventuele vragen en verzorgen we de btw-aangiften. Op deze manier kunt u zich volledig richten op uw onderneming, terwijl wij alle fiscale zaken professioneel en efficiënt afhandelen.

jochem van heek

Wat is er allemaal nodig voor de aanvraag van een Tsjechisch btw-nummer?

Voor het aanvragen van een Tsjechisch btw-nummer, heeft u onder andere de volgende documenten en informatie nodig:

 • KvK-uittreksel
 • Btw-nummer uit Nederland
 • Standaard persoonlijke- en bedrijfsgegevens, zoals naam, adres en contactinformatie
 • Paspoort

Wat zijn de kosten van jullie btw-service in Tsjechië?

De volledige belastingservice, inclusief btw-aangiften, kost €85,- per maand.  Daarnaast is er een eenmalige vergoeding van €250,-  voor de registratie van het btw-nummer + bijkomende kosten voor de vertaling van de documenten.

Hoe lang duurt het om een Tsjechisch btw-nummer aan te vragen?

Normaal gesproken duurt het ongeveer 4-6 weken voordat u het Tsjechische btw-nummer ontvangt. In sommige gevallen kan dit echter langer duren dan gewenst. Als dat gebeurt, nemen we contact op met de Tsjechische belastingdienst om de aanvraag te versnellen en ervoor te zorgen dat u het btw-nummer zo snel mogelijk ontvangt.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambities? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.
Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

FAQ

Veel gestelde vragen en antwoorden

Tsjechisch btw-nummer

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Vanaf wanneer heb ik een Tsjechisch btw-nummer nodig?

  Je hebt een Tsjechisch btw-nummer nodig zodra je de lange afstandsverkopen van € 43.000,- (CZK 1.140.000) per jaar overschrijdt, je gebruik maakt van Amazon FBA of je voorraad hebt liggen bij een andere partij in Tsjechië. Een Tsjechisch btw-nummer is ook nodig zodra je PAN-European gaat op Amazon. Voorraad voor bijvoorbeeld Duitse klanten wordt vaak in Tsjechië opgeslagen.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is er allemaal nodig voor de aanvraag van een Tsjechisch btw-nummer?

  Je hebt voor de aanvraag van een Tsjechisch btw-nummer, onder andere het volgende nodig:

  • KvK-uittreksel
  • Btw-nummer uit Nederland
  • Standaard persoonlijke en bedrijfsgegevens, zoals naam, adres, contactinformatie etc.
  • Kopie van het paspoort
 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is de doorlooptijd voor de aanvraag van een Tsjechisch btw-nummer?

  Normaal gesproken duurt het vier tot zes weken voordat het Tsjechisch btw-nummer binnen is.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Heb ik een fiscaal vertegenwoordiger nodig in Tsjechië?

  Nee, ondernemers binnen de EU worden hiertoe niet verplicht. Houdt er wel rekening mee dat alle communicatie in het Tsjechisch is.

Altijd bereikbaar

Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

isar rietman

We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in