...

Uitgelichte tool: XERO

Als Amazonseller heb je standaard te maken met een complexe boekhouding. Gelukkig zijn er manieren om hier slim mee om te gaan. In het artikel over A2X accounting zijn we al ingegaan op de voordelen van A2X en hoeveel tijd het je kan besparen. Nog even kort: A2X zorgt ervoor dat je Amazon inkomsten en uitgaven automatisch worden opgehaald en uitgesplitst. Vervolgens kan A2X ze doorsturen naar een boekhoudprogramma. Op dit moment kan dit alleen nog met Xero of QuickBooks. Omdat Quickbooks maar met één valuta werkt en we als Europeanen in ieder geval met euro’s en dollars zullen werken, is voor ons de keuze op Xero gevallen.

Daarnaast moet je als Amazonseller rekening houden met je inventaris, met de kosten van verkochte goederen (Cost Of Goods Sold) en verkoop- en Amazon-kosten (FBA, binnenkomende verzending, fulfillment fees, storage fees, enz.). Zeker als de sales enigszins beginnen te lopen, is een robuust boekhoudsysteem noodzakelijk — om te weten waar je geld naartoe gaat en om natuurlijk boetes te voorkomen van de Belastingdienst!

Eisen aan een boekhoudprogramma

Naast het feit dat de transacties die voortkomen uit Amazon, zijn er natuurlijk ook eisen waar je zelf ook aan moet denken met betrekking tot een boekhoudpakket. Kosten die je maakt t.o.v. leveranciers en dergelijke, moeten ook gemakkelijk te verwerken zijn. 

 • Inkomsten en cashflow bijhouden: het bijhouden en beheren van de cashflow is ongelooflijk belangrijk voor Amazon FBA.
 • Track inventaris: je hebt mogelijk iets nodig dat je inventaris kan bijhouden en beheren. Houd er rekening mee dat veel verkopers gebruik zullen maken van een speciale software voor voorraadbeheer samen met hun boekhoudsoftware.
 • Track uitgaven: deze ligt voor de hand natuurlijk. Je wilt een eenvoudige manier om de kosten van verkochte goederen, bedrijfskosten en andere kosten van je eigen business kunnen volgen.
 • Amazon-verkoopkosten: we noemden het natuurlijk al. Dit valt onder de kostencategorie, maar is een uniek aspect voor Amazon-verkopers en Amazon FBA-verkopers.

Xero

Een van de beste boekhoudsystemen voor Amazon-verkopers is Xero. Xero is een boekhoudprogramma die erg geschikt is voor Amazon en zorgt ervoor dat jij je meer kunt focussen op hetgeen dat er echt toe doet: sales. Eerlijkheid dient wel te zeggen dat het in het begin tijd kan kosten om A2X en Xero in te richten, en dat het ook wel wat boekhoudkundige kennis vereist. Dit zul je echter houden bij elk programma en hoort bij het ondernemerschap! Voor nu nemen we je in dit artikel mee in de voor- en nadelen van Xero.

Kenmerken Xero

Xero staat bekend om hun eenvoudige gebruikersinterface en hun nadruk op bruikbaarheid. Wij hebben dan ook gemerkt dat Xero een relatief eenvoudig  boekhoudprogramma is om te gebruiken en onder de knie te krijgen. Ze zijn continue aan het ontwikkelen, voegen handige features toe en bieden volop integratiemogelijkheden. Deze integraties met andere apps, zoals A2X en Revolut, maken het leven een stuk makkelijker.

Wat we wel merken als groot nadeel van Xero, is dat het nog niet mogelijk is om MT940-bestanden in te lezen. MT940-bestanden zijn bestanden geleverd door de bank waarin alle transacties van je rekening in verwerkt zijn. Normaal gesproken zou je deze eenvoudig moeten kunnen inlezen. Hopelijk komt deze functie binnenkort wel. Dit issue is natuurlijk te tackelen door gewoon Revolut te gebruiken wink of door een Excelsheet te gebruiken waarin je je transacties uitsplitst.

VOORDELEN

 • Voorraadbeheer
 • Kosten van verkochte goederen
 • Tracking ontvangsten
 • BTW onderscheiden uit verschillende landen
 • Financiële rapporten
 • Gemakkelijk te leren
 • Tot 5 verschillende wisselkoersen tegelijk mogelijk
 • In de cloud, zodat je makkelijk add-ons en integraties kunt aansluiten (inmiddels meer dan 600 mogelijkheden)!

NADELEN

 • Terugkerende maandelijkse kosten
 • MT940-bankbestanden kunnen niet verwerkt worden

Binnenkort verwacht…

Wij zullen snel met filmpjes komen te duidelijk te maken wat het gemak is van de Xero A2X integratie. Dan kun je altijd zelf bepalen of het geschikt is voor jou, of dat je toch liever voor een andere tool gaat!

 

Kunnen wij je verder helpen?

Weet je al dat je Xero en A2X wilt gebruiken, maar twijfel je of eruit komt met het inregelen van boekhoudkundige transacties en of je voldoet aan de internationale wetten? Laat ons je helpen! Bekijk onze dienstenpagina of vraag hieronder gelijk een offerte aan. Hopelijk spreken we elkaar snel!

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen / mailen / appen / Slacken om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in

✆  +31 6 58782807

 

Neem contact met ons op

Wil je op de hoogte worden gehouden over e-commerce ontwikkelingen via onze nieuwsbrief?*