...

Vragen over btw en de I-OSS?

Wij helpen graag.

Neem contact op

Wat is de I-OSS of Invoerregeling?

De IOSS, ook wel invoerregeling genoemd, is onderdeel van een breder pakket aan btw-maatregelen van de Europese Unie. Kortgezegd is het doel van de invoerregeling om eenvoudiger import te belasten met btw. De invoerregeling is de wet die dit mogelijk maakt en de I-OSS is het portaal dat je kunt gebruiken om aangifte over import-btw te doen. Dit is dus wat anders dan de unieregeling (OSS)

ioss aangifte import btw

Wanneer registreren voor de IOSS?

Het is niet verplicht om gebruik te maken van de invoerregeling. Het is meer een handige service dan verplichting. Als je als bedrijf aan de volgende voorwaarden voldoet, kun je je aanmelden:

1. Je importeert producten uit landen buiten de EU.

2. Je levert deze producten direct aan de klant zonder tussenstop.

3. De gehele zending (alle producten in een pakket) is minder dan € 150 waard

Voldoe je aan bovenstaande eisen, dan raden we zeker aan om gebruik te maken van de invoerregeling. Met name de impact op klanten is groot wanneer je er geen gebruik van maakt.

Speciale regel voor marketplaces: indien je de producten direct via een platform verkoopt (Amazon, Bol, Zalando etc.), dan kun je het IOSS-nummer van de marketplace gebruiken, deze hoef je niet zelf te registreren (zie verderop in dit artikel).

Impact voor klanten

De Consumentenbond helpt consumenten om het verschil te zien tussen een webshop die gebruik maakt van de IOSS en een die er geen gebruik van maakt. Een consument kan dit direct zien wanneer er geen btw is inbegrepen in het winkelmandje. Het heeft enkele nadelen voor consumenten wanneer een webshop geen gebruik maakt van de invoerregeling:

  • Ongewenste invoerkosten
  • Btw betalen over invoer zelf moet betalen
  • Kosten voor douaneformaliteiten
  • Langer wachten op een zending
klanten
IOSS nummer

IOSS aangiften

Na registratie is de IOSS ontvang je een IOSS-nummer (zie hiernaast). Zorg ervoor dat dit nummer op je importdocumenten staat. Voor de douane betekent dit nummer: btw is betaald door de klant. Dat is namelijk precies wat er is gebeurt. Bij aankoop van je product betaalde de klant inclusief btw. Die btw is geïnd en moet alleen nog worden afgedragen. Dat kan via de maandelijkse IOSS-aangifte. Je geeft elke maand aan voor hoeveel euro je hebt geïmporteerd en hoeveel btw er is geïnd. Je betaalt ook maandelijks deze btw aan de Belastingdienst.

 

IOSS en Amazon

Verkoop je op Amazon of een andere marketplace? Dan kun je het IOSS-nummer van dit platform gebruiken. Je hoeft dan zelf geen IOSS-nummer aan te vragen. Afhankelijk van het land waaraan je verkoopt, heb je een ander IOSS-nummer nodig. Hieronder een overzicht van alle IOSS-nummer van Amazon Europe.

Amazon Site Amazon IOSS nummer
Amazon.co.uk IM4420001201
Amazon.de IM4420001201
Amazon.es IM4420001201
Amazon.fr IM4420001201
Amazon.it IM4420001201
Amazon.nl IM4420001201
Amazon.pl IM4420001201
Amazon.se IM4420001201
Amazon.com IM4420001234
Amazon.ca IM4420001223
Amazon.co.jp IM4420001008

 

Bij de ordergegevens kun je dit nummer ook terugvinden:

ioss

dropshipping via amazon

Hoe registreer ik voor de invoerregeling (IOSS)? 

Registreren voor de Invoerregeling (IOSS) en een IOSS-nummer aanvragen van via het zakelijke portaal van de Belastingdienst. Je mag het gebruiken mits je voldoet aan de volgende eisen:  

  1. Je levert rechtstreeks goederen van buiten de EU aan de klant, dus geen bedrijf. Tenzij het bedrijf geen btw-aangifte hoeft te doen.
  2. De producten die je gezamenlijk verzendt zijn samen niet meer dan € 150 waard (excl. verzekering en verzendkosten) en je zorgt zelf voor de verzending.
  3. Je verkoopt geen accijnsgoederen. 

Je leest meer hierover op de website van de Belastingdienst.

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen / mailen / appen / Slacken om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in

✆  +31 6 58782807

 

Neem contact met ons op

Wil je op de hoogte worden gehouden over e-commerce ontwikkelingen via onze nieuwsbrief?*