Accountant of boekhouder?

Jij bent als eigenaar van een webshop druk bezig met het beheren van je online producten, advertenties en zorgen dat je online goed vindbaar bent. Je houdt je liever niet bezig met de boekhouding, wél wil je altijd weten hoe je er financieel voorstaat. Je hebt iemand nodig die de boekhouding voor je verzorgt en je goed kan adviseren over slimme financiële keuzes. Iemand met een pro-actieve inzet en veel kennis in huis.

Je kunt dan kiezen voor een accountant of boekhouder. Wist je dat daar een verschil tussen zit? Administratiekantoor De Administratie vertelt je meer over de verschillen en welke keuze voor jou, als e-commerce ondernemer, de beste is. 

Wat is het verschil?

Allereerst handig om je te vertellen wat die verschillen tussen een accountant en boekhouder nu precies zijn. Er zit overlap in de werkzaamheden, maar hier en daar is het toch anders.

De boekhouder:

 • Gaat vooral uitvoerend aan de slag;
 • Houdt alle inkomsten en uitgaven bij van je onderneming;
 • Regelt je boekhouding: van het bijhouden van je crediteurenadministratie tot aan het voorbereiden en indienen van belastingaangiftes.

De accountant:

 • Maakt vooral jaarrekeningen op;
 • Verzorgt je financiële administratie;
 • Heeft een hbo of universitaire studie Accountancy afgerond.
boekhouder

Het grootste verschil is eigenlijk dat accountant een beschermde titel is. Dat betekent dat je een speciale opleiding moet doen vóór je jezelf zo mag noemen. Dit zie je ook terug in het kostenplaatje. Een boekhouder is over het algemeen een stuk goedkoper. Een accountant heeft vaak een iets meer controlerende rol, waarbij de boekhouder vooral in de uitvoer zit. Een boekhouder heeft daarom meestal meer kennis over belastingregels en -voordelen (handig voor de kleine ondernemers), terwijl een accountant weer meer weet over complexere vraagstukken zoals bedrijfsfinanciering of -optimalisatie.

Soms ben je verplicht om een accountant in te schakelen

Is een van de volgende voorwaarden van betrekking op jouw onderneming?

 • Meer dan 50 man personeel;
 • Balanstotaal groter dan zes miljoen;
 • Netto-omzet groter dan twaalf miljoen. 

Dan ben je volgens de wet verplicht om een accountant je boekhouding te laten controleren. Dit betekent niet dat je de accountant ook perse moet inschakelen voor alle financiële administratie. In zulke gevallen zien we vaak een combinatie, de boekhouder voert alle taken uit en de accountant is er alleen als controleur. 

Hoe groot is jouw onderneming?

Is je webshop nog wat kleiner en draai je nog geen giga-omzetten? Dan kun je prima voor een boekhouder kiezen. Vaak kost het je minder geld en is het voor wat kleinere ondernemingen meer dan voldoende. Groei je? Dan is het slim om te kijken naar een accountants- of administratiekantoor.

Accountants- en administratiekantoren

Bij een accountants- of administratiekantoor hebben ze verschillende specialisten in huis om je te helpen bij alle complexe vraagstukken. Een accountantskantoor heeft altijd een accountant in het team die de jaarrekeningen aftekent. Een administratiekantoor kan je helpen met bijna alles, zij kunnen alleen geen accountantsverklaring afgeven. Verder zijn de taken nagenoeg hetzelfde. Zij:

 • Adviseren je bij complexere vraagstukken;
 • Beheren je financiële administratie/boekhouding;
 • Doen aan crediteurenbeheer;
 • Monitoren de debiteurenstand;
 • Verzorgen al je fiscale aangiftes;
 • Gaan aan de slag met je jaarrekening;
 • Opstellen en verzenden je verkoopfacturen;
 • En helpen je bij je salarisadministratie.
accountant

Plan altijd een afspraak in

Een klik met je boekhouder, accountant of het kantoor is misschien wel het allerbelangrijkste. Plan daarom altijd een afspraak in vóór je met iemand in zee gaat. Kijk ook goed naar de expertises van het bedrijf en vergelijk deze met jouw behoeftes. Ga voor een duurzame samenwerking voor jouw onderneming en iemand die je vertrouwt. Zo voorkom je dat je moet overstappen

Alles onder één dak

Bij De Administratie hebben we specialisten in huis op elk gebied. De boekhouder wordt steeds meer gezien in de rol als coach, en wij werken hier met het team naartoe. We blijven ons ontwikkelen om met jouw onderneming mee te groeien naar de toekomst. Benieuwd of wij een match zijn? Neem dan contact met ons op of plan direct een vrijblijvende afspraak in.