EPR-registratie in Frankrijk:

Textiel

 • Registratie bij Syderep (landelijke register)
 • Registratie bij een duaal systeem (RE_Fashion)
 • Inclusief aangiften
 • Direct contact met de Franse autoriteiten
 • Hulp en advies bij vragen vanuit Syderep of de afvalbeheerder
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag zo snel mogelijk de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring
✅ Expert in wetgeving over duurzaamheid en recycling

Alles over voldoen aan Franse textielrecycling

Frankrijk kent verschillende vormen van EPR, ook wel Uitgebreide Product Verantwoordelijkheid (UPV) in het Nederlands. Het voornaamste doel van Europese EPR-wetten is om producenten te laten bijdragen aan de kosten van recycling, zodat de vervuiler betaalt. Dit betekent dat het bedrijf dat een product op de markt introduceert, verantwoordelijk is voor de uiteindelijke recycling ervan. Deze verantwoordelijkheid geldt in Frankrijk voor verpakkingen, batterijen, elektronica en textiel.

Wat is het verschil met de Franse EPR voor verpakkingen?

Het EPR-textielsysteem concentreert zich uitsluitend op de recycling van textiel en staat los van de recycling van verpakkingen. Beide systemen hebben ook afzonderlijke registers. Indien uw producten ook verpakkingen bevatten, dient u zich eveneens te registreren voor het  EPR-verpakkingensysteem.

Wanneer moet ik me registeren voor EPR-textiel in Frankrijk?

Indien uw bedrijf textiel op de Franse markt introduceert, is registratie noodzakelijk. Ook voor bedrijven die buiten Frankrijk gevestigd zijn en leveren aan de Franse markt, geldt de verplichting voor registratie in het EPR-textielsysteem. Voor dergelijke bedrijven bestaan er drie scenario’s. Hieronder worden deze drie opties toegelicht.

epr textiel frankrijk

Directe verkopen aan Franse consumenten

Wanneer u textiel naar Franse consumenten verzendt, is het verplicht te registreren. Deze verplichting geldt wanneer u voorraad in een magazijn in Frankrijk hebt liggen (zoals bij Amazon FBA), alsook wanneer u producten vanuit een ander land naar Frankrijk verstuurt.

epr textiel frankrijk

Groothandel of producent die verkoopt aan Franse bedrijven

Indien u textiel aan Franse bedrijven of winkels verkoopt, bent u niet verplicht te registreren en contributie te betalen. U kunt er wel voor kiezen om vrijwillig in te schrijven en de verplichting van de Franse distributeur over te nemen. 

epr textiel frankrijk

Textielproducent

Fabrikanten buiten Frankrijk ondervinden geen directe impact van het Franse EPR-systeem, tenzij ze producten verkopen aan Franse consumenten.

Wat is de Franse wetgeving over textiel recycling?

Conform artikel L. 541-10-3 van de Franse Milieuwet zijn alle personen of rechtspersonen die nieuwe textielproducten op de Franse markt brengen, verplicht om ofwel het resulterende afval van deze producten te recyclen, of te betalen voor de kosten van de recycling ervan.

Wat gebeurt er als ik geen EPR-textielregistratie heb?

In Frankrijk is registratie verplicht: niet registreren kan leiden tot boetes. Sinds 1 januari 2022 is het niet meer mogelijk om op een Online Marketplace (zoals Amazon of CDiscount) te verkopen zonder ERP-registratie. Mocht uw listing geblokkeerd worden, moet u zich alsnog registreren en verliest u kostbare tijd waarin u niet kunt verkopen. 

Jaarlijkse contributie en aangifte

 De meeste bedrijven kiezen ervoor om kleding niet zelf te recyclen, maar een afvalbeheerder in te schakelen. In Frankrijk wordt de textielrecycling gecoördineerd door RE_Fashion. De jaarlijkse contributie start vanaf € 150,-. Het is verplicht om jaarlijks aangifte te doen over de hoeveelheid textielproducten die op de Franse markt zijn geïntroduceerd. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen drie typen:

epr textiel frankrijk

Kleding

 • Kledingstof
 • Babykleding
 • Broeken
 • Jeans
 • Lingerie
 • Sokken
 • Shirts
 • Pakken
 • Zwemkleding
vouroc schoenen

Schoenen

 • Laarzen
 • Slippers
 • Sneakers
 • Nette schoenen
 • Sportschoenen
linnengoed epr

Linnengoed

 • Kussenslopen
 • Hoeslakens
 • Dekbedovertrekken
 • Beddengoed
 • Dekens
 • Plaids
 • Onderlakens
 • Gordijnen
 • Handdoeken

Hoe verkrijg je een UIN in Frankrijk?

Wanneer uw onderneming verplicht is om te voldoen aan de vereisten van de EPR-textiel, dient u de volgende stappen te ondernemen:

  1. Beschikken over een UIN / IDU, dat verkregen wordt na registratie.
  2. Periodieke aangiftes indienen betreffende de hoeveelheid textiel die u op de Duitse markt heeft geïntroduceerd.
   1. Jaarlijks contributie betalen, gebaseerd op de omvang van de producten die u op de Fransemarkt heeft gebracht.
   2. In de algemene voorwaarden op uw website vermelden dat u aan de relevante wetgeving voldoet en daarbij tevens uw UIN vermelden.

   Waarom zou ik de aangiften voor textiel via jullie doen?

   Vrijwel alle ondernemers die we spreken, vinden het belangrijk om zich te focussen op de kernactiviteiten van hun bedrijf. Over het algemeen hoort het aanvragen van registraties en het doen van aangiften hier niet bij. Veel ondernemers ervaren onduidelijkheid over wat er precies nodig is bij de aanvraag, en het zelf uitzoeken hiervan kost vaak meer tijd en geld dan het oplevert.

   U ontvangt jaarlijks een herinnering van ons voor het indienen van de rapportage van textiel. U hoeft slechts uw gegevens naar ons te sturen en wij voeren de aangifte voor u uit. Dit biedt gemak, bespaart tijd en u communiceert met een Nederlandse partij. Bovendien kunnen wij namens alle aangesloten bedrijven een verenigd front vormen richting de Franse afvalbeheerder, waardoor er eenvoudiger problemen aan het licht kunnen worden gebracht die spelen bij onze klanten.

   amazonsellers jochem en joran

   Wat zijn de kosten voor het aanvragen een EPR-textielregistratie en de jaarlijkse aangiften?

   Wij rekenen een tarief vanaf €479,- voor het eerste jaar en vanaf €439,- voor de daaropvolgende jaren. Deze tarieven zijn van toepassing tot een gewicht van 1000 kg. Indien het gewicht hoger dan 1000 kg is, wordt een gepaste verhoging doorberekend. Grotere gewichtsvolumes vereisen namelijk complexere aangiften, meer controles en uitgebreider advies.

   Deze tarieven zijn exclusief abonnementskosten bij de afvalbeheerder. Deze abonnementskosten bedragen minimaal €150,- per jaar. We sturen deze factureren direct en transparant door.

   Hoe lang duurt het om te registeren voor de Franse EPR?

   Het registreren van uw bedrijf duurt doorgaans ongeveer 2-3 weken.

   Wat is inbegrepen bij onze service? 

   ✅ Wij verzorgen de volledige invulling van de benodigde formulieren, die nodig zijn voor:

    • Registratie van een UIN / IDU
    • Registratie bij een afvalbeheerder
    • Jaarlijkse aangifte van de hoeveelheid textiel

   ✅ Wij controleren actief of de door u opgegeven gegevens kloppend zijn, om overbetaling te voorkomen.

   Advies over wettelijke vereisten.

   ✅ We bieden ondersteuning bij vragen van de Franse afvalbeheerder. Op deze manier staat u er niet alleen voor.

   Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis en Duitse regelgeving, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

   Joe Blokland

   Eigenaar, Negosie

   Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambitites? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

   Mike Zwaaitaal

   Eigenaar, Ziecro

   Altijd bereikbaar

   Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

   isar rietman

   We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

     Plan hier je belafspraak in