Amazon FBA werkt als volgt:

  • Jij stuurt je voorraad op naar Amazon en Amazon slaat dat op in één van haar warehouses (magazijnen)
  • Amazon ontvangt een order van een klant voor een product
  • Deze order wordt door Amazon “picked and packed” (klaargezet voor verzending) bij het warehouse dat het dichtste bij deze klant is
  • Het product wordt verzonden en bezorgd bij de klant thuis. Dit allemaal zonder dat jij er tussen hoeft te komen!

Zodra je gebruik maakt van Amazon FBA, krijg je de Fulfilment by Amazon-badge op je listing te zien. Dit zorgt voor vertrouwen bij de klanten, wat weer goed is voor jouw verkopen.

amazon fba

Waarom zou je overwegen om te verkopen via Amazon FBA?

Klanten in de Verenigde Staten en grote landen binnen Europa leven op Amazon. Amazon is één van de grootste bedrijven op de wereld en dat is niet voor niks. Amazon staat ruimschoots aan de top van de voedselketen op het gebied van e-commerce en heeft miljoenen klanten die continu op zoek zijn naar nieuwe aankopen. Dat is tevens een verschil met Google, mensen zoek niet naar informatie, maar mensen zijn opzoek om iets te kopen. Verder staat Amazon bekend om snelle service richting en goede prijzen. Deze groep klanten via het platform van Amazon platform aanspreken biedt unieke kansen. Met Fulfilment by Amazon (FBA) kun jij hier als ondernemer op deze voordelen meeliften.

amazon prime

Amazon Prime

Zodra je gebruik maakt van Amazon FBA, worden je producten automatisch onderdeel van Amazon Prime. Met name in de VS zijn er veel huishoudens die gebruik maken van deze service, maar dit aantal is ook zeker groeiende in Europa. Er zijn meer dan 150 miljoen huishoudens met een Amazon Prime abonnement. 

Amazon Prime is een abonnementsservice gebaseerd op een maandelijkse of jaarlijkse betaling, waarbij mensen betalen om gratis bezorgkosten te hebben en hun producten sneller te ontvangen (naast natuurlijk wat andere voordelen). Mede door Amazon Prime, zorgt Amazon ervoor dat ze miljoenen trouwe klanten hebben over heel de wereld.

Daarnaast krijg je ook een Prime badge op je listing. Dit werkt zeker weer conversieverhogend! 

amazon buy box
Andere verkopers

Hier links zie je de ‘Buy Box’ en hierboven de link naar andere verkopers op dezelfde listing.

Het winnen van de Amazon Buy Box

Zodra op één listing meerdere verkopers actief zijn, start de concurrentie pas echt. Het gaat in dat geval om het winnen van de Buy Box, zoals in de afbeelding hiernaast te zien is. Degene die de Buy Box wint, heeft de grootste kans op de sale. Ongeveer 4 op de 5 sales worden behaald door middel van de Buy Box. De kans om de Buy Box te winnen wordt vergroot zodra je gebruik maakt van Fulfilment by Amazon.

amazon europa

24/7 klantenservice

Door gebruik te maken van Amazon FBA kan Amazon ook een groot deel van de klantenservice voor je regelen, in de taal van het land waarin je verkoopt. Dit kan enorm veel vragen schelen op het gebied van betalingen, aanmaken van retouren of de ‘waar blijft mijn pakket’ vragen. Binnen Seller Central zijn er nog wel mogelijkheden om met klanten in contact te komen, door onder andere geautomatiseerde mails. Klanten kunnen ook nog steeds contact met jou opnemen. Afhankelijk van de vraag, zouden we altijd aanraden de klant zo goed mogelijk te helpen. Dat kan zo maar een goede review opleveren, of een slechte review voorkomen!

 

klantenservice amazon fba

Voorraad naar Amazon sturen

Nadat je producten gemaakt zijn en je wilt gebruik maken van Amazon FBA, is het natuurlijk zaak de producten te sturen naar een Amazon fulfilment center. Dit kun je op meerdere manier regelen. De onderstaande situaties zullen zeker niet uitputtend zijn, maar geven hopelijk wel een indicatie:

  • Je laat je producten maken in China en met je leverancier heb je afgesproken dat zij de vracht voor jou aan boord van het vrachtschip brengen (FOB). Ondertussen heb je al een shipment aangemaakt in Seller Central en zijn er afgespraken gemaakt met een freight forwarder om je producten direct bij Amazon af te leveren. Dan is het een kwestie van wachten totdat de producten verscheept zijn en deze aankomen in het land van het Amazon fulfilment center.

Dit is één van de eenvoudigste en goedkoopste manieren om je producten vanuit een niet-EU-land bij Amazon te krijgen. Echter, er zijn natuurlijk ook keerzijdes om de voorraad op deze manier naar Amazon te sturen:

  • Je moet erg duidelijk zijn richting je leverancier over hoe je producten eruit moeten zien. Op je sample na, zul je deze producten namelijk niet meer onder ogen krijgen aangezien ze gelijk door naar Amazon gaan. Eventuele fouten in de productie kun je ook moelijker ontdekken (hoewel je dit weer kunt afvangen met een partij die inspecties voor je uitvoert).
  • De leverancier of freight forwarder moeten op de hoogte zijn van de label- en verpakkingseisen die Amazon heeft voor het correct kunnen ontvangen en registreren van producten. Zie ook dit document met enkele voorbeelden.

Amazon FBA biedt ook andere voordelen die interessant kunnen zijn als verkoper

Labelen van producten

Zeker als je private label producten gaat verkopen, ontkom je er niet aan om de producten te voorzien van een barcode. Over het algemeen kun je hier (gratis) goede afspraken over maken met je leverancier, zodat zij dit voor je uit handen nemen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de barcodes zelf op te plakken. Mochten beide opties niet werken, zou je ervoor kunnen kiezen Amazon dit voor je te laten doen. Het dan om de Amazon Label Service. Op moment van schrijven kost het aanbrengen van een label € 0,15 per stuk / artikel. Het is zeker de moeite waard andere opties te overwegen.

Bekijk het volgende artikel voor meer informatie over het kiezen van de juiste barcodes.

barcodes Amazon

Gift-wrap / Cadeaupapier

Amazon maakt het mogelijk voor haar klanten om cadeaus in te laten pakken. Als verkoper kun je er zelf voor kiezen om dit te activeren op jouw producten. Het kost jou als verkoper in ieder geval geen extra geld. Voor meer informatie over deze service, verwijzen we je graag door naar de site van Amazon zelf.

pan Europe fba

Verkopen door heel Europa

Zodra je gebruik gaat maken van Amazon FBA, krijg je direct toegang tot het logistieke netwerk dat Amazon aangelegd heeft de afgelopen jaren. Je stuurt je voorraad naar één van de warehouses die Amazon beschikbaar stelt voor het ontvangen van je shipment. Vanuit daar wordt de voorraad verdeeld over andere warehouses in het land. Indien je gebruik maakt van PAN-european, verdeeld Amazon je voorraad zelfs kosteloos over heel Europa. Dit brengt de verzendkosten behoorlijk omlaag.

amazon fba pan european landen 2021

Zodra je van start gaat met Amazon FBA dien je de keuze te maken op welke manier Amazon invulling moet geven aan jouw verkopen. Met andere woorden: hoe jij wilt dat er wordt omgegaan met je voorraad en welke landen jij wilt bedienen met jouw producten. Op dit moment heb je de keuze uit de volgende opties:

European Fulfilment Network [EFN]

Multi-Country Inventory [MCI]

Pan European FBA

Het is belangrijk om hier goed over na te denken. De meeste verkopers kiezen in hun enthousiasme gelijk voor PAN European FBA, begrijpelijk natuurlijk. Echter, Amazon krijgt dan vrij spel over je voorraad en kan dit in heel Europa neerleggen. Dit brengt fiscale consequenties met zich mee. In het artikel over de logistieke mogelijkheden van Amazon FBA, hebben we uiteengezet wanneer welke van de bovengenoemde mogelijkheden interessant is.

Amazon FBA Nederland

Begin 2020 werd Amazon.nl daadwerkelijk gelanceerd. Goed nieuws voor beginnende verkopers, maar ook voor verkopers die al actief zijn op Amazon.de. Amazon is in Nederland nog niet heel groot, wat er natuurlijk voor kan zorgen dat je als één van de eersten kunt ranken op bepaalde keywords. Ten opzichte van buitenlandse verkopers heb je natuurlijk het voordeel dat je de Nederlandse taal machtig bent.

Let wel op het volgende punt: je voorraad ligt nog in Duitsland, ook als je verkoopt in Nederland (op Amazon.nl). Amazon heeft op dit moment nog een fulfilment centers in Nederland staan en producten worden daarom vanuit Duitsland geleverd aan Nederlandse klanten. Dit brengt Duitse btw-verplichtingen met zich mee. Zorg er daarom voor dat je je registreert voor een Duits btw-nummer of laat je hier door informeren

Kosten gebruik Amazon FBA

Zodra je producten verkoopt via Amazon haar platform, draag je een commissie af per gerealiseerde verkoop (variërend van 7 tot 15 procent van de verkoopprijs). Dit geldt voor zowel ondernemers die FBM als FBA hebben.

Benieuwd wat de referal fee is in jouw categorie? Kijk dan op de site van Amazon.

Er komen natuurlijk ook kosten kijken bij het gebruik van Amazon FBA, de logistieke verhandelingen moeten ook betaald worden. Over het algemeen is het gebruik van Amazon FBA zeer voordelig. Mede door de aanwezigheid op vele locaties en de schaalbaarheid die door Amazon gecreëerd is, zijn de kosten vaak lager dan bij concurrenten (zoals PostNL of DHL).

Wil je weten wat de kosten zijn voor jouw product als je gebruik maakt van FBA? Bekijk dan het kostenoverzicht voor Amazon FBA.

Opslagkosten / storage fees

Voor het opslaan van jouw producten rekent Amazon ook opslagkosten (storage fees). Deze kosten worden maandelijks in rekening gebracht en zijn een gemiddelde van de voorraad die je die maand opgeslagen hebt liggen. Op moment van schrijven kost het opslaan van producten €26,- per vierkante meter. In oktober tot en met december kost dit €36,- per vierkante meter. Deze verhoging wordt in rekening gebracht vanwege druk op de fulfilment centers vanwege de feestdagen in Q4.

Voor meer informatie over opslagkosten / storage fees, verwijzen we je graag door naar de website van Amazon.

Lange termijn opslagkosten / long-term storage fees

Sommige verkopers sturen teveel voorraad naar Amazon, of hebben items die niet snel verkopen. Het gevolg hiervan kan zijn dat de fulfilment centers vol komen te liggen, waardoor er geen ruimte is voor succesvolle verkopers zoals jij. Om zich hier tegen te wapenen heeft Amazon long-term storage fees in het leven geroepen. Indien voorraad langer dan 365 dagen bij Amazon ligt, worden deze kosten extra in rekening gebracht. Dit kan al snel oplopen tot €170,- per vierkante meter. Zeker iets wat je wilt voorkomen.

Het is natuurlijk niet zo dat als je het hele jaar op voorraad bent en je elk kwartaal je voorraad aanvult, er long-term storage fees doorgerekend worden. Amazon hanteert het FIFO-systeem. First in, first out. Bij een verkoop worden producten die het langste bij Amazon liggen, als eerste verzonden naar de klant.

Wil je weten hoeveel jij moet betalen indien je voorraad langer dan 365 dagen bij Amazon ligt? Bekijk dan de pagina over long-term storage fees op de site van Amazon.

 

FBA removal

Het kan natuurlijk dat je op een gegeven moment voorraad terug wilt halen bij Amazon, of dat dit noodzakelijk vanwege één van de volgende redenen:

  • Je product loopt niet
  • Klanten hebben het product beschadigd teruggestuurd
  • Je komt (bijna) in aanmerking voor long-term storage fees

Je voorraad kun je terug laten sturen door het aanmaken van een removal order in Seller Central. Let wel op, je kunt geen voorraad vanuit bijvoorbeeld Frankrijk laten verzenden naar Nederland. Enkel adressen uit het land waarin je voorraad ligt zijn geldig. Voor meer informatie kun je de remove inventory pagina bekijken. Voor een overzicht van de kosten die komen kijken bij het aanmaken van een removal order vind je hier een kostenoverzicht.

Mocht je enkel licht beschadigde producten weg willen halen bij Amazon en je vindt het zonde om deze terug naar Nederland te sturen? Overweeg dan om je producten te schenken aan een goed doel! Wellicht maak je er iemand dan nog blij mee, in plaats van dat Amazon het voor je vernietigd. Jochem heeft een uitgebreider artikel geschreven over duurzaam retouneren via Amazon.

amazon vernietigde producten

Met een gigantische voorsprong beginnen én groeien op Amazon is eindelijk mogelijk met het Amazon Handboek voor Sellers voor startende ondernemers.

Met dit e-book willen we ervoor zorgen dat u alles weet over hoe u moet verkopen op Amazon en waar u rekening mee moet houden.

We helpen u met concrete tips, vuistregels en stap-voor-stap handleidingen door Seller Central.

Alles om ervoor te zorgen dat u succes heeft op Amazon.

het amazon handboek voor sellers