...

Amazon FBA werkt als volgt:

  • U verstuurt uw voorraad naar Amazon, waar het wordt opgeslagen in een van hun warehouses (magazijnen);
  • Amazon ontvangt een order van een klant voor een product;
  • De order wordt door Amazon “picked and packed”, oftewel klaargemaakt voor verzending, in het magazijn dat het dichtst bij de klant is gelegen;
  • Het product wordt vervolgens verzonden en bij de klant thuis afgeleverd, allemaal zonder dat u zelf actief betrokken hoeft te zijn!

Wanneer u gebruikmaakt van Amazon FBA, wordt uw listing voorzien van de ‘Fulfilment by Amazon’-badge. Deze badge draagt bij aan het vertrouwen van klanten, wat gunstig is voor de verkoopresultaten.

amazon fba

Waarom zou u willen verkopen via Amazon FBA?

In de Verenigde Staten en grote Europese landen is Amazon een belangrijk onderdeel van het leven voor consumenten geworden. Als één van ’s werelds grootste bedrijven domineert Amazon de e-commerce en bedient het miljoenen klanten die voortdurend op zoek zijn naar nieuwe aankopen. Dit onderscheidt Amazon ook van Google, omdat mensen niet alleen op zoek zijn naar informatie, maar actief op zoek zijn om iets te kopen.

Amazon heeft haar toppositie in de e-commerce verworven dankzij snelle service en concurrerende prijzen. Het aanspreken van de enorme klantengroep via het Amazon-platform biedt unieke kansen. Met Fulfilment by Amazon (FBA) kunt u als ondernemer profiteren van deze voordelen en meeliften op het succes van het platform.

amazon prime

Amazon Prime

Wanneer u gebruikmaakt van Amazon FBA, worden uw producten automatisch opgenomen in Amazon Prime. 

Amazon Prime is een abonnementsservice met een maandelijkse of jaarlijkse betaling, waarbij abonnees profiteren van onder andere gratis bezorgkosten en snellere leveringen. Dankzij Amazon Prime heeft het bedrijf wereldwijd miljoenen trouwe klanten weten te binden. Vooral in de Verenigde Staten maken veel huishoudens gebruik van deze service, maar het aantal Prime-gebruikers in Europa groeit ook gestaag. Er zijn momenteel meer dan 150 miljoen huishoudens wereldwijd met een actief Amazon Prime-abonnement.

Bovendien wordt de ‘Prime’-badge aan uw toegevoegd, wat uw conversie weer ten goede komt!

amazon buy box
Andere verkopers

Links ziet u de ‘Buy Box’ en hierboven de link naar andere verkopers op dezelfde listing.

Het winnen van de Amazon Buy Box

De Amazon Buy Box is het gedeelte op een productpagina waar klanten direct een product aan hun winkelwagen kunnen toevoegen, zoals u op de afbleeding links kunt zien. Wanneer er meerdere verkopers zijn die hetzelfde product aanbieden, is de Buy Box bedoeld om de aankoop zo eenvoudig mogelijk te maken voor de klant. 

Wanneer er meerdere verkopers actief zijn op één listing, begint de concurrentie dus. Het draait dan allemaal om het winnen van de Buy Box. Degene die de Buy Box wint, heeft de beste kans om de verkoop te realiseren. Ongeveer 4 op de 5 verkopen vinden namelijk plaats via de Buy Box. Door gebruik te maken van Fulfilment by Amazon wordt de kans om de Buy Box te winnen vergroot.

Direct van start op de grootste markt in de EU?

Ga volledig compliant en voorbereid van start in Duitsland met één van onze pakketten! Meer dan 100 verkopers gingen je voor.

Voorraad naar Amazon sturen

Wanneer u van plan bent gebruik te maken van Amazon FBA, is het zaak om de producten naar een Amazon Fulfilment Center te verzenden, nadat deze geproduceerd zijn. Er zijn verschillende manieren om dit te regelen. Hieronder volgt een voorbeeld:

  • U laat uw producten in China produceren en hebt met de leverancier afgesproken dat zij de vracht aan boord van een vrachtschip brengen (FOB). Ondertussen heeft u al een shipment aangemaakt in Seller Central en zijn er afgespraken gemaakt met een freight forwarder om de producten rechtstreeks bij het  Amazonmagazijn af te leveren. Nu is het een kwestie van wachten totdat de producten zijn verscheept en aankomen bij het Amazon Fulfilment Center.

Dit is één van de eenvoudigste en goedkoopste manieren om uw producten vanuit een niet-EU-land bij Amazon te krijgen. Desalniettemin zijn er ook nadelen aan het op deze manier verzenden van voorraad naar Amazon:

  • Het is van groot belang om uiterst duidelijk te communiceren met de leverancier over de gewenste kenmerken van de producten. Nadat u het voorbeeld heeft ontvangen, zult u de producten namelijk niet meer persoonlijk zien, aangezien deze rechtstreeks naar Amazon worden verzonden. Het is moeilijker om eventuele productiefouten op te merken. U kunt dit eventueel ondervangen door gebruik te maken van een externe partij voor inspecties.
  • Zorg ervoor dat zowel de leverancier als de vrachtvervoerder op de hoogte zijn van de label- en verpakkingseisen van Amazon, zodat de producten correct kunnen worden ontvangen en geregistreerd. Raadpleeg ook dit document met enkele voorbeelden voor verdere informatie.
amazon europa

24/7 klantenservice

Wanneer u gebruik maakt van Amazon FBA, biedt Amazon de mogelijkheid om een aanzienlijk deel van de klantenservice voor u te verzorgen, en dat ook nog eens in de taal van het land waarin u verkoopt. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van vragen rondom betalingen, retouraanvragen, of de bekende ‘waar blijft mijn pakket’-vraag. Binnen Seller Central blijven er echter ook mogelijkheden om met klanten in contact te komen, onder andere via geautomatiseerde e-mails. Klanten behouden daarnaast de optie om rechtstreeks contact met de verkoper op te nemen. Het is altijd aan te raden om klanten, afhankelijk van de aard van hun vraag, zo goed mogelijk te helpen. Dit kan niet alleen leiden tot positieve recensies, maar ook negatieve recensies helpen voorkomen.

klantenservice amazon fba

Andere interessante voordelen van Amazon FBA

Labelen van producten

Wanneer u private label producten gaat verkopen, is het noodzakelijk om de producten te voorzien van een barcode. In de regel kunt u hier goede afspraken over maken met de leverancier, die dit vaak kosteloos kan regelen. Een alternatief is om zelf de barcodes op de producten aan te brengen. Als beide opties niet haalbaar zijn, kunt u overwegen om Amazon dit te laten doen, via de Amazon Label Service. Op dit moment kost het aanbrengen van een label € 0,15 per stuk / artikel. Vanwege deze kosten, is het zeker de moeite waard om andere opties te overwegen.

Voor meer informatie over het kiezen van de juiste barcodes, kunt u het volgende artikel raadplegen.

barcodes Amazon

Gift-wrap / Cadeaupapier

Amazon biedt klanten de mogelijkheid om cadeaus te laten inpakken. Als verkoper heeft u de optie om deze service voor uw producten te activeren. Het brengt in ieder geval geen extra kosten met zich mee voor u als verkoper, omdat de klant voor de service betaalt. Voor meer informatie over deze service verwijzen we u graag door naar de officiële website van Amazon.

pan Europe fba

Verkopen door heel Europa

Wanneer u besluit om gebruik te maken van Amazon FBA, verkrijgt u direct toegang tot het uitgebreide logistieke netwerk dat Amazon in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. U verstuurt uw voorraad naar één van de magazijnen die Amazon beschikbaar stelt voor het ontvangen van uw zending. Vanuit daar wordt de voorraad verspreid naar andere magazijnen binnen het land. Bij gebruik van PAN-European FBA verdeelt Amazon zelfs kosteloos uw voorraad over heel Europa, wat aanzienlijk bijdraagt aan het verlagen van de verzendkosten.

amazon fba pan european landen 2021

Wanneer u kiest voor Amazon FBA, moet u beslissen hoe Amazon uw verkopen gaat faciliteren. Met andere woorden, u moet aangeven hoe u wilt dat Amazon omgaat met uw voorraad en welke landen u wilt bedienen met uw producten. Momenteel kunt u kiezen uit de volgende opties:

 * European Fulfilment Network [EFN]

* Multi-Country Inventory [MCI]

* Pan European FBA

Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Veel verkopers kiezen in hun enthousiasme direct voor PAN-European FBA. Echter, met deze keuze krijgt Amazon de vrijheid om uw voorraad door heel Europa te verspreiden, wat fiscale consequenties met zich meebrengt. In het artikel over de logistieke mogelijkheden van Amazon FBA leggen we uit wanneer welke van de bovenstaande mogelijkheden interessant is.

Amazon FBA Nederland

Begin 2020 werd Amazon.nl officieel gelanceerd. Goed nieuws voor beginnende verkopers, maar ook voor verkopers die al actief waren op Amazon.de. Aangezien Amazon in Nederland nog niet heel groot is, bestaat de mogelijkheid om als een van de eerste verkopers hoog te ranken bij specifieke keywords. Beheersing van de Nederlandse taal geeft daarnaast voordeel ten opzichte van buitenlandse verkopers.

Het is echter belangrijk om op te merken dat, zelfs als u verkoopt op Amazon.nl, uw voorraad zich nog steeds in Duitsland bevindt. Op dit moment heeft Amazon nog geen fulfilment centers in Nederland, dus worden producten vanuit magazijns in Duitsland naar Nederlandse klanten verzonden. Dit brengt Duitse btw-verplichtingen met zich mee. Zorg er daarom voor dat u zich registreert voor een Duits btw-nummer of laat u hierover informeren.

Kosten van Amazon FBA

Wanneer u producten via Amazon verkoopt, betaalt u commissie voor elke voltooide verkoop, variërend van 7 tot 15 procent van de verkoopprijs. Dit geldt zowel voor ondernemers die gebruikmaken van FBM als FBA.

Wilt u weten wat de specifieke referentiecommissie is in uw categorie? Raadpleeg dan de website van Amazon.

Uiteraard zijn er additionele kosten verbonden aan het gebruik van Amazon FBA; de logistieke afhandeling moet immers worden betaald. Over het algemeen is het gebruik van Amazon FBA echter zeer kosteneffectief. Dankzij de vele locaties en de schaalbaarheid die Amazon heeft gerealiseerd, zijn de kosten vaak lager dan bij concurrenten, zoals PostNL of DHL.

Wilt u weten wat de kosten zijn voor uw product wanneer u gebruik maakt van FBA? Raadpleeg dan het kostenoverzicht voor Amazon FBA.

Opslagkosten / storage fees

Voor de opslag van uw producten hanteert Amazon ook opslagkosten, ook wel bekend als ‘storage fees’. Deze kosten worden maandelijks in rekening gebracht en zijn een gemiddelde van de voorraad die u gedurende die maand heeft opgeslagen. Op dit moment bedragen de opslagkosten €26,- per vierkante meter. In de maanden oktober tot en met december stijgt dit tarief naar €36,- per vierkante meter, vanwege de toegenomen druk op de fulfilment centers als gevolg van de feestdagen in het vierde kwartaal.

Voor meer informatie over opslagkosten / storage fees, verwijzen we u graag door naar de website van Amazon.

Lange termijn opslagkosten / long-term storage fees

Sommige verkopers zijn geneigd overmatige voorraad naar Amazon te sturen, of hebben items die langzaam verkopen. Dit kan resulteren in overvolle fulfilment centers, waardoor er minder ruimte is voor succesvolle verkopers zoals u. Om hiertegen te wapenen, heeft Amazon zogenaamde ‘long-term storage fees’ ingesteld. Als voorraad langer dan 365 dagen bij Amazon ligt, worden extra kosten in rekening gebracht, die snel kunnen oplopen tot €170,- per vierkante meter. Dit is iets wat u zeker wilt vermijden.

Het is natuurlijk niet zo dat als u gedurende het hele jaar voorraad heeft en deze elk kwartaal aanvult, er long-term storage fees in rekening worden gebracht. Amazon hanteert het FIFO-systeem (First In, First Out). Bij een verkoop worden de oudste producten die het langst bij Amazon liggen, als eerste verzonden naar de klant.

Wilt u weten hoeveel u moet betalen indien uw voorraad langer dan 365 dagen bij Amazon ligt? Bekijk dan de pagina over long-term storage fees op de site van Amazon.

FBA removal

Het kan voorkomen dat u op een bepaald moment voorraad wilt terughalen bij Amazon, om redenen als:

  • Uw product loopt niet goed;
  • Klanten hebben een product beschadigd geretourneerd;
  • U komt (bijna) in aanmerking voor long-term storage fees

U kunt uw voorraad laten terugsturen door een removal order aan te maken in Seller Central. Houd er rekening mee dat u geen voorraad van bijvoorbeeld Frankrijk kunt laten verzenden naar Nederland. Alleen adressen in het land waar de voorraad zich bevindt, zijn geldig. Voor meer informatie kunt u de pagina ‘Remove Inventory raadplegen. Voor een overzicht van de kosten die gepaard gaan met het aanmaken van een removal order, vindt u hier een kostenoverzicht.

Indien u alleen licht beschadigde producten weg wilt halen bij Amazon en het zonde vindt om ze terug te sturen naar Nederland, overweeg dan om uw producten te schenken aan een goed doel! Misschien maakt u er nog iemand blij mee, in plaats van dat Amazon ze voor u vernietigt. Jochem heeft een meer gedetailleerd artikel geschreven over duurzaam retouneren via Amazon.

amazon vernietigde producten

Met een gigantische voorsprong beginnen én groeien op Amazon is eindelijk mogelijk met het Amazon Handboek voor Sellers voor startende ondernemers.

Met dit e-book willen we ervoor zorgen dat u alles weet over hoe u moet verkopen op Amazon en waar u rekening mee moet houden.

We helpen u met concrete tips, vuistregels en stap-voor-stap handleidingen door Seller Central.

Alles om ervoor te zorgen dat u succes heeft op Amazon!

het amazon handboek voor sellers