...

Btw-nummer aanvragen Zweden

 • Zweeds btw-identificatienummer
 • Btw-aangiften
 • Direct contact met de Zweedse belastingdienst
 • Hulp en advies bij vragen vanuit de Zweedse belastingdienst
 • Overzichtelijk dashboard met omzetstromen
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

✅ Aanvraag snel verstuurd
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring

Alles over het Zweedse btw-nummer

De Zweedse markt biedt kansen voor ondernemers. Met zijn ruim 10 miljoen inwoners (2021) behoort Zweden tot de meest welvarende en innovatieve landen ter wereld. De economie van Zweden is sterk afhankelijk van export en import, wat het land tot een aantrekkelijke markt maakt (bron: RVO).

Recentelijk heeft ook Amazon haar deuren geopend in Zweden, waardoor het nu mogelijk is om te verkopen op Amazon Zweden. Als u van plan bent om in Zweden te gaan ondernemen op Amazon, is het waarschijnlijk nodig dat u een Zweeds btw-nummer heeft. Op deze pagina leggen we uit wanneer u een Zweeds btw-nummer nodig hebt en hoe u deze kunt verkrijgen. Als u gebruik maakt van Amazon FBA Pan-European, is op dit moment een Zweeds btw-nummer nog niet verplicht. In Zweden wordt btw aangeduid als “MOMS” (of ook wel “Mervärdesskatt”).

In Zweden gelden de volgende btw-tarieven:

 • 6%: voor sportwedstrijden, musea en openbaar vervoer
 • 12%: voor voedsel, medicijnen, hotelovernachtingen etc.
 • 25%: het standaardtarief voor alle overige producten en diensten

Wanneer heb ik als ondernemer een Zweeds btw-nummer nodig?

Als u wilt verkopen aan Zweedse klanten via uw eigen webshop of via Amazon, kunt u om twee redenen een btw-nummer nodig hebben:

1. U overschrijdt de drempel voor lange afstandsverkopen van € 10.000,- per jaar voor leveringen aan Zweedse particulieren en maakt geen gebruik van de One Stop Shop (OSS).
2. Uw voorraad ligt in Zweden en wordt vanuit daar naar de klant verstuurd, zoals bij Amazon FBA.

Op dit moment (februari 2021) is Zweden nog geen onderdeel van het Pan-European programma van Amazon. Dit betekent dat gebruik maken van Pan-European FBA op dit moment dus nog geen reden vormt een Zweeds btw-nummer nodig te hebben. Uiteraard kan dit in de nabije toekomst veranderen.

Lange afstandsdrempels

Als u vanuit Nederland producten verkoopt en verzendt naar klanten in een ander Europees land, moet u rekening houden met de lange afstandsdrempels die voor elk Europees land zijn vastgesteld. Dit betekent dat u in ieder Europees land vanaf een bepaald verkoopbedrag btw moet afdragen over de verkochte producten in dat specifieke land. Voor Zweden geldt dat u vanaf €10.000,- verkopen per jaar btw moet afdragen aan de Zweedse belastingdienst (Skatteverket). In het eerste jaar dat u de drempel overschrijdt betaalt u Zweedse btw over alle omzet boven de drempel van €10.000,-. De daaropvolgende jaren betaalt u btw over alle omzet. Dit kunt u doen via de OSS of door direct in Zweden aangifte te doen.

Amazon FBA en Pan-european FBA

Maakt u gebruik van Amazon FBA, dan ligt uw voorraad in Zweden. Dat betekent dus dat u aan Zweedse klanten verkoopt vanuit Zweden. Ook als u aan klanten in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of Nederland verkoopt, verkoopt u vanuit Zweden. Daarmee bent u btw-plichting in Zweden. Wanneer u gebruik maakt van Pan-european FBA kan Amazon er op ieder moment voor kiezen om uw voorraad in Zweden te leggen, zelfs wanneer u niet verkoopt aan Zweedse klanten.

Wanneer één van de bovenstaande situaties op u van toepassing is, dient u zichzelf te registreren bij de Zweedse belastingdienst (Skatteverket).

Lange afstandsverkopen vanuit Nederland

amazon fba vat btw zweden sweden SE

Voorraad in Zweden (Sweden) en verkoop vanuit daar naar Zweedse klanten en klanten in andere Europese lidstaten.

Wat gebeurt er als ik geen Zweeds btw-nummer heb?

Het ontbreken van een Zweeds btw-nummer kan leiden tot boetes, opgelegd door de Zweedse belastingdienst. Deze boetes kunnen met terugwerkende kracht worden opgelegd als u gedurende langere tijd geen btw-aangifte hebt gedaan over uw omzet naar klanten uit Zweden.

Ben ik na mijn registratie klaar om verder te ondernemen?

Nog niet helemaal. Zodra u zich registreert bij de Zweedse belastingdienst, bent u btw-plichtig. Dit houdt in dat u btw-aangifte moet gaan doen in Zweden. U, of uw belastingadviseur, doet elk kwartaal aangifte. Er hoeft geen jaaraangifte gedaan te worden.

Heb ik een fiscaal vertegenwoordiger nodig in Zweden?

Ondernemingen die gevestigd zijn in de EU en zich willen registreren in Zweden, worden niet verplicht gesteld een fiscaal vertegenwoordiger in Zweden aan te stellen. U kunt dus zelf de btw-registratie en belastingaangifte doen in Zweden.

Echter, vanwege de complexe belastingregels is het nuttig om een btw-specialist aan te stellen die fungeert als fiscaal vertegenwoordiger en de formaliteiten vervult voor de btw-registratie, ICP-opgaven en de belastingaangiften. Wij kunnen deze zorgen voor u wegnemen door als uw btw-specialist op te treden en alle benodigde stappen voor de btw-registratie en aangiften in Zweden op zich te nemen.

Jungle Scout

Helpen jullie ook met het aanvragen van een los Zweeds btw-nummer?

Op dit moment faciliteren we nog geen losse aanvraag van een Zweeds btw-nummer.

Waarom zou ik via jullie de Zweedse btw-registratie en aangiften laten doen?

Vrijwel alle ondernemers die we spreken, hechten veel waarde aan het kunnen richten op de kern van hun bedrijf. Het aanvragen van btw-nummers en het doen van btw-aangiften horen over het algemeen niet tot deze kernactiviteiten. Vaak ervaren ondernemers veel onduidelijkheid over de benodigde stappen bij de aanvraag, en het zelf uitzoeken hiervan kan aanzienlijk meer tijd en geld kosten dan het oplevert. 

Wij staan klaar om u te helpen bij het indienen van de aanvraag bij de Zweedse belastingdienst, ongeacht of u verkoopt via Amazon, of een andere bedrijfssituatie heeft.  Daarnaast fungeren we als contactpersoon voor eventuele vragen, en verzorgen we de btw-aangiften. Op deze manier kunt u zich volledig richten op uw onderneming, terwijl wij alle fiscale zaken professioneel en efficiënt afhandelen.

jochem van heek

Wat is er allemaal nodig voor de aanvraag van een Zweeds btw-nummer?

Voor het aanvragen van een Zweeds btw-nummer, heeft u onder andere de volgende documenten en informatie nodig:

 • KvK-uittreksel
 • Btw-nummer uit Nederland
 • Standaard persoonlijke- en bedrijfsgegevens, zoals naam, adres en contactinformatie
 • Paspoort

Wat zijn de kosten van jullie btw-service in Zweden?

De volledige belastingservice, inclusief btw-aangiften, kost €52,50 per maand. De registratie van het btw-nummer registratie kost eenmalig € 250,-.

Hoe lang duurt het om een Zweeds btw-nummer aan te vragen? 

In de regel duurt het ongeveer 4-6 weken voordat u het btw-nummer ontvangt. Soms kan het echter langer duren dan gewenst.  In dat geval nemen we contact op met de Zweedse belastingdienst om de aanvraag te versnellen en ervoor te zorgen dat u het btw-nummer zo snel mogelijk ontvangt.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambities? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.
Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

Altijd bereikbaar

Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

isar rietman

We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in