...

EPR-registratie in Duitsland: Verpakkingswet

 • Eenvoudige instructie voor registratie bij LUCID
 • Registratie bij een duaal systeem (afvalbeheerder)
 • Inclusief aangiften
 • Direct contact met de Duitse autoriteiten
 • Hulp en advies bij vragen vanuit LUCID of een duaal systeem
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag zo snel mogelijk de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring
✅ Expert in wetgeving over duurzaamheid en recycling

*De EPR dienstverlening is geen onderdeel meer van Amazonsellers. U zult te woord worden gestaan door onze vaste partner ESS, hét administratiekantoor voor EPR, WEEE en internationale btw. Zij indentificeren zich ook met bovenstaande waarden.

De Duitse verpakkingswet

Wanneer u in Duitsland producten op de markt brengt, bent u verplicht zich te registreren voor de Verpakkingswetgeving (VerpackG). Deze wetgeving komt voort uit een Europees besluit en staat ook wel bekend onder de term Extended Producer Responsibility (EPR).

Zonder registratie loopt u risico op boetes of kan uw Amazon- of Zalando-account geblokkeerd worden. Het is verboden om te verkopen in Duitsland zonder VerpackG-registratie. 

Wanneer moet ik me registeren voor de Duitse verpakkingwet (VerpackG)?

U dient zich te registreren indien u van plan bent om te verkopen aan Duitse klanten via platforms zoals amazon.de, zalando.de of otto.de en uw producten zijn verpakt in bijvoorbeeld plastic of karton. Vervolgens bent u verplicht om jaarlijks aangifte te doen van de hoeveelheid verpakkingen die u naar Duitsland heeft verzonden.

Over welke verpakkingen gaat de VerpackG?

De VerpackG (ofwel EPR) is een milieuwet die bedrijven verplicht om een vergoeding te betalen voor de hoeveelheid consumentenverpakkingen die ze verzenden naar Duitse klanten. Deze verpakkingen omvatten: plastic, blik, papier, aluminium, hout en karton. Indien u deze materialen gebruikt voor de verpakking van uw producten, bent u wettelijk verplicht om hier jaarlijks melding van te maken in Duitsland. Belangrijk om op te merken: sinds juli 2022 geldt dit ook voor de dozen die Amazon gebruikt voor uw producten bij Amazon FBA.

verpakking karton

Ook schoenendozen en chique verpakkingsdoosjes vallen onder de verpakkingswetgeving.

plastic verpakking

Plastic verpakkingen om producten komen het meeste voor.

Wat gebeurt er als ik geen VerpackG-registratie heb?

In Duitsland is registratie sinds januari 2019 verplicht: niet registreren kan leiden tot boetes die kunnen oplopen tot € 200.000,-. Bovendien kan Amazon accounts zonder registratie blokkeren. Mocht uw listing geblokkeerd worden, moet u zich alsnog registreren voor de VerpackG en verliest u kostbare tijd waarin u niet kunt verkopen. 

Ben ik na mijn registratie klaar om verder te ondernemen?

U bent bijna klaar. U kunt nu zonder risico op boetes uw producten naar Duitseklanten verzenden. Wat u nog wel moet doen, is jaarlijks rapporteren over de hoeveelheid verpakkingen die u heeft gebruikt voor uw producten. Vanaf het moment van registratie dient u dus bij te houden hoeveel verpakkingen u heeft verzonden naar Duitsland. Wij kunnen, met behulp van uw jaarlijkse cijfers, de benodigde rapporten voor u indienen. Wij zijn er om dit proces zo makkelijk mogelijk voor u te maken.

 

Hoe kan ik registreren voor de VerpackG?

U kunt zich registeren bij het landelijke verpakkingsregister en zich aanmelden bij een Duitse afvalbeheerder (ook wel een duaal systeem). Wij kunnen dit proces direct voor u in gang zetten. Vervolgens zullen wij jaarlijks namens u de aangifte bij de afvalbeheerder indienen.

Waarom zou ik de aangiften voor verpakkingen via jullie doen?

Vrijwel alle ondernemers die we spreken, vinden het belangrijk om zich te focussen op de kernactiviteiten van hun bedrijf. Over het algemeen hoort hier het doen van VerpackG-aangiften niet bij. Veel ondernemers ervaren onduidelijkheid over wat er precies nodig is bij de aanvraag, en het zelf uitzoeken hiervan kost vaak meer tijd en geld dan het oplevert.

U ontvangt jaarlijks een herinnering van ons voor het indienen van de verpakkingsafvalrapportage. U hoeft slechts uw gegevens naar ons te sturen en wij voeren de aangifte voor u uit. Dit biedt gemak, bespaart tijd en u communiceert met een Nederlandse partij. Bovendien kunnen wij namens alle aangesloten bedrijven een verenigd front vormen richting de Duitse afvalbeheerder, waardoor er eenvoudiger problemen aan het licht kunnen worden gebracht die spelen bij onze klanten.

amazonsellers jochem en joran

Wat zijn de kosten voor het aanvragen een VerpackG-registratie en de jaarlijkse aangiften?

Wij rekenen een tarief vanaf €179,- voor het eerste jaar en vanaf €139,- voor de daaropvolgende jaren. Deze tarieven zijn van toepassing op verpakkingsvolumes tot 500 kg. Indien het volume hoger dan 500 kg is, wordt een gepaste verhoging doorberekend. Grotere gewichtsvolumes vereisen namelijk complexere aangiften, meer controles en uitgebreider advies.

Let op, deze tarieven zijn exclusief abonnementskosten bij de afvalbeheerder. Deze abonnementskosten bedragen doorgaans ongeveer €50,- per jaar. Daarnaast betaalt u per kilogram verpakkingsmateriaal.

 

Hoe lang duurt het om te registeren voor de VerpackG?

Het registreren van uw bedrijf duurt doorgaans ongeveer 1-2 weken.

Wat is inbegrepen bij onze service?

✅ Wij verzorgen de volledige invulling van de benodigde formulieren, die nodig zijn voor:  

  • Registratie in de Zentrale Zelle (het publieke register)
  • Registratie bij een afvalbeheerder (let op: het contract dat u hierbij afsluit, loopt minimaal twee jaar)
  • Jaarlijkse aangifte van de verpakkingshoeveelheden

✅ Wij controleren actief of de door u opgegeven gegevens kloppend zijn, om overbetaling te voorkomen.

Advies over wettelijke vereisten.

✅ We bieden ondersteuning bij vragen van de Duitse afvalbeheerder. Op deze manier staat u er niet alleen voor.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis en Duitse regelgeving, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambitites? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

Altijd bereikbaar

Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

isar rietman

We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in