Op tijd weten wat je moet regelen om te kunnen verkopen via Amazon? Stuur ons een berichtje en we nemen het graag met je door.

Neem contact op

Verkopen op Amazon Nederland

Op moment van schrijven is het alweer een jaar geleden dat Amazon haar deuren definitief openende in Nederland! Sindsdien is Amazon Nederland flink aan het groeien. Na een halfjaar waren er 5000 verkopers actief op Amazon en hadden klanten al een keuze uit ruim 200 miljoen producten (meer cijfers kun je hier checken). Hoewel deze aantallen als veel klinken, stelt dit voor Amazon begrippen nog niet heel veel voor. In onze ogen is er daarom nog genoeg ruimte om ook van start te gaan op Amazon in Nederland. We bespreken in dit artikel hoe je kunt beginnen met verkopen op Amazon Nederland, producten toe kunt voegen, hoe het werkt met logistiek (hint: Fulfilment by Amazon) en waar je rekening mee moet houden qua belastingen.

Amazon Nederland: wat voorafging

Je zou verwachten dat Amazon met haar slagkracht zonder al teveel problemen de Nederlandse markt kan betreden en veroveren. In Duitsland was dit een paar jaar terug wel het geval. Er waren niet veel online aanbieders en Amazon kon de markt zonder al teveel moeite binnenvallen. In no-time was Amazon dan ook marktleider in Duitsland. De situatie in Nederland is totaal anders. Met Bol.com en Coolblue heb je binnen de e-commerce namelijk al twee grote namen te pakken in Nederland. Het zijn bedrijven die bekend zijn bij Nederlandse klanten en beide bedrijven onderscheiden zich op een soortgelijke manier als Amazon dat doet. Bol.com biedt ook een platform aan, waar externe verkopers ook hun producten kunnen verkopen. Coolblue daarentegen is toch wel het voorbeeld hoe je klantenservice goed moet doen.

Ondanks Amazon haar veel grotere portemonnee dan Bol.com en Coolblue bij elkaar, heb je deze twee spelers niet zo maar uit de markt weggeconcurreerd. Toch is Amazon al even bezig om de Nederlandse markt langzaamaan binnen te vallen. Alleen al in 2018 had Amazon een omzet van 350 miljoen euro valt te lezen op Emerce. Dat is op zichzelf een behoorlijk goed resultaat zonder dat je officieel gelanceerd bent in Nederland.

Amazon Nederland
amazon prime

Nederlandse ondernemers verkopen op Amazon, ondanks dat Amazon niet in Nederland was

De 350 miljoen euro komt natuurlijk wel ergens vandaan. Nederlandse consumenten hadden al de mogelijkheid om boeken en andere producten te kopen via Amazon.nl, ook al was dat voor maart 2020 feitelijk Amazon.de. Daarnaast waren er al een aantal Nederlandse ondernemers die zich al aangemeld hadden via de Duitse Amazon om daar hun producten te verkopen. Op die manier kwamen Nederlandse klanten ook terecht op Amazon.nl. Tot slot heeft Amazon natuurlijk een andere troef in handen, Amazon Prime Video. Door het aanbieden van een bijzonder goedkoop abonnement a € 2,99 per maand, waarmee je zowel kunt streamen alsmede in aanmerking komt voor gratis verzending, zorgt in het geval van Amazon voor het flink binden van klanten aan het bedrijf. Dat Amazon Prime een belangrijk onderdeel is van de marktverovering in Nederland zal je vast niet ontgaan zijn. Amazon is sinds de komst naar Nederland veel reclame gaan maken om mensen te binden aan hun streamingsdienst.

Je zou inmiddels kunnen stellen dat Amazon zeker aan het werk is om klanten naar de webshop te leiden. Het wordt daarom eens tijd om te kijken hoe jij als ondernemer van start kunt op Amazon Nederland!

 

Amazon Seller Central account registreren, hoe doe je dat?

Voordat je gaat verkopen via Amazon Nederland, dien je je als verkoper op Amazon aan te melden. Dit kun je doen op de registratiepagina van Amazon Seller Central. Zorg ervoor dat je in ieder geval het volgende bij de hand hebt:

  • Emailadres
  • Bedrijfs- en contactgegevens, waaronder je KvK-nummer
  • Persoonlijke gegevens, waaronder een kopie van je paspoort of rijbewijs
  • Mobiele nummer
  • Een geldige creditcard (automatische incasso van je bankrekening, iDeal, Paypal etc. worden niet geaccepteerd).

Het kan relevant zijn om het artikel over Amazon verificatie drama's goed na te lezen. Dan zorg je ervoor dat je de meest voorkomende fouten bij het registreren voor kunt zijn.

Zodra je geregisteerd bent, kun je gaan beginnen met verkopen op Amazon Nederland!

amazon nederland seller central

Producten toevoegen

Bestaande listing

Om te kunnen verkopen op Amazon zul je je producten toe moeten voegen in je Seller Central account. Producten kun je zowel handmatig als in bulk uploaden. Zodra je een product gaat verkopen wat al langer bestaat, bijvoorbeeld bij het doorverkopen van producten, is de kans groot dat je al een lisiting kunt vinden op Amazon. Je hebt dan de mogelijkheid om jouw producten ook te verkopen op de al bestaande listing. Het voordeel hiervan is dat je mee kunt liften op de bestaande ranking van een listing en je zelf geen nieuwe teksten voor de listing hoeft te schrijven.

Nieuwe listing

Uiteraard kun je als verkoper op Amazon ook je eigen producten toevoegen om te verkopen. Vaak gaat het hier om private label producten, die niet door andere verkopers verkocht worden, of beschermd zijn met een merkregistratie. Het voordeel hiervan is, is dat je zelf de regie hebt over de productfoto’s, teksten en andere optimalisatie die nodig is om de listing aantrekkelijk te maken. Daarnaast heb je het voordeel dat je de teksten in het Nederlands kunt schrijven! Dit geeft ook weer een voordeel ten opzichte van buitenlandse verkopers op het platform.

Als je precies wilt weten hoe je producten moet toevoegen, we hebben hiervoor een korte handleiding geschreven!

E-mail marketing via Amazon Nederland

Het kan geen kwaad om na te denken hoe je ervoor kunt zorgen dat je reviews krijgt op de listings die je online zet. Een manier om dat te behalen is door het opzetten van een emailcampagne via Amazon. Goed opgezet, is dit een effectieve manier om ervoor te zorgen dat je reviews binnenhaalt. Dit komt de betrouwbaarheid van je product ten goede en zorgt ervoor dat je conversie stijgt. Daarnaast, omdat Amazon Nederland relatief nieuw is, kun je door een hoge ranking van je listing, sneller marktleider worden in een bepaalde categorie!

reviews amazon

Voor welke fulfilment optie moet je gaan?

Voordat Nederlanders bestellingen gaan plaatsen, wil je er natuurlijk voor zorgen dat nagedacht hebt over logistiek. Ga je de producten zelf verzenden (Fulfilled by Merchant)? Of laat je dit over aan Amazon, met het Fulfilment by Amazon (FBA) programma?

Fulfilled by Merchant

Met name voor bestaande bedrijven in Nederland, met al een bestaand logistiek netwerk, zal het logisch zijn om verkopen via Amazon zelf af te handelen en te versturen naar klanten. Je verkoopt dan vanuit Nederland aan Nederlandse klanten en hebt om die reden ook niet te maken met buitenlandse btw.

Fulfilment by Amazon

Voor een groot deel van de verkopers kan het ook zeker interessant om Fulfilment by Amazon (FBA) te overwegen. De gehele logistiek rondom bestellingen kun je dan uitbesteden aan Amazon, over het algemeen tegen een zeer scherp tarief. Jij moet ervoor zorgen dat je producten terecht komen in één van de fulfilment centers van Amazon, vanuit daar neemt Amazon het verder over.

Amazon heeft ten opzichte van Bol.com en Coolblue een aanzienlijk nadeel: er zijn geen fulfilment centers in Nederland. Amazon.nl verstuurt bestellingen vanuit magazijnen net over de Duitse grens. Dit kan resulteren in langere levertijden. Waar jij als verkoper rekening mee moet houden is dat je je voorraad stuurt naar in dit geval Duitsland. Hiermee word je automatisch btw-plichtig in Duitsland en zul je een ICP-aangifte moeten doen, ongeacht de hoogte van je omzet. Hoe dat precies zit kun je lezen op de pagina btw in Duitsland.

European Fulfilment Network

Mocht je uiteindelijk kiezen voor Amazon FBA, dan dien je vervolgens specifiek aan te geven op welke manier Amazon om moet gaan met jouw producten. Dit is met name relevant voor verkopen buiten Nederland (bijvoorbeeld als iemand uit Duitsland jouw product koopt op Amazon.nl). Eén mogelijkheid is het European Fufilment Network. Je voorraad komt dan te liggen in Duitsland, ook al verkoop je op Amazon.nl. Bij bijvoorbeeld een verkoop in Frankrijk, wordt jouw product vanuit Duitsland naar Frankrijk verscheept. Het voordeel is dat je je btw nog steeds moet afdragen in Duitsland, het nadeel is dat je te maken krijgt met cross border fees, waardoor verkoopkosten hoger uitvallen dan gewenst. Dit kan zo maar om een paar euro gaan per product. Je kunt de exportfunctie ook uitzetten, we raden zeker aan om dit te doen als je marge te minimaal wordt.

Pan European Fulfilment

Amazon heeft ook het Pan European Fulfilment (PAN) programma. Het voordeel is dat jij enkel je producten hoeft te sturen naar Duitsland en Amazon je producten vervolgens verspreid over andere landen in Europa. Bij verkopen buiten Duitsland, betaal je dan ook geen cross border fees. Uiteraard kan het zijn dat voorraad in andere landen komt te liggen. Dit houdt direct in dat je btw-plichtig wordt in andere landen buiten Duitsland. Vaak houdt dit een behoorlijke administratieve last in en is het af te raden om hier direct mee te beginnen als start-up.

Voor een uitgebreider verwijzen we je graag naar het artikel met een overzicht van de verschillende fulfilment strategieën.

Verpakkingswetgeving – ook relevant voor Amazon FBA Nederland

Ondernemers die gaan verkopen in Duitsland, moeten rekening houden met het feit dat er milieuwetgeving is die zich richt op verpakkingen. Dit staat ook wel bekend als de VerpackG. Het is erg belangrijk dat je je hier bewust van bent. We verwijzen je daarom ook graag door naar de pagina over verkopen op Amazon Duitsland – VerpackG, waar we je informeren over wetgeving waar je rekening mee moet houden in Duitsland!

Klaar voor de start? Af!

Hopelijk heeft bovenstaand artikel meer inzicht gegeven wat er komt kijken bij verkopen op Amazon Nederland. Vooraf kan het nogal overweldigend lijken, maar uiteindelijk is verkopen op Amazon goed te doen! Mocht je toch nog vragen hebben over het verkopen op Amazon, voel je dan vrij om je aan te sluiten in de Amazonsellers Community. Een gratis community vol met ervaren sellers. Het antwoord op jouw vraag zit er ook zeker bij!

Met een gigantische voorsprong beginnen én groeien op Amazon is eindelijk mogelijk met het Amazon Handboek voor Sellers voor startende ondernemers.

Met dit e-book willen we ervoor zorgen dat jij weet hoe je moet verkopen op Amazon en waar je rekening mee moet houden.

We helpen je met concrete tips, vuistregels en stap-voor-stap handleidingen door Seller Central.

Alles om ervoor te zorgen dat jij succes hebt op Amazon.

het amazon handboek voor sellers