...

Weten wat u moet regelen om te kunnen verkopen via Amazon?

Neem vrijblijvend contact op om samen te ontdekken welke mogelijkheden er zijn.

Verkopen op Amazon Nederland

Sinds de opening van Amazon Nederland enkele jaren geleden, heeft het platform een aanzienlijke groei doorgemaakt. Slechts zes maanden na de lancering waren er al 5000 actieve verkopers op Amazon.nl, met een aanbod van meer dan 200 miljoen producten (zie aanvullende cijfers). Hoewel deze cijfers op het eerste gezicht indrukwekkend lijken, zijn ze voor Amazonbegrippen relatief bescheiden. Naar onze mening is er daarom nog voldoende ruimte voor nieuwe verkopers om hun weg te vinden op Amazon.nl. Op deze pagina gaan we in op het starten van een verkoopaccount op Amazon Nederland, het toevoegen van producten, het beheren van de logistiek (Fulfilment by Amazon) en waar u op moet letten met betrekking tot belastingen.

Amazon Nederland: de start

Men zou vermoeden dat Amazon zonder al te veel hindernissen de Nederlandse markt zou kunnen betreden en veroveren, zoals het een paar jaar geleden met succes deed in Duitsland. Destijds was er in Duitsland echter weinig concurrentie van online aanbieders, waardoor Amazon vrij gemakkelijk de markt kon betreden en snel marktleider kon worden. In Nederland is de situatie daarentegen compleet anders. Met Bol.com en Coolblue zijn er al twee prominente namen in de e-commerce. Beide bedrijven onderscheiden zich van andere spelers, waarbij Bol.com een platform biedt voor externe verkopers en Coolblue als voorbeeld dient voor uitstekende klantenservice.

Ondanks het feit dat Amazon aanzienlijk meer financiële middelen heeft dan Bol.com en Coolblue samen, is het niet eenvoudig om deze twee spelers zomaar uit de markt te concurreren. Desondanks is Amazon al enige tijd bezig met een geleidelijke entree op de Nederlandse markt. Alleen al in 2018 behaalde Amazon een omzet van 350 miljoen euro, zoals te lezen valt op Emerce. Dit is een aanzienlijk resultaat, zeker zonder een officiële lancering in Nederland.

Amazon Nederland
amazon prime

Amazon Prime Video

Die 350 miljoen euro kent natuurlijk wel zijn oorsprong. Nederlandse consumenten hadden al de mogelijkheid om boeken en andere producten te kopen via Amazon.nl, zij het dat dit vóór maart 2020 technisch gezien Amazon.de was. Bovendien hadden enkele Nederlandse ondernemers zich al aangemeld bij het Duitse Amazon-platform om daar hun producten aan te bieden, waardoor Nederlandse klanten ook op Amazon.nl terechtkwamen. Ten slotte heeft Amazon een extra troef in handen: Amazon Prime Video. Dit is een uitzonderlijk goedkoop abonnement van € 2,99 per maand, waarmee klanten zowel kunnen streamen, als in aanmerking komen voor gratis verzending. Hiermee slaagt Amazon erin klanten stevig aan zich te binden en het neemt daarmee een belangrijke rol in bij de marktverovering in Nederland. Sinds de intrede in Nederland heeft Amazon aanzienlijke reclame-inspanningen geleverd om mensen te verleiden tot hun streamingdienst. Inmiddels is het duidelijk dat Amazon momenteel hard werkt om klanten naar hun webshop te leiden. Het is dus de hoogste tijd om te verkennen hoe u als ondernemer aan de slag kunt op Amazon Nederland.

Registratie Amazon Seller Central account

Voordat u aan de slag kunt gaan met verkopen op Amazon Nederland, dient u zich als verkoper te registreren op Amazon. Dit kunt u doen via de registratiepagina van Amazon Seller Central. Zorg ervoor dat u de volgende informatie bij de hand heeft:

  • Emailadres
  • Bedrijfs- en contactgegevens, inclusief KvK-nummer
  • Persoonlijke gegevens, inclusief een kopie van uw paspoort of rijbewijs
  • Mobiel telefoonnummer
  • Een geldige creditcard (automatische incasso van je bankrekening, iDeal, Paypal etc. worden niet geaccepteerd).

Het is aan te raden om het artikel over uitdagingen bij Amazon verificatie goed na te lezen. Hiermee kunt u veelvoorkomende fouten tijdens het registratieproces voorkomen.

Zodra u succesvol geregistreerd bent, kunt u van start gaan met verkopen op Amazon Nederland!

amazon nederland seller central

Producten toevoegen

Bestaande listing

Om uw producten op Amazon te verkopen, dient u ze toe te voegen aan uw Seller Central-account. Dit kan zowel handmatig, als via bulk-upload. In het geval dat u producten verkoopt die al bestaan, zoals bij het doorverkopen van items, is de kans groot dat u een al bestaande listing op Amazon kunt vinden. In dat geval kunt u ervoor kiezen om uw producten te verkopen op deze bestaande listing. Dit heeft als voordeel dat u geen Duitse productteksten hoeft te schrijven en kunt profiteren van de reeds opgebouwde ranking van het product.

Nieuwe listing

Als verkoper op Amazon heeft u uiteraard ook de mogelijkheid om uw eigen listing toe te voegen. Vaak gaat het hierbij om private label-producten, die uniek zijn voor u als verkoper en die niet door andere aanbieders worden verkocht, of die beschermd zijn met een merkregistratie. Het voordeel hiervan is dat u volledige controle heeft over zaken zoals productfoto’s, teksten en andere optimalisaties om de listing aantrekkelijk te maken. Bovendien profiteert u ervan dat u de teksten in het Nederlands kunt schrijven! Dit geeft voordeel ten opzichte van verkopers uit het buitenland op het platform.

Als u gedetailleerde instructies wilt over hoe u producten moet toevoegen, kunt u onze korte handleiding lezen.

E-mail marketing via Amazon Nederland

Het is raadzaam om goed na te denken over hoe u reviews kunt verkrijgen voor uw listings. Een effectieve manier om dit te bereiken is door een emailcampagne via Amazon op te zetten. Goed opgezet, is dit een doeltreffende methode om reviews binnen te halen. Dit draagt bij aan de betrouwbaarheid van uw product en zorgt ervoor dat uw conversie stijgt. Daarnaast, omdat Amazon Nederland relatief nieuw is, kunt u door een hoge ranking van uw listing, sneller marktleider worden in een bepaalde categorie!

reviews amazon

Welke fulfilment opties zijn er?

Voordat Nederlanders klanten bestellingen plaatsen, is het essentieel om nagedacht te hebben over de logistiek. Kiest u ervoor om de producten zelf te gaan verzenden (Fulfilled by Merchant), of laat u dit over aan Amazon met behulp van het Fulfilment by Amazon (FBA) programma?

Fulfilled by Merchant

Vooral voor reeds gevestigde bedrijven in Nederland, die beschikken over een bestaand logistiek netwerk, is het logisch om de verkoop via Amazon zelf te beheren en producten zelf naar klanten te verzenden. Op deze manier verkoopt u vanuit Nederland aan Nederlandse klanten en hoeft je dus geen rekening te houden met buitenlandse btw.

Fulfilment by Amazon

Voor veel verkopers kan het de moeite waard zijn om Fulfillment by Amazon (FBA) te overwegen. Door gebruik te maken van FBA kunt u de volledige logistiek van bestellingen aan Amazon uitbesteden, doorgaans tegen scherpe tarieven. U hoeft alleen te zorgen dat uw producten aankomen in één van de fulfilment centers van Amazon, waarna Amazon de rest van het proces overneemt.

Amazon heeft ten opzichte van Bol.com en Coolblue echter een aanzienlijk nadeel: er zijn geen fulfilment centers in Nederland. Amazon.nl verstuurt bestellingen vanuit magazijnen net over de Duitse grens. Dit kan allereerst resulteren in langere levertijden. Waar u als verkoper ook rekening mee moet houden is dat u uw voorraad naar Duitsland verstuurt. Hiermee wordt u automatisch btw-plichtig in Duitsland en zult u een ICP-aangifte moeten doen, ongeacht de hoogte van uw omzet. Hoe dat precies zit kunt u lezen op de pagina btw in Duitsland.

Indien u besluit om gebruik te maken van Amazon FBA, moet u vervolgens specifiek aangeven hoe Amazon met uw producten omgaat. Dit is vooral relevant voor verkopen buiten Nederland (bijvoorbeeld wanneer iemand uit Duitsland uw product koopt op Amazon.nl).

European Fulfilment Network

Een mogelijke keuze is het European Fulfillment Network. Hierbij wordt uw voorraad opgeslagen in Duitsland, zelfs wanneer u op Amazon.nl verkoopt. In het geval van een verkoop in Frankrijk, wordt uw product vanuit Duitsland naar Frankrijk verzonden. Het voordeel hiervan is dat u enkel btw moet afdragen in Duitsland, maar het nadeel is dat u te maken krijgt met cross-border fees, wat resulteert in hogere verkoopkosten dan gewenst. Dit kan gemakkelijk oplopen tot enkele euro’s per product. Het is mogelijk om de exportfunctie uit te schakelen, en we raden zeker aan dit te doen als de marge te laag wordt.

Pan European Fulfilment

Amazon biedt ook het Pan-European Fulfillment (PAN) programma aan. Het voordeel hiervan is dat u slechts uw producten naar Duitsland hoeft te verzenden, waarna Amazon de producten verspreidt over andere landen in Europa. Bij verkopen buiten Duitsland hoeft u dan geen cross-border fees te betalen. Het kan echter voorkomen dat uw voorraad in andere landen terechtkomt, wat betekent dat u btw-plichtig wordt in die betreffende landen. Dit brengt vaak aanzienlijke administratieve lasten met zich mee en wordt daarom voor start-ups niet aanbevolen.

Voor meer details verwijzen we u graag naar het artikel met een overzicht van overzicht van de verschillende fulfilment strategieën.

Verpakkingswetgeving – ook relevant voor Amazon FBA Nederland

Ondernemers die vanuit Amazon.nl producten aan Duitse klanten verkopen, moeten rekening houden met de milieuwetgeving met betrekking tot verpakkingen, ook wel bekend als de VerpackG. Het is van groot belang hiervan op de hoogte te zijn. We verwijzen u daarom graag door naar de pagina over verkopen op Amazon Duitsland – VerpackG, waar we u informeren over wetgeving waar u rekening mee moet houden in Duitsland.

Klaar voor de start? Af!

We hopen dat het bovenstaande informatie u meer inzicht heeft gegeven in wat er allemaal komt kijken bij het verkopen op Amazon Nederland. In het begin kan het wellicht overweldigend lijken, maar uiteindelijk valt het vrijwel altijd mee. Als u nog vragen heeft over het verkopen op Amazon, aarzel dan niet om aan te sluiten in de Amazonsellers Community. Dit is een gratis community vol ervaren verkopers. Hier zult u ongetwijfeld antwoorden op uw vragen vinden!

Met een gigantische voorsprong beginnen én groeien op Amazon is eindelijk mogelijk met het Amazon Handboek voor Sellers voor startende ondernemers.

Met dit e-book willen we ervoor zorgen dat u alles weet over hoe u moet verkopen op Amazon en waar u rekening mee moet houden.

We helpen u met concrete tips, vuistregels en stap-voor-stap handleidingen door Seller Central.

Alles om ervoor te zorgen dat u succes heeft op Amazon!

het amazon handboek voor sellers