...

Btw-nummer aanvragen in België

 • Belgisch btw-identificatienummer
 • Btw-aangiften
 • Direct contact met de Belgische belastingdienst
 • Hulp en advies bij vragen vanuit de Belgische belastingdienst
 • Overzichtelijk dashboard met omzetstromen
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag snel verstuurd
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring

Alles over het Belgische btw-nummer

Om verschillende redenen kunt u een btw-nummer in België nodig hebben voor uw bedrijf. De voornaamste reden is dat u voor meer dan € 35.000 euro levert aan Belgische klanten. Wanneer je enkel aan Belgische bedrijven levert, is de kans groot dat er geen btw-nummer aan je bedrijf wordt toegewezen. In België is het vereist dat je levert aan particulieren om in aanmerking te komen voor een btw-nummer.

In België gelden de volgende btw-tarieven:

 • 6%: voedingsproducten, medicijnen, boeken, water, transport, etc.
 • 12%: sociale woningbouw, catering, margarine, etc.
 • 21%: standaardtarief voor alle overige producten en diensten

Wanneer heb ik als ondernemer een Belgisch Btw-nummer nodig?

Als je wilt verkopen aan Belgische particulieren via je eigen webshop of bol.com, kun je om drie redenen een btw-nummer nodig hebben:

 1.  U overschrijdt de drempel voor lange afstandsverkopen van € 10.000,- per jaar voor leveringen aan Belgische particulieren en maakt geen gebruik van de OSS (One Stop Shop).
 2. U hebt voorraad in België die vanuit daar naar de klant wordt verstuurd.
 3. U verkoopt één van de volgende typen goederen of diensten: accijnsgoederen (zoals drank en sigaretten), goederen die onder de margeregeling vallen (zoals gebruikte en tweedehands goederen, inclusief kunst en antiek), vervoersmiddelen, of installatieleveringen.

  In deze situaties is een btw-nummer in België vereist om uw activiteiten op een wettelijke manier uit te voeren en te voldoen aan de btw-verplichtingen voor verkopen aan Belgische particulieren.

  Lange afstandsdrempels

  Wanneer u producten verkoopt vanuit Nederland en verzendt naar klanten in andere Europese landen, gelden er lange afstandsdrempels. Dit betekent dat u in elk Europees land vanaf een bepaald bedrag btw moet gaan betalen over de verkochte producten in dat specifieke land. Voor België geldt bijvoorbeeld dat u vanaf €10.000,- aan verkopen per jaar btw moet afdragen aan de Belgische belastingdienst.

  In het eerste jaar dat u de drempel van €10.000,- overschrijdt, betaalt u Belgische btw over alle omzet boven deze drempel. De daaropvolgende jaren betaalt u btw over de volledige omzet in België. Het is dus van belang om op de hoogte te zijn van deze drempels en tijdig de btw-afdracht in het betreffende land te regelen om aan de fiscale verplichtingen te voldoen.

  Bol.com

  Indien u gebruik maakt van Logistiek via Bol.com, ligt de voorraad momenteel nog (september 2020) in Nederland. Daarom heeft u pas een btw-nummer nodig wanneer je verkopen naar België de drempel van €10.000 overschrijden. Hier lees je meer over verkopen in België via Bol.com.

  Wanneer één van de bovenstaande situaties op u van toepassing is, dient u zichzelf te registreren bij de Belgische belastingdienst, of zich te registreren voor de OSS.

  Lange afstandsverkopen vanuit Nederland

  amazon fba vat btw belgie belgium BE

  Voorraad in België en verkoop vanuit daar naar Belgische klanten en mogelijk klanten in andere Europese lidstaten.

  Wat gebeurt er als ik geen Belgisch btw-nummer heb?

  Het ontbreken van een Belgisch btw-nummer kan leiden tot boetes, opgelegd door de Belgische belastingdienst. Deze boetes kunnen met terugwerkende kracht worden opgelegd als je gedurende langere tijd geen btw-aangifte hebt gedaan over je omzet naar klanten uit België.

  Ben ik na mijn registratie klaar om verder te ondernemen?

  Nog niet helemaal. Zodra u zich registreert bij de Belgische belastingdienst, bent u btw-plichtig. Dit houdt in dat u btw-aangifte moet gaan doen in België. U, of uw belastingadviseur, doet maandelijks aangifte. Er hoeft geen jaaraangifte gedaan te worden.

  Heb ik een fiscaal vertegenwoordiger nodig in België?

  Bedrijven die in de EU gevestigd zijn en zich willen registreren in België, zijn niet verplicht om een fiscaal vertegenwoordiger in België aan te stellen. U kunt dus zelf de btw-registratie en belastingaangifte in België doen.

  Echter, vanwege de complexe belastingregels kan het nuttig zijn om een btw-specialist aan te stellen als fiscaal vertegenwoordiger, die de formaliteiten voor de btw-registratie en belasting- en Intrastat-aangiften namens jou vervult. Wij kunnen deze zorgen voor u wegnemen door als uw btw-specialist op te treden en alle benodigde stappen voor de btw-registratie en aangiften in België op zich te nemen.

  Jungle Scout

  Helpen jullie ook met het aanvragen van een los Belgisch btw-nummer?

  Op dit moment faciliteren we nog geen losse aanvraag van een Belgisch btw-nummer.

  Waarom zou ik via jullie de Belgische btw-registratie en aangiften laten doen?

  Vrijwel alle ondernemers die we spreken, vinden het belangrijk om zich te kunnen focussen op de kernactiviteiten van hun bedrijf. Meestal maakt het aanvragen van btw-nummers en het doen van btw-aangiften daar geen deel van uit. Veel ondernemers ervaren onduidelijkheid over wat er precies nodig is bij de aanvraag en het zelf uitzoeken hiervan kost vaak meer tijd en geld dan het oplevert.

  Daarom staan wij klaar om het aanvraagproces zorgeloos voor u te regelen bij de Belgische belastingdienst, ongeacht of u gaat verkopen via Bol.com of een andere bedrijfssituatie heeft. Als u voor onze diensten kiest, fungeren we tevens als contactpersoon voor eventuele vragen en verzorgen we de btw-aangiften. Op deze manier kunt u zich volledig richten op de kernactiviteiten, terwijl wij zorgen voor een soepele en efficiënte afhandeling van de btw-gerelateerde zaken.

  jochem van heek

  Wat is er nodig voor de aanvraag van een Belgisch btw-nummer?

  Je hebt het volgende nodig:

  • KvK-uittreksel
  • Btw-nummer uit Nederland
  • Persoonlijke- en bedrijfsgegevens, zoals naam, adres, contactinformatie etc.
  • Overzicht met bestellingen van Belgische klanten
  • Een Belgisch adres waar de boekhouding fysiek gecontroleerd kan worden (dit verzorgen wij)

  Wat zijn de kosten van jullie btw-service in België?

  De volledige belastingservice, inclusief btw-aangiften, kost € 52,50 per maand en de eenmalige btw-nummer registratie kost € 250,-.

  Hoe lang duurt het om een Belgisch btw-nummer aan te vragen?

  In de meeste gevallen duurt het ongeveer 8 weken voordat u het btw-nummer ontvangt. Helaas kan het ook voorkomen dat dit langer duurt dan gewenst. In dat geval nemen we contact op met de Belgische belastingdienst om de aanvraag te versnellen en ervoor te zorgen dat u het btw-nummer zo spoedig mogelijk ontvangt.

  Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

  Joe Blokland

  Eigenaar, Negosie

  Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambities? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.
  Mike Zwaaitaal

  Eigenaar, Ziecro

  FAQ

  Veel gestelde vragen en antwoorden

  Belgisch btw-nummer

  • image/svg+xmlimage/svg+xml
   Vanaf wanneer heb ik een Belgisch btw-nummer nodig?

   Je hebt een Belgisch btw-nummer nodig als je drempel voor lange afstandsverkopen van € 35.000,- overschrijdt of als je voorraad hebt liggen in België.

  • image/svg+xmlimage/svg+xml
   Welke gegevens moet ik aanleveren voor de registratie van een Belgisch btw-nummer?

   Je hebt onder andere de volgende gegevens nodig:

   • KvK-uittreksel
   • Btw-nummer uit Nederland
   • Standaard persoonlijke en bedrijfsgegevens, zoals naam, adres, contactinformatie etc.
   • Overzicht met bestellingen van Belgische klanten
  • image/svg+xmlimage/svg+xml
   Ik verkoop via Bol.com, heb ik een Belgisch btw-nummer nodig?

   Maak je gebruik van Logistiek via Bol.com dan ligt je voorraad vooralsnog (september, 2020) in Nederland en heb je dus pas een btw-nummer nodig wanneer je verkopen naar België de afstandsdrempel van € 35.000 overschrijden.

  Altijd bereikbaar

  Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

  isar rietman

  We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

    Plan hier je belafspraak in