...

EPR-registratie in Oostenrijk: Verpakkingswet

  • Registratie bij een duaal systeem (afvalbeheerder)
  • Inclusief aangiften
  • Direct contact met de Oostenrijkse autoriteiten
  • Hulp en advies bij vragen vanuit de afvalbeheerder
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag zo snel mogelijk de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring
✅ Expert in wetgeving over duurzaamheid en recycling

De Oostenrijkse verpakkingswet

Wanneer u producten aan Oostenrijkse consumenten verkoopt, dient u te voldoen aan de Oostenrijkse verpakkingswetgeving. Deze wetgeving komt voort vanuit een Europees besluit en staat ook wel bekend onder de term Extended Producer Responsibility (EPR).

Zonder registratie loopt u risico op boetes of kan uw Amazon- of Ebay-account geblokkeerd worden. Het is niet toegestaan om in Oostenrijk te verkopen zonder registratie.

Wanneer moet ik me registeren voor de Oostenrijkse verpakkingswetgeving?

Indien u van plan bent om te verkopen aan Oostenrijkse klanten via platforms zoals amazon.de (=amazon.at), dient u zich te laten registreren in het Oostenrijkse verpakkingsregister. Deze registratie is verplicht wanneer uw producten zijn verpakt in materialen zoals plastic, karton en aluminium. Vervolgens bent u verplicht om jaarlijks aangifte te doen van de hoeveelheid verpakkingen die u naar Oostenrijk heeft verzonden. Indien u jaarlijks minder dan 1500 kg op de Oostenrijkse markt brengt, is het niet nodig om gespecificeerde informatie te verstrekken over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die is gebruikt. In dat geval betaalt u alleen een jaarlijkse vergoeding van €129,50 een Oostenrijkse recyclingmaatschappij.

Wat is de Oostenrijkse verpakkingswet?

De Oostenrijkse verpakkingswet, ook wel Extended Producer Responsibility (EPR) is een milieuwet die bedrijven verplicht om een vergoeding te betalen voor de hoeveelheid consumentenverpakkingen die ze verzenden naar klanten in Oostenrijk. Deze verpakkingen omvatten: plastic, papier, karton, aluminium, hout en glas. Indien u deze materialen gebruikt voor de verpakking van uw producten, bent u wettelijk verplicht om hier jaarlijks melding van te maken in Oostenrijk. Een uitzondering geldt als u jaarlijks minder dan 1500 kg verpakkingsmateriaal op de markt brengt. In dit geval volstaat registratie, samen met een vaste jaarlijkse vergoeding van € 129,50 die wordt afgedragen aan het recyclingbedrijf.

Let op: Dit heeft geen betrekking op de dozen die Amazon om uw producten doet bij Amazon FBA, maar alleen om de eigen productverpakking. Wanneer u zelf verzendt, dan moet u de verzenddozen wel meerekenen. 

verpakking karton

Ook schoenendozen en chique verpakkingsdoosjes vallen onder de verpakkingswetgeving.

plastic verpakking

Plastic verpakkingen om producten komen het meeste voor.

Wat gebeurt er als ik niet aan de verpakkingswet voldoe?

In Oostenrijk is registratie verplicht: niet registreren kan leiden tot boetes. Vaanf 2022 is Amazon verplicht verkoper te laten voldoen aan deze wetgeving. Deze wetgeving is nu nog in de conceptfase (december 2021). 

Triman

Ben ik na mijn registratie klaar om verder te ondernemen?

 U bent bijna klaar. U kunt nu zonder risico op boetes uw producten naar klanten in Oostenrijk verzenden. Wat u nog wel moet doen, is jaarlijks rapporteren over de hoeveelheid verpakkingen die u heeft gebruikt voor uw producten. Vanaf het moment van registratie dient u dus bij te houden hoeveel verpakkingen u heeft verzonden naar Oostenrijk. Als het gaat om minder dan 1500 kg verpakkingsmateriaal per jaar, bent u hiervan vrijgesteld. Wij kunnen, met behulp van uw jaarlijkse cijfers, de benodigde rapporten voor u indienen. Wij zijn er om dit proces zo makkelijk mogelijk voor u te maken.

Hoe kan ik registreren voor de verpakkingswet in Oostenrijk?

U kunt zich registeren bij een recyclingbedrijf in Oostenrijk. Wij kunnen dit proces direct voor u in gang zetten. Vervolgens zullen wij jaarlijks namens u de aangifte bij de afvalbeheerder indienen. Verzendt u jaarlijks minder dan 1500 kg verpakkingsmateriaal, dan volstaat registratie en hoeft u geen aantallen aan te geven.

Waarom zou ik de aangiften voor verpakkingen via jullie doen?

Vrijwel alle ondernemers die we spreken, vinden het belangrijk om zich te focussen op de kernactiviteiten van hun bedrijf. Over het algemeen hoort het aanvragen van registraties en het doen van aangiften hier niet bij. Veel ondernemers ervaren onduidelijkheid over wat er precies nodig is bij de aanvraag, en het zelf uitzoeken hiervan kost vaak meer tijd en geld dan het oplevert.

U ontvangt jaarlijks een herinnering van ons voor het indienen van de verpakkingsafvalrapportage. U hoeft slechts uw gegevens naar ons te sturen en wij voeren de aangifte voor u uit. Dit biedt gemak, bespaart tijd en u communiceert met een Nederlandse partij. Bovendien kunnen wij namens alle aangesloten bedrijven een verenigd front vormen richting de Oostenrijkse afvalbeheerder, waardoor er eenvoudiger problemen aan het licht kunnen worden gebracht die spelen bij onze klanten.

amazonsellers jochem en joran

Wat zijn de kosten voor het aanvragen een EPR-registratie en de jaarlijkse aangiften?

Wij rekenen een tarief vanaf €479,- voor het eerste jaar en vanaf €439,- voor de daaropvolgende jaren. Deze tarieven zijn van toepassing tot een gewicht van 1500 kg. Indien het gewicht hoger dan 1500 kg is, wordt een gepaste verhoging doorberekend. Hogere productvolumes vereisen namelijk complexere aangiften, meer controles en uitgebreider advies.

Deze tarieven zijn exclusief abonnementskosten bij de afvalbeheerder. Deze abonnementskosten bedragen doorgaans ongeveer € 174,50 per jaar. Boven de 1500 kg verpakkingsmateriaal per jaar, betaalt u ook per kilogram verpakkingsmateriaal. Vanaf 1 januari 2023 is het tevens verplicht een geautoriseerd vertegenwoordiger aan te stellen. De eenmalige kosten voor notariële bekrachtiging zijn € 200.

Hoe lang duurt het om te registeren voor de verpakkingswet in Oostenrijk?

Het registreren van uw bedrijf duurt doorgaans ongeveer 8-12 weken.

Wat is inbegrepen bij onze service?

Wij verzorgen de volledige invulling van de benodigde formulieren, die nodig zijn voor:

    • Registratie in het Oostenrijkse register
    • Registratie bij een afvalbeheerder
    • Jaarlijkse aangifte van de verpakkingshoeveelheden

✅ Wij controleren actief of de door u opgegeven gegevens kloppend zijn, om overbetaling te voorkomen.

✅ Advies over wettelijke vereisten.

We bieden ondersteuning bij vragen van de Oostenrijkse afvalbeheerder. Op deze manier staat u er niet alleen voor.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis en Duitse regelgeving, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambitites? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

Altijd bereikbaar

Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

isar rietman

We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in