WEEE-registratie in Duitsland (EPR)

 • Registratie bij Stiftung EAR (landelijke register)
 • Registratie bij een duaal systeem (afvalbeheerder)
 • Geautoriseerde vertegenwoordiger
 • Terugname en verwijderen van elektronisch afval
 • Inclusief maandelijkse aangiften
 • Direct contact met de Duitseautoriteiten
 • Hulp en advies bij vragen vanuit Stiftung EAR of de afvalbeheerder
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag zo snel mogelijk de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring
✅ Expert in wetgeving over duurzaamheid en recycling

Alles voer de Duitse WEEE en BattG

Duitsland kent verschillende vormen van EPR, of UPV in het Nederlands: Uitgebreide Product Verantwoordelijkheid. De Europese EPR-wetten hebben als doel om de vervuiler te laten betalen voor recycling. Dus het bedrijf dat een product introduceert op een markt, is verantwoordelijk voor de uiteindelijke recycling. Dit geldt in Duitsland voor verpakkingen, batterijen en elektronica.

Wat is het verschil met de Duitse EPR voor verpakkingen? 

WEEE richt zich volledig op de recyling van elektronica. Dit staat los van de recycling van verpakkingen. Beide hebben ook een ander register. Beschikken je producten ook over verpakkingen? Registreer dan ook voor EPR-verpakkingen.

Wanneer moet ik me registeren voor WEEE/BattG in Duitsland?

Wanneer je als bedrijf elektronische producten (met of zonder batterij) op de Duitse markt brengt, moet je je registreren. Voor enkel elektronica geldt de WEEE en voor producten met batterijen/accu’s geldt de BattG. Ook voor bedrijven buiten Duitsland is voldoen aan de EPR voor elektronica en batterijen verplicht. Er zijn drie varianten voor bedrijven die buiten Duitsland gevestigd zijn. Wanneer je bedrijf hieronder valt, is registratie vereist. Hieronder de drie opties.

consument

Directe verkopen aan Duitse consumenten

Als je elektronica (met of zonder batterijen) naar Duitse consumenten verstuurd ben je verplicht je te registreren. Dit geldt wanneer je producten vanuit een ander land naar Duitsland verzendt en wanneer je voorraad in een Duits warehouse hebt liggen (zoals Amazon FBA). 

groothandel

Groothandel of producent die verkoopt aan Duitse bedrijven

Indien je elektronica (met of zonder batterij) aan Duitse bedrijven of winkels verkoopt, ben je verplicht om je te registreren en contributie te betalen.

producent

Producent

Als fabrikant buiten Duitsland heb je geen last van de EPR in Duitsland, totdat je producten verkoopt aan Duitse bedrijven/consumenten. 

Wat is de WEEE?

De WEEE is Europese wetgeving met als doel dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor de recycling van elektronica. In Duitsland wordt een onderscheid gemaakt tussen recycling van electronica (WEEE) en recycling van batterijn (BattG). Hiervoor zijn dan ook twee aparte registers. We schrijven je bedrijf enkel in voor het register waarvoor het nodig is.

Wat is de BattG?

De BattG, of Batteriegesetz is een Duitse wet gericht op de recycling van batterijen. Het is verplicht dat bedrijven hun batterij-afval terugnemen en recyclen. Dit kan door een afvalbeheerder in te schakelen waar je jaarlijks aangifte bij doet. Let op: accu’s zijn ook batterijen. Verder kun je denken aan: producten met ingebouwde accu (telefoons, laptops enz.), producten waarbij losse batterijen worden meegeleverd (AA/AAA/knoopcel, enz.), powerbanks en los verkochte batterijen.

Wat gebeurt er als ik niet geregistreerd ben voor Waste from Electrical and Electronic Equipment (WEEE)?

In Duitsland is een registratie verplicht: niet registreren kan resulteren in boetes. Sinds 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om op een Online Marketplace (zoals Amazon of Kaufland) te verkopen zonder WEEE-registratie. Mochten je producten geblokkeerd worden, moet je alsnog registreren bij het nationale register in Duitsland en verlies je kostbare tijd waarin je geen omzet kunt draaien. 

Contributie en maandelijkse aangiften

De meeste bedrijven kiezen ervoor om elektronica en/of batterijen niet zelf te recyclen en betalen jaarlijks contributie aan een afvalbeheerder. De jaarlijkse contributie begint bij ongeveer € 700,- en bedraagt de daaropvolgende jaren gemiddeld € 500,-. Het is voor WEEE verplicht om maandelijks aangifte te doen over de hoeveelheid elektronica die op de Duitse markt zijn geïntroduceerd. Voor BattG geldt een jaarlijkse aangifte.

Hoe registreer je en krijg je een WEEE-nummer in Duitsland?

Wanneer je bedrijf verplicht is te voldoen aan de WEEE en/of BattG, dan moet je aan het volgende voldoen: 

 1. Over een ID van Stiftung EAR beschikken. Deze krijg je na registratie. 
 2. Aangifte doen over de aantallen elektronica en/of batterijen die je op de Duitse markt hebt gebracht. 
 3. Jaarlijkse contributie betalen, afhankelijk van de hoeveelheid producten die op de Duitse markt zijn gebracht. 
 4. Op je website in de algemene voorwaarden benoemen dat je voldoet aan de wetgeving en hier ook je registratienummer plaatsen.

Waarom zou ik de aangiften voor WEEE en/of BattG via jullie doen?

Zo goed als alle ondernemers die wij spreken vinden het belangrijk om zich te kunnen focussen op de kern van hun onderneming. Over het algemeen hoort hier het doen van aangiften niet bij. Vaak horen wij dat er veel onduidelijkheid is over wat nodig is bij de aanvraag en kost het zelf uitzoeken hiervan veel meer tijd en geld dan dat het oplevert. Wij sturen je maandelijks reminders voor de aangifte van je elektronica/batterijen, zodat je alleen maar je cijfers naar ons hoeft te sturen en wij de aangifte voor je doen. Stukje gemak dus zodat je er weinig tijd aan hoeft te besteden en met een Nederlandse partij communiceert. Bovendien kunnen wij namens alle aangesloten ondernemers een vuist vormen richting de Duitse afvalbeheerder zodat we gemakkelijker issues aan het licht kunnen brengen die bij onze klanten spelen. 

amazonsellers jochem en joran

Wat zijn de kosten voor het aanvragen een WEEE en BattG registratie en aangiften?

WEEE
Wij rekenen een tarief vanaf
€379,- voor het eerste jaar en een tarief vanaf €339,- voor de daaropvolgende jaren.

BattG
Wij rekenen een tarief vanaf
€179,- voor het eerste jaar en een tarief vanaf €139,- voor de daaropvolgende jaren. 

Dit geldt voor elektronicagewichten tot 1000kg. Hierboven geldt een hoger tarief, afhankelijk van het totale gewicht. Bij het overschrijden van deze drempel berekenen wij een gepaste verhoging door. Hogere gewichten vergen complexere aangiften, meer controle en meer advies.

Dit is exclusief abonnementskosten bij een afvalbeheerder. Deze zijn minimaal € 500 per jaar. We sturen deze factureren direct en transparant door.

Hoe lang duurt het om te registeren voor de WEEE en/of BattG?

WEEE: Het duurt ongeveer 4-5 maanden voordat de registratie bij Stiftung EAR rond is.
BattG: Deze registratie duurt gemiddeld 3 maanden.

Wij zorgen ervoor dat de documenten zo snel mogelijk worden ingediend, maar helaas zijn we afhankelijk van de snelheid van Duitse instanties.  

Wat is inbegrepen bij onze service? 

✅  We vullen alle formulieren voor je in die nodig zijn voor de aanvraag van een: 

  • Registratie bij Stiftung EAR (hier krijg je het registratienummer)
  • Registratie bij een afvalbeheerder
  • Actief controleren of de door jou opgegeven cijfers kloppend zijn, zodat je nooit teveel gaat betalen
  • Maandelijkse aangifte van de hoeveelheid elektronica
  • Advies over wettelijke vereisten

✅  Daarnaast ondersteunen we in de beantwoording bij vragen vanuit de Duitse afvalbeheerders. Zo sta je er niet alleen voor.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis en Duitse regelgeving, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers heeft inhoudelijke, praktische kennis van het Amazon platform en ook van alle regelgeving eromheen. Ze zijn hands-on en kunnen zich snel verdiepen in jouw business en hierin de juiste stappen nemen om jouw merk snel te (internationaal) laten groeien op o.a. Amazon.

Kees Schepers

Algemeen directeur, Polyestershoppen.nl

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 
isar rietman

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in

✆  +31658782807