WEEE-registratie in Duitsland (EPR)

 • Registratie bij Stiftung EAR (landelijke register)
 • Registratie bij een duaal systeem (afvalbeheerder)
 • Geautoriseerde vertegenwoordiger
 • Terugname en verwijderen van elektronisch afval
 • Inclusief maandelijkse aangiften
 • Direct contact met de Duitse autoriteiten
 • Hulp en advies bij vragen vanuit Stiftung EAR of de afvalbeheerder
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag zo snel mogelijk de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring
✅ Expert in wetgeving over duurzaamheid en recycling

Alles over de Duitse WEEE en BattG

Duitsland kent verschillende vormen van EPR, ook wel Uitgebreide Product Verantwoordelijkheid (UPV) in het Nederlands. Het voornaamste doel van Europese EPR-wetten is om producenten te laten bijdragen aan de kosten van recycling, zodat de vervuiler betaalt. Dit betekent dat het bedrijf dat een product op de markt introduceert, verantwoordelijk is voor de uiteindelijke recycling ervan. Deze verantwoordelijkheid geldt in Duitsland voor verpakkingen, batterijen en elektronica.

Wat is het verschil met de Duitse EPR voor verpakkingen?

Het WEEE-systeem (Waste Electrical and Electronic Equipment) concentreert zich uitsluitend op de recycling van elektronische apparatuur en staat los van de recycling van verpakkingen. Beide systemen hebben ook afzonderlijke registers. Indien uw producten ook verpakkingen bevatten, dient u zich eveneens te registreren voor het EPR-verpakkingensysteem.

Wanneer moet ik me registeren voor WEEE/BattG in Duitsland?

Indien uw bedrijf elektronische producten, al dan niet met batterijen, op de Duitse markt introduceert, is registratie noodzakelijk. Onder de WEEE-regeling vallen elektronische producten (zonder batterij of accu), terwijl de BattG-regeling geldt voor producten met batterijen of accu’s.

Ook voor bedrijven die buiten Duitsland gevestigd zijn en leveren aan de Duitse markt, geldt de verplichting voor registratie in het WEEE/BattG-systeem. Voor dergelijke bedrijven bestaan er drie scenario’s. Hieronder worden deze drie opties toegelicht.

consument

Directe verkopen aan Duitse consumenten

Wanneer u elektronica (met of zonder batterijen) naar Duitse consumenten verzendt, is het verplicht te registreren. Deze verplichting geldt wanneer u voorraad in een magazijn in Duitsland hebt liggen (zoals bij Amazon FBA), alsook wanneer u producten vanuit een ander land naar Duitsland verstuurt.

groothandel

Groothandel of producent die verkoopt aan Duitse bedrijven

Indien u elektronica (met of zonder batterijen) aan Duitse bedrijven of winkels verkoopt, bent u verplicht te registreren en contributie te betalen.

producent

Producenten

Fabrikanten buiten Duitsland ondervinden geen directe impact van het Duitse EPR-systeem, tenzij ze producten verkopen aan Duitse bedrijven of consumenten.

Wat is de WEEE?

De WEEE is Europese regelgeving die beoogt dat bedrijven verantwoordelijkheid dragen voor het recyclen van elektronica. In Duitsland bestaat er een onderscheid tussen de recycling van elektronica (WEEE) en de recycling van batterijen en accu’s (BattG). Hiervoor bestaan afzonderlijke registers. Wij schrijven uw bedrijf alleen in bij het voor u relevante register.

Wat is de BattG?

Het Batteriegesetz, ook wel bekend als BattG, is een Duitse wet die zich richt op de recycling van batterijen. Bedrijven hebben de verplichting om hun batterijafval terug te nemen en te laten recyclen. Dit kan worden gedaan door een erkende afvalverwerker in te schakelen en jaarlijks de vereiste aangifte te doen. Het is belangrijk om op te merken dat accu’s ook onder deze definitie van batterijen vallen. Bovendien dient u rekening te houden met producten die ingebouwde accu’s hebben, zoals telefoons en laptops, alsook producten waar losse batterijen bijgeleverd worden (zoals AA/AAA/knoopcellen), powerbanks en individueel verkochte batterijen.

Wat gebeurt er als ik geen WEEE of BattG-registratie heb?

In Duitsland is registratie verplicht: niet registreren kan leiden tot boetes. Sinds 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om op een Online Marketplace (zoals Amazon of Kaufland) te verkopen zonder WEEE/BattG-registratie. Mocht uw listing geblokkeerd worden, moet u zich alsnog registreren en verliest u kostbare tijd waarin u niet kunt verkopen. 

Contributie en aangifte

De meeste bedrijven kiezen ervoor om elektronica en/of batterijen niet zelf te recyclen, maar een afvalbeheerder in te schakelen. De jaarlijkse contributie kost gemiddeld €700,- in het eerste jaar, en rond de €500,- in de daaropvolgende jaren. Voor de WEEE is het verplicht om maandelijks aangifte te doen over de hoeveelheid elektronica die op de Duitse markt is geïntroduceerd. Voor BattG geldt een jaarlijkse aangifte.

Hoe verkrijg je een WEEE/BattG-nummer in Duitsland?

Wanneer uw onderneming verplicht is om te voldoen aan de vereisten van de WEEE en/of BattG, dient u de volgende stappen te ondernemen:

 1. Beschikken over een Stiftung EAR-identificatienummer, dat verkregen wordt na registratie.
 2. Periodieke aangiftes indienen betreffende de hoeveelheid elektronica en/of batterijen die u op de Duitse markt heeft geïntroduceerd.
  1. Jaarlijks contributie betalen, gebaseerd op de omvang van de producten die u op de Duitse markt heeft gebracht.
  2. In de algemene voorwaarden op uw website vermelden dat u aan de relevante wetgeving voldoet en daarbij tevens uw registratienummer vermelden.

   Waarom zou ik de aangiften voor WEEE en/of BattG via jullie doen?

   Vrijwel alle ondernemers die we spreken, vinden het belangrijk om zich te focussen op de kernactiviteiten van hun bedrijf. Over het algemeen hoort het aanvragen van registraties en het doen van aangiften hier niet bij. Veel ondernemers ervaren onduidelijkheid over wat er precies nodig is bij de aanvraag, en het zelf uitzoeken hiervan kost vaak meer tijd en geld dan het oplevert.

   U ontvangt periodiek een herinnering van ons voor het indienen van de rapportage van elektronica en/of batterijen. U hoeft slechts uw gegevens naar ons te sturen en wij voeren de aangifte voor u uit. Dit biedt gemak, bespaart tijd en u communiceert met een Nederlandse partij. Bovendien kunnen wij namens alle aangesloten bedrijven een verenigd front vormen richting de Duitse afvalbeheerder, waardoor er eenvoudiger problemen aan het licht kunnen worden gebracht die spelen bij onze klanten.

   amazonsellers jochem en joran

   Wat zijn de kosten voor het aanvragen een WEEE en BattG registratie en aangiften?

   WEEE
   Wij rekenen een tarief vanaf €499,- voor het eerste jaar en vanaf €459,- voor de daaropvolgende jaren.

   BattG
   Wij rekenen een tarief vanaf €179,- voor het eerste jaar en vanaf €139,- voor de daaropvolgende jaren.

   Deze tarieven zijn van toepassing tot een gewicht van 1000 kg. Indien het gewicht hoger dan 1000 kg is, wordt een gepaste verhoging doorberekend. Grotere gewichtsvolumes vereisen namelijk complexere aangiften, meer controles en uitgebreider advies.

   Deze tarieven zijn exclusief abonnementskosten bij de afvalbeheerder. Deze abonnementskosten bedragen minimaal €700,- per jaar. We sturen deze factureren direct en transparant door.

   Hoe lang duurt het om te registeren voor de WEEE en/of BattG?

   WEEE: Het duurt ongeveer 4-5 maanden voordat de registratie bij Stiftung EAR rond is.
   BattG: Het duurt gemiddeld 3 maanden voordat de registratie rond is.

   Wij zorgen ervoor dat de documenten zo snel mogelijk worden ingediend, maar zijn helaas afhankelijk van de snelheid van Duitse instanties.  

   Wat is inbegrepen bij onze service? 

   ✅ Wij verzorgen de volledige invulling van de benodigde formulieren, die nodig zijn voor:

    • Registratie bij Stiftung EAR, die het registratienummer verstrekt
    • Registratie bij een afvalbeheerder
    • Maandelijkse aangifte van de hoeveelheid elektronica

   ✅ Wij controleren actief of de door u opgegeven gegevens kloppend zijn, om overbetaling te voorkomen.

   Advies over wettelijke vereisten.

   ✅ We bieden ondersteuning bij vragen van de Duitse afvalbeheerder. Op deze manier staat u er niet alleen voor.

   Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis en Duitse regelgeving, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

   Joe Blokland

   Eigenaar, Negosie

   Amazonsellers heeft inhoudelijke, praktische kennis van het Amazon platform en ook van alle regelgeving eromheen. Ze zijn hands-on en kunnen zich snel verdiepen in jouw business en hierin de juiste stappen nemen om jouw merk snel te (internationaal) laten groeien op o.a. Amazon.

   Kees Schepers

   Algemeen directeur, Polyestershoppen.nl

   Altijd bereikbaar

   Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

   isar rietman

   We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

     Plan hier je belafspraak in