...

Btw-nummer aanvragen in Frankrijk

  • Frans btw-identificatienummer
  • Inclusief vertaling statuten (vereist voor aanvraag)
  • Btw-aangiften
  • Direct contact met de Franse belastingdienst
  • Hulp en advies bij vragen vanuit de Franse belastingdienst
  • Overzichtelijk dashboard met omzetstromen
  Trustpilot

  Bekijk onze reviews op Trustpilot

  Waarom Amazonsellers?

  ✅ Aanvraag snel verstuurd
  ✅ Eerlijke en transparante prijs
  Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
  Jarenlange e-commerce ervaring

  Alles over het Franse btw-nummer

  Sinds 31 januari 2020 is de Franse Anti-Fraudewet van kracht, een wet die vergelijkbaar is met de wet die in 2019 in Duitsland van kracht is geworden. De Franse Anti-Fraudewet is van toepassing op verkopers die platforms zoals Amazon gebruiken en voorraad hebben liggen in Frankrijk. Als je op Amazon in Frankrijk verkoopt, heb je mogelijk ook een Frans btw-nummer nodig. We willen je graag informeren over wat dit betekent en welke stappen je moet ondernemen.

  In Frankrijk wordt btw ook wel TVA genoemd: Taxe sur la valeur ajoutée.

  In Frankrijk gelden de volgende btw-tarieven:

  • 2,1%: uiterst laag tarief (voor kranten, tijdschriften en bepaalde medicijen)
  • 5,5%: laag tarief (voor hotels, water, levensmiddelen, transport, boeken)
  • 10%: laag tarief (voor onderhoud en verbouwing van gebouwen)
  • 20%: hoog tarief (voor alle overige producten en diensten)

  Wanneer heb ik als ondernemer een Frans btw-nummer nodig?

  Als u van plan bent om te verkopen via amazon.fr, zijn er twee situaties waarin je een btw-nummer nodig hebt:

  1. U overschrijdt de drempel voor lange afstandsverkopen van €10.000,- per jaar aan Frans klanten (bijvoorbeeld via amazon.fr) én maakt geen gebruik van de OSS (One Stop Shop-regeling).
  2. U maakt gebruik van Amazon FBA (amazon.fr) of hebt uw voorraad bij een andere partij in Frankrijk liggen. Vanuit deze locatie verkoopt u naar klanten in Frankrijk of andere landen.

  Lange afstandsdrempels

  Als u vanuit Nederland producten verkoopt en verzendt naar klanten in een ander Europees land, moet u rekening houden met de lange afstandsdrempels die voor elk Europees land zijn vastgesteld. Dit betekent dat u in ieder Europees land vanaf een bepaald verkoopbedrag btw moet afdragen over de verkochte producten in dat specifieke land.

  Voor Frankrijk geldt dat u vanaf €10.000,- aan verkopen per jaar btw moet afdragen aan de Franse belastingdienst. Dit betekent dat zodra u verkoopinkomsten in Frankrijk de drempel van € 10.000,- overschrijden, u verplicht bent om btw te betalen aan de Franse autoriteiten.

  Amazon FBA

  Als u gebruikmaakt van Amazon FBA, verkoopt u in feite vanuit Frankrijk. Uw voorraad ligt in Frankrijk en wordt vanuit daar door Amazon naar de klant verzonden. Om die reden bent u verplicht om in Frankrijk btw af te dragen. Hier vindt u meer informatie over Amazon FBA en btw.

  Wanneer één van de bovenstaande situaties op u van toepassing is, dient u zichzelf te registreren bij de Franse belastingdienst.

  Lange afstandsverkopen vanuit Nederland

  btw nummer aanvragen amazon fba

  Amazon FBA vanuit Frankrijk naar klanten in Frankrijk (amazon.fr) en mogelijk klanten in andere Europese lidstaten.

  Wat gebeurt er wanneer ik geen Frans btw-nummer heb?

  Sinds 31 januari 2020 heeft Amazon de verplichting ingesteld om een Frans btw-nummer te hebben. Als u geen Frans btw-nummer hebt, zal Amazon u vriendelijk verzoeken om uw voorraad binnen 30 dagen terug te halen. Lukt dit niet, dan zal de voorraad worden vernietigd.

  Aan het begin van dat jaar was dat een risico voor veel ondernemers. Op dit moment is het niet meer mogelijk om voorraad te verschepen en op te slaan bij Amazon in Frankrijk zonder Frans btw-nummer.

  Ben ik na mijn registratie klaar om verder te ondernemen?

  Zodra u zich registreert bij de Franse belastingdienst, wordt u btw-plichtig. Dit betekent dat u btw-aangifte moet doen in Frankrijk. U, of uw belastingadviseur moet maandelijks aangifte doen. Er hoeft geen jaaraangifte gedaan te worden.

  Heb ik een fiscaal vertegenwoordiger nodig in Frankrijk?

  Ondernemingen die gevestigd zijn in de EU en zich willen registreren in Frankrijk, worden niet verplicht gesteld om een fiscaal vertegenwoordiger in Frankrijk aan te stellen. U kunt dus zelf de btw-registratie en belastingaangifte doen in Frankrijk.

  Echter, gezien de complexe belastingregels kan het nuttig zijn een btw-specialist aan te stellen die als uw fiscaal vertegenwoordiger fungeert en alle formaliteiten voor de btw-registratie en belasting- en Intrastat-aangiften vervult. Amazonsellers kan deze zorgen bij u wegnemen en de vereiste administratieve taken uit handen nemen.

  Jungle Scout

  Helpen jullie ook met het aanvragen van een los Frans btw-nummer?

  Ja. We bieden een aparte service voor het aanvragen van een btw-nummer, los van onze aangiftenservice. Deze aanvraag kost eenmalig € 295,- exclusief btw. Bij de aanvraag is een vertaling van de statuten naar het Frans vereist, deze verzorgen wij zonder meerprijs.

  Waarom zou ik via jullie de Franse btw-registratie en aangiften laten doen?

  Vrijwel alle ondernemers die we spreken, hechten veel waarde aan het kunnen richten op de kern van hun bedrijf. Het aanvragen van btw-nummers en het doen van btw-aangiften horen over het algemeen niet tot deze kernactiviteiten. Vaak ervaren ondernemers veel onduidelijkheid over de benodigde stappen bij de aanvraag, en het zelf uitzoeken hiervan kan aanzienlijk meer tijd en geld kosten dan het oplevert. Bovendien is de communicatie met de Franse belastingdienst grotendeels in het Frans, wat het nog complexer maakt. 

  Wij staan klaar om u te helpen bij het indienen van de aanvraag bij de Franse belastingdienst, ongeacht of u verkoopt via Amazon, of een andere bedrijfssituatie heeft.  Daarnaast fungeren we als contactpersoon voor eventuele vragen, en verzorgen we de btw-aangiften. Op deze manier kunt u zich volledig richten op uw onderneming, terwijl wij alle fiscale zaken professioneel en efficiënt afhandelen.

  jochem van heek

  Wat is er allemaal nodig voor de aanvraag van een Frans btw-nummer?

  Voor het aanvragen van een Frans btw-nummer, heeft u onder andere de volgende documenten en informatie nodig:

  • KvK-uittreksel
  • Btw-nummer uit Nederland
  • Statuten
  • Standaard persoonlijke- en bedrijfsgegevens, zoals naam, adres, contactinformatie

  Wat zijn de kosten van jullie btw-service in Frankrijk?

  Voor het aanvragen van een afzonderlijk btw-nummer rekenen we een eenmalig bedrag van €250, inclusief de vertaling van de statuten naar het Frans. De maandelijkse aangiften kunnen worden verzorgd voor €52,50 per maand.

  Hoe lang duurt het om een Frans btw-nummer aan te vragen?

  In de regel duurt het 8-12 weken voordat u het btw-nummer ontvangt. Soms kan het echter langer duren dan gewenst. In dat geval nemen we contact op met de Franse belastingdienst om de aanvraag te versnellen en ervoor te zorgen dat u het btw-nummer zo snel mogelijk ontvangt.

  Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

  Joe Blokland

  Eigenaar, Negosie

  Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambities? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

  Mike Kwaaitaal

  Eigenaar, Ziecro

  FAQ

  Veel gestelde vragen en antwoorden

  Frans btw-nummer

  • image/svg+xmlimage/svg+xml
   Vanaf wanneer heb ik een Frans btw-nummer nodig?

   Je hebt een Frans btw-nummer nodig zodra je de lange afstandsverkopen van € 35.000,- per jaar overschrijdt, je gebruik maakt van Amazon FBA of je voorraad hebt liggen bij een andere partij in Frankrijk.

  • image/svg+xmlimage/svg+xml
   Wat gebeurt er als ik gebruik wil maken van Amazon FBA in Frankrijk, maar geen Frans btw-nummer heb?

   Sinds 31 januari 2020 is het door Amazon verplicht gesteld om een Frans btw-nummer te hanteren. Zonder btw-nummer zul je niet instaat zijn om je voorraad te verschepen en op te slaan bij Amazon in Frankrijk.

  • image/svg+xmlimage/svg+xml
   Wat is er allemaal nodig voor de aanvraag van een Frans btw-nummer?

   Je hebt onder andere het volgende nodig voor de aanvraag van een Frans btw-nummer:

   • KvK-uittreksel
   • Btw-nummer uit Nederland
   • Statuten
   • Standaard persoons- en bedrijfsgegevens, zoals naam, adres, contactinformatie etc.
  • image/svg+xmlimage/svg+xml
   Welke nummers ontvang ik nadat de aanvraag voltooid is?

   Bij het voltooien van de aanvraag van een Frans btw-nummer ontvang je drie nummers, te weten:

   • SIREN: een uniek Frans identificatienummer wat je nodig onder andere hebt om in Frankrijk te communiceren met lokale autoriteiten.
   • SIRET: dit is het SIREN nummer aangevuld met vijf extra cijfers en is vergelijkbaar met het Nederlandse KvK-nummer.
   • TVA: dit is het daadwerkelijke Franse btw-nummer. Het nummer begint met ‘FR’, twee controlegetallen, aangevuld met het SIREN-nummer.

  Altijd bereikbaar

  Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

  isar rietman

  We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

    Plan hier je belafspraak in