...

EPR-registratie in België: Verpakkingswet

 • Tijdelijk niet leverbaar

 • Registratie bij FostPlus (afvalbeheerder)
 • Inclusief aangiften
 • Direct contact met de Belgische autoriteiten
 • Hulp en advies bij vragen vanuit de afvalbeheerder
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag zo snel mogelijk de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring
✅ Expert in wetgeving over duurzaamheid en recycling

De Belgische verpakkingswet

Wanneer u producten aan Belgische consumenten verkoopt, dient u te voldoen aan de Belgische verpakkingswetgeving. Deze wetgeving komt voort uit een Europees besluit en staat ook wel bekend onder de term Extended Producer Responsibility (EPR).

Indien u 300 kg of meer aan verpakkingsmateriaal op de Belgische markt brengt, is het niet toegestaan om uw producten in België te verhandelen zonder de vereiste registratie. Het niet naleven van deze wet kan leiden tot boetes of blokkade van uw Bol.com-account.

Wanneer moet ik me registeren voor de verpakkingswetgeving in België?

Indien u van plan bent om te verkopen aan Belgische klanten via platforms zoals bol.com, dient u zich te laten registreren in het Belgische verpakkingsregister. Deze registratie is verplicht wanneer uw producten zijn verpakt in materialen zoals plastic of karton. Vervolgens bent u verplicht om jaarlijks aangifte te doen van de hoeveelheid verpakkingen die u naar België heeft verzonden. Als u in een jaar tijd minder dan 300 kg aan verpakkingsmateriaal gebruikt, bent u echter volledig vrijgesteld van deze verplichtingen.

Wat houdt de Belgische verpakkingswet in?

De Belgische verpakkingswet (component van de Europese EPR) is van toepassing op bedrijven die verpakkingen op de markt brengen voor producten die door huishoudens worden gebruikt. Deze wetgeving omvat drie belangrijke aspecten:

 1. Terugnameplicht: jaarlijks dienen ondernemers een vastgesteld percentage verpakkingsmateriaal te recyclen. Het recyclen kan worden uitgevoerd via een afvalbeheerder, waardoor bedrijven dit niet zelf hoeven te regelen.
 2. Informatieplicht: elk bedrijf dient de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) op de hoogte stellen van het type verpakkingen dat ze hebben gebruikt en het percentage ervan dat gerecycled is.
 3. Driejaarlijks preventieplan: Bedrijven die meer dan 300 ton aan verpakkingen op de Belgische markt brengen, zijn verplicht om een preventieplan op te stellen. In dit plan worden maatregelen beschreven om het gebruik van verpakkingen tot een minimum te beperken. Dit geldt ook voor bedrijven die producten in België (laten) verpakken en hierbij jaarlijks 100 ton of meer aan verpakkingen gebruiken.

Let op: Dit heeft geen betrekking op de dozen die Bol.com of Amazon om uw producten doet bij Bol LvB of Amazon FBA.

verpakking karton

Ook schoenendozen en chique verpakkingsdoosjes vallen onder de verpakkingswetgeving.

plastic verpakking

Plastic verpakkingen om producten komen het meeste voor.

Wat gebeurt er als ik niet aan de verpakkingswet voldoe?

In België is registratie verplicht: niet registreren kan leiden tot boetes. U heeft de optie om dit proces te laten verlopen via een afvalbeheerder of om zelf voorzieningen te treffen zodat producten bij de klant worden opgehaald en gerecycled. Als voorbeeld: Nespresso laat in Duitsland klanten hun koffiecupjes per post retourneren voor recycling. In dit geval bent u zelf verantwoordelijk voor het rapporteren van het gerecyclede aantal bij de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC).

green dot amazon

Ben ik na mijn registratie klaar om te verkopen in België?

U bent bijna klaar. U kunt nu zonder risico op boetes uw producten naar Belgische klanten verzenden. Na registratie heeft u de mogelijkheid om ‘Het Groene Punt’ (zie de afbeelding hiernaast) op uw verpakkingen te plaatsen, wat aangeeft dat ze gerecycled worden. Wat u nog wel moet doen, is jaarlijks rapporteren over de hoeveelheid verpakkingen die u heeft gebruikt voor uw producten. Vanaf het moment van registratie dient u dus bij te houden hoeveel verpakkingen u heeft verzonden naar België. Wij kunnen, met behulp van uw jaarlijkse cijfers, de benodigde rapporten voor u indienen. Wij zijn er om dit proces zo makkelijk mogelijk voor u te maken.

Hoe kan ik registreren voor de Belgische verpakkingswet ?

U kunt zich registeren bij een recyclingbedrijf in België. Wij kunnen dit proces direct voor u in gang zetten. Vervolgens zullen wij jaarlijks namens u de aangifte bij de afvalbeheerder indienen.

Waarom zou ik de aangiften voor verpakkingen via jullie doen?

Vrijwel alle ondernemers die we spreken, vinden het belangrijk om zich te focussen op de kernactiviteiten van hun bedrijf. Over het algemeen hoort het aanvragen van registraties en het doen van aangiften hier niet bij. Veel ondernemers ervaren onduidelijkheid over wat er precies nodig is bij de aanvraag, en het zelf uitzoeken hiervan kost vaak meer tijd en geld dan het oplevert.

U ontvangt jaarlijks een herinnering van ons voor het indienen van de verpakkingsafvalrapportage.  U hoeft slechts uw gegevens naar ons te sturen en wij voeren de aangifte voor u uit. Dit biedt gemak, bespaart tijd en u communiceert met een Nederlandse partij. Bovendien kunnen wij namens alle aangesloten bedrijven een verenigd front vormen richting de Belgische afvalbeheerder, waardoor er eenvoudiger problemen aan het licht kunnen worden gebracht die spelen bij onze klanten.

amazonsellers jochem en joran

Wat is inbegrepen bij onze service?

✅ Wij verzorgen de volledige invulling van de benodigde formulieren, die nodig zijn voor:

  • Registratie in het Belgische register
  • Registratie bij een afvalbeheerder
  • Jaarlijkse aangifte van de verpakkingshoeveelheden

✅ Wij controleren actief of de door u opgegeven gegevens kloppend zijn, om overbetaling te voorkomen.

Advies over wettelijke vereisten.

✅ We bieden ondersteuning bij vragen van de Belgische afvalbeheerder. Op deze manier staat u er niet alleen voor.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis en Duitse regelgeving, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambitites? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

Altijd bereikbaar

Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

isar rietman

We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in