Voldoen aan de Spaanse verpakkingswet: zo geregeld!

Verkoop je producten aan Spaanse consumenten dan ben je verplicht om te voldoen aan de Spaanse verpakkingswet. Deze wetgeving komt voort vanuit een Europees besluit en is ook wel bekend onder de term ‘Extended Producer Responsibility’. Zonder registratie kun je boetes krijgen of kan je Amazon-account worden geblokkeerd. Per saldo is het dus verboden om te verkopen in Spanje zonder registratie.

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag binnen 24 uur de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Gespecialiseerd in het contact met de Spaanse overheidsorganisaties (in het Spaans)
Jarenlange e-commerce ervaring

Wanneer moet ik me registeren voor de verpakkingswetgeving in Spanje?

Je moet je registeren in het register voor de verpakkingen in Spanje als je wilt verkopen naar Spaanse klanten via bijvoorbeeld amazon.es. Dit is verplicht wanneer je producten verpakt zijn in bijvoorbeeld plastic of karton. Je doet vervolgens jaarlijks aangifte te over de hoeveelheid verpakkingen die je naar Spanje hebt verstuurd. Er zit geen limiet aan het aantal kilo aan verpakkingsmateriaal: vanaf 1 gram moet je geregistreerd staan en aangiften indienen. 

Wat is de Spaanse verpakkingswet?

De Spaanse verpakkingswet is gericht op bedrijven die verpakkingen op de markt brengen voor producten die gebruikt worden door huishoudens. Het doel van de wet is om zo veel mogelijk verpakkingen te laten recyclen. Er is een verschil tussen de verplichtingen voor Spaanse en niet-Spaanse bedrijven. Wanneer je bedrijf buiten Spanje is gevestigd betaal je geen extra belasting (a 10%) over verpakkingskosten en hoef je geen preventieplan te schrijven. Heb je wel een Spaanse bedrijfsentiteit dan dien je in het preventieplan te benoemen hoe je ervoor gaat zorgen zo min mogelijk verpakkingen te gebruiken. 

Let op: het gaat niet om de dozen die Amazon om je producten doet bij Amazon FBA. 

verpakking karton

Ook schoenendozen en chique verpakkingsdoosjes vallen onder de verpakkingswetgeving

plastic verpakking

Plastic verpakkingen om producten komen het meeste voor.

Wat gebeurt er als ik niet aan de verpakkingswet voldoe?

In Spanje is een registratie verplicht: niet registreren kan resulteren in boetes. Je mag er voor kiezen om dit via een afvalbeheerder te doen of zelf te zorgen dat producten worden opgehaald bij de klant en worden gerecycled. Nespresso laat in Duitsland bijvoorbeeld klanten hun cupjes per post terugsturen zodat ze gerecycled kunnen worden.

green dot amazon

Ben ik na mijn registratie klaar om te verkopen in Spanje?

Bijna wel. Je kunt in ieder geval weer zonder risico op boetes producten naar Spaanse klanten verzenden. Je bent na registratie ook verplicht om Het Groene Punt (zie hiernaast) op je verpakkingen te zetten om te laten zien dat ze gerecycled worden. Vanaf 2022/2023 wordt dit vrijwillig in plaats van verplicht. Wat je nog wel moet doen is jaarlijks aangifte over de hoeveelheid verpakkingen die om je producten zaten. Wij kunnen de aangiften voor je doen, maar we hebben wel jaarlijks jouw cijfers nodig. Je moet dus vanaf het moment van registratie bijhouden hoeveel verpakkingen je hebt verkocht in Spanje. Wij helpen je om dit behapbaar te maken. 

Hoe kan ik registreren voor de Spaanse verpakkingswet ?

Je kunt je registeren bij recyclingbedrijf in Spanje. Wij kunnen dit direct voor je in gang zetten. Bij de afvalbeheerder doen wij vervolgens jaarlijks de aangifte voor je.

Waarom zou ik de aangiften voor verpakkingen via jullie doen?

Zo goed als alle ondernemers die wij spreken vinden het belangrijk om zich te kunnen focussen op de kern van hun onderneming. Over het algemeen hoort hier het doen van aangiften niet bij. Vaak horen wij dat er veel onduidelijkheid is over wat nodig is bij de aanvraag en kost het zelf uitzoeken hiervan veel meer tijd en geld dan dat het oplevert. Wij sturen je jaarlijks reminders voor de aangifte van je verpakkingsafval, zodat je alleen maar je cijfers naar ons hoeft te sturen en wij de aangifte voor je doen. Stukje gemak dus zodat je er weinig tijd aan hoeft te besteden en met een Nederlandse partij communiceert. Bovendien kunnen wij namens alle aangesloten bedrijven een vuist vormen richting de Spaanse afvalbeheerder zodat we gemakkelijker issues aan het licht kunnen brengen die bij onze klanten spelen. 

amazonsellers jochem en joran

Wat zijn de kosten voor het aanvragen een verpakkingsregistratie en de jaarlijkse aangiften?

Wij rekenen een tarief van €149,- voor het eerste jaar en een tarief van €99,- voor de daaropvolgende jaren. 

Dit is exclusief abonnementskosten bij een afvalbeheerder. Deze liggen rond de € 300 per jaar. Daarnaast betaal je per kilogram aan verpakkingsmateriaal.

Hoe lang duurt het om te registeren in het Spaanse verpakkingsregister?

Het duurt ongeveer 1-2 weken voordat je bedrijf via ons is geregistreerd. Daarna moet de eerste aangifte binnen 30 dagen zijn ingediend.

Wat is inbegrepen bij het verpakkingswetpakket? 

✅  We vullen alle formulieren voor je in die nodig zijn voor de aanvraag van een: 

    • Registratie in het Spaanse register
    • Registratie bij een afvalbeheerder
    • Actief controleren of de door jou opgegeven cijfers kloppend zijn, zodat je nooit teveel gaat betalen
    • Jaarlijkse aangifte van de hoeveelheid verpakkingen

✅  Daarnaast ondersteunen we in de beantwoording bij vragen vanuit de Spaanse afvalbeheerders. Zo sta je er niet alleen voor.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis en Duitse regelgeving, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambitites? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen / mailen / appen / Slacken om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in

✆  +31 6 58782807

 

Neem contact met ons op

Wil je op de hoogte worden gehouden over e-commerce ontwikkelingen via onze nieuwsbrief?*