EPR-registratie in Spanje: Verpakkingswet

  • Registratie bij een duaal systeem (afvalbeheerder)
  • Inclusief aangiften
  • Direct contact met de Spaanse autoriteiten
  • Hulp en advies bij vragen vanuit de afvalbeheerder
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag zo snel mogelijk de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring
✅ Expert in wetgeving over duurzaamheid en recycling

De Spaanse verpakkingswet

Wanneer u producten aan Spaanse consumenten verkoopt, dient u te voldoen aan de Spaanse verpakkingswetgeving. Deze wetgeving komt voort uit een Europees besluit en staat ook wel bekend onder de term Extended Producer Responsibility (EPR).

Zonder registratie loopt u risico op boetes of kan uw Amazon-account geblokkeerd worden. Het is niet toegestaan in Spanje om te verkopen zonder registratie.

Wanneer moet ik me registeren voor de verpakkingswet in Spanje?

U dient zich te registreren indien u van plan bent om te verkopen aan Spaanse klanten via platforms zoals amazon.es en uw producten zijn verpakt in bijvoorbeeld plastic of karton. Vervolgens bent u verplicht om jaarlijks aangifte te doen van de hoeveelheid verpakkingen die u naar Spanje heeft verzonden. In Spanje geldt dat u vanaf de eerste gram verpakkingsmateriaal geregistreerd moet staan en jaarlijks aangifte moet doen.

Wat is de Spaanse verpakkingswet?

De Spaanse verpakkingswet (onderdeel van de EPR) is een milieuwet die bedrijven verplicht om een vergoeding te betalen voor de hoeveelheid consumentenverpakkingen die ze verzenden naar Spaanse klanten. Het doel van de wet is om zo veel mogelijk verpakkingen te recyclen. Er bestaan verschillen in de verplichtingen tussen bedrijven die al dan niet gevestigd zijn in Spanje. Indien uw bedrijf in Spanje gevestigd is, betaalt u een extra belasting (namelijk 10% van de verpakkingskosten) en is het opstellen van een preventieplan verplicht. In het preventieplan dient u duidelijk aan te geven hoe uw bedrijf van plan is het gebruik van verpakkingen tot een minimum te beperken. Wanneer uw onderneming buiten Spanje gevestigd is, bent u hiervan vrijgesteld.

Let op: Dit heeft geen betrekking op de dozen die Amazon om uw producten doet bij Amazon FBA.

verpakking karton

Ook schoenendozen en chique verpakkingsdoosjes vallen onder de verpakkingswetgeving.

plastic verpakking

Plastic verpakkingen om producten komen het meeste voor.

Wat gebeurt er als ik niet aan de verpakkingswet voldoe?

In Spanje is registratie verplicht: niet registreren kan leiden tot boetes. U heeft de optie om dit proces te laten verlopen via een afvalbeheerder of om zelf voorzieningen te treffen zodat producten bij de klant worden opgehaald en gerecycled. Als voorbeeld: Nespresso laat in Duitsland klanten hun koffiecupjes per post retourneren voor recycling.

green dot amazon

Ben ik na mijn registratie klaar om te verkopen in Spanje?

U bent bijna klaar. U kunt nu zonder risico op boetes uw producten naar Spaanse klanten verzenden. Na registratie heeft u de mogelijkheid om ‘Het Groene Punt’ (zie de afbeelding hiernaast) op uw verpakkingen te plaatsen, wat aangeeft dat ze gerecycled worden. Wat u nog wel moet doen, is jaarlijks rapporteren over de hoeveelheid verpakkingen die u heeft gebruikt voor uw producten. Vanaf het moment van registratie dient u dus bij te houden hoeveel verpakkingen u heeft verzonden naar Spanje. Wij kunnen, met behulp van uw jaarlijkse cijfers, de benodigde rapporten voor u indienen. Wij zijn er om dit proces zo makkelijk mogelijk voor u te maken.

Hoe kan ik registreren voor de Spaanse verpakkingswet?

U kunt zich registeren bij een recyclingbedrijf in Spanje. Wij kunnen dit proces direct voor u in gang zetten. Vervolgens zullen wij jaarlijks namens u de aangifte bij de afvalbeheerder indienen.

Waarom zou ik de aangiften voor verpakkingen via jullie doen?

Vrijwel alle ondernemers die we spreken, vinden het belangrijk om zich te focussen op de kernactiviteiten van hun bedrijf. Over het algemeen hoort het aanvragen van registraties en het doen van aangiften hier niet bij. Veel ondernemers ervaren onduidelijkheid over wat er precies nodig is bij de aanvraag, en het zelf uitzoeken hiervan kost vaak meer tijd en geld dan het oplevert.

U ontvangt jaarlijks een herinnering van ons voor het indienen van de verpakkingsafvalrapportage. U hoeft slechts uw gegevens naar ons te sturen en wij voeren de aangifte voor u uit. Dit biedt gemak, bespaart tijd en u communiceert met een Nederlandse partij. Bovendien kunnen wij namens alle aangesloten bedrijven een verenigd front vormen richting de Spaanse afvalbeheerder, waardoor er eenvoudiger problemen aan het licht kunnen worden gebracht die spelen bij onze klanten.

amazonsellers jochem en joran

Wat zijn de kosten voor het aanvragen een verpakkingsregistratie en de jaarlijkse aangiften?

Wij rekenen een tarief vanaf €479,- voor het eerste jaar en vanaf €439,- voor de daaropvolgende jaren. Deze tarieven zijn van toepassing tot een gewicht van 500 kg. Indien het gewicht hoger dan 500 kg is, wordt een gepaste verhoging doorberekend. Grotere gewichtsvolumes vereisen namelijk complexere aangiften, meer controles en uitgebreider advies.

Deze tarieven zijn exclusief abonnementskosten bij de afvalbeheerder. Deze abonnementskosten bedragen doorgaans ongeveer €300,- per jaar. Daarnaast betaalt u per kilogram verpakkingsmateriaal.

 

Hoe lang duurt het om te registeren in het Spaanse verpakkingsregister?

Het registreren van uw bedrijf duurt doorgaans 1-2 weken. Vervolgens dient binnen 30 dagen de eerste aangifte te worden ingediend.

Wat is inbegrepen bij onze service? 

✅ Wij verzorgen de volledige invulling van de benodigde formulieren, die nodig zijn voor:  

    • Registratie in het Spaanse register
    • Registratie bij een afvalbeheerder
    • Jaarlijkse aangifte van de verpakkingshoeveelheden

✅ Wij controleren actief of de door u opgegeven gegevens kloppend zijn, om overbetaling te voorkomen.

Advies over wettelijke vereisten.

✅ We bieden ondersteuning bij vragen van de Spaanse afvalbeheerder. Op deze manier staat u er niet alleen voor.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis en Duitse regelgeving, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambitites? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

Altijd bereikbaar

Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

isar rietman

We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in