Voldoen aan de Franse verpakkingswet: zo geregeld!

Verkoop je producten aan Franse consumenten dan ben je verplicht om te voldoen aan de Franse verpakkingswet. Zonder registratie kun je boetes krijgen of kan je Amazon of Ebay account worden geblokkeerd. Per saldo is het dus verboden om te verkopen in Frankrijk zonder registratie en correcte verpakkingen.

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag binnen 24 uur de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Gespecialiseerd in het contact met de Franse overheidsorganisaties
Jarenlange e-commerce ervaring

Wanneer moet ik me registeren voor de Franse verpakkingswetgeving?

Je moet je registeren in het nationale register voor de verpakkingen in Frankrijk als je wilt verkopen naar Franse klanten via bijvoorbeeld amazon.fr en je producten verpakt zijn in bijvoorbeeld plastic of karton. Je bent dan verplicht om je te registeren en jaarlijks aangifte te doen over de hoeveelheid verpakkingen die je naar Frankrijk hebt verstuurd. Verkoop je minder dan 10.000 producten per jaar dan hoef je niet te specificeren hoeveel verpakkingsmateriaal hieromheen zat. Je betaalt in dat geval enkel € 80 per jaar aan een Franse recyclingmaatschappij. 

Wat is de Franse verpakkingswet?

De Franse verpakkingswet, ook wel Responsabilité Élargie du Producteur (REP), is een milieuwet die ervoor zorgt dat bedrijven betalen over de hoeveelheid consumentenverpakkingen die ze versturen naar Franse klanten. Het gaat om: plastic, papier, karton, aluminium, hout en glas. Zodra je producten hiermee verpakt zijn ben je verplicht om dit jaarlijks aan te geven in Frankrijk, tenzij je minder dan 10.000 producten per jaar verkooopt. Dan volstaat registratie en een jaarlijkse vast bedrag van € 80 aan een Frans recyclingbedrijf. Let op: het gaat niet om de dozen die Amazon om je producten doet bij Amazon FBA. 

verpakking karton

Ook schoenendozen en chique verpakkingsdoosjes vallen onder de verpakkingswetgeving

plastic verpakking

Plastic verpakkingen om producten komen het meeste voor.

Wat gebeurt er als ik geen REP-registratie heb?

In Frankrijk is een registratie verplicht: niet registreren kan resulteren in boetes. Amazon blokkeert sinds kort ook accounts zonder registratie. Dit gebeurt niet bij elk account en er wordt nog niet structureel gehandhaafd door Amazon. Mocht je listing geblokkeerd worden, moet je alsnog registreren bij het nationale register in Frankrijk en verlies je kostbare tijd waarin je geen sales kunt maken. 

Triman

Ben ik na mijn registratie klaar om verder te ondernemen?

Bijna wel. Je kunt in ieder geval weer zonder risico op boetes producten naar Franse klanten verzenden. Wat je nog wel moet doen is jaarlijks aangifte over de hoeveelheid verpakkingen die om je producten zaten. Als je minder dan 10.000 producten per jaar verkooopt hoeft dit overigens niet. Je moet dan wel de Triman op je productverpakkingen zetten. Wij kunnen de aangiften voor je doen, maar we hebben wel jaarlijks jouw cijfers nodig. Je moet dus vanaf het moment van registratie bijhouden hoeveel verpakkingen je hebt verkocht in Frankrijk. Wij helpen je om dit behapbaar te maken. 

Hoe kan ik registreren voor de Franse verpakkingswet (REP)?

Je kunt je registeren bij recyclingbedrijf in Franrkijk. Wij kunnen dit direct voor je in gang zetten. Bij de afvalbeheerder doen wij vervolgens jaarlijks de aangifte voor je (indien je meer dan 10.000 producten per jaar verkoopt aan Franse klanten).

Waarom zou ik de aangiften voor verpakkingen via jullie doen?

Zo goed als alle ondernemers die wij spreken vinden het belangrijk om zich te kunnen focussen op de kern van hun onderneming. Over het algemeen hoort hier het doen van aangiften niet bij. Vaak horen wij dat er veel onduidelijkheid is over wat nodig is bij de aanvraag en kost het zelf uitzoeken hiervan veel meer tijd en geld dan dat het oplevert. Wij sturen je jaarlijks reminders voor de aangifte van je verpakkingsafval, zodat je alleen maar je cijfers naar ons hoeft te sturen en wij de aangifte voor je doen. Stukje gemak dus zodat je er weinig tijd aan hoeft te besteden en met een Nederlandse partij communiceert. Bovendien kunnen wij namens alle aangesloten ondernemers een vuist vormen richting de Franse afvalbeheerder zodat we gemakkelijker issues aan het licht kunnen brengen die bij onze klanten spelen. 

amazonsellers jochem en joran

Wat zijn de kosten voor het aanvragen een VerpackG registratie en de jaarlijkse aangiften?

Wij rekenen een tarief van €149,- voor het eerste jaar en een tarief van €99,- voor de daaropvolgende jaren. 

Dit is exclusief abonnementskosten bij een afvalbeheerder. Deze liggen rond de € 80 per jaar. Daarnaast betaal je per kilogram aan verpakkingsmateriaal.

Hoe lang duurt het om te registeren voor de VerpackG?

Het duurt ongeveer 1-2 weken voordat je account is geregistreerd. 

Wat is inbegrepen bij het VerpackG pakket? 

✅  We vullen alle formulieren voor je in die nodig zijn voor de aanvraag van een: 

    • Registratie in het Franse register
    • Registratie bij een afvalbeheerder
    • Actief controleren of de door jou opgegeven cijfers kloppend zijn, zodat je nooit teveel gaat betalen
    • Jaarlijkse aangifte van de hoeveelheid verpakkingen

✅  Daarnaast ondersteunen we in de beantwoording bij vragen vanuit de Franse afvalbeheerders. Zo sta je er niet alleen voor.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis en Duitse regelgeving, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambitites? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen / mailen / appen / Slacken om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

✆   +31 6 58782807

 

Neem contact met ons op

Wil je op de hoogte worden gehouden over e-commerce ontwikkelingen via onze nieuwsbrief?*