...

EPR-registratie in Frankrijk: Verpakkingswet

 • Registratie bij Syderep (landelijke register)
 • Registratie bij een duaal systeem (afvalbeheerder)
 • Inclusief aangiften
 • Direct contact met de Franse autoriteiten
 • Hulp en advies bij vragen vanuit Syderep of de afvalbeheerder
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag zo snel mogelijk de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring
✅ Expert in wetgeving over duurzaamheid en recycling

De Franse verpakkingswet

Indien u producten aan Franse consumenten verkoopt, dient u te voldoen aan de Franse verpakkingswetgeving. Deze wetgeving komt voort vanuit een Europees besluit en staat ook wel bekend onder de term Extended Producer Responsibility (EPR). Zonder registratie loopt u risico op boetes of kan uw Amazon- of Ebay-account geblokkeerd worden. Het is in Frankrijk niet toegestaan om te verkopen zonder zonder registratie en correcte verpakkingen.

Wanneer moet ik me registeren voor de Franse verpakkingswetgeving?

U dient zich te registreren indien u van plan bent om te verkopen aan Franse klanten via bijvoorbeeld amazon.fr en uw producten verpakt zijn in bijvoorbeeld plastic of karton. Vervolgens bent u verplicht om jaarlijks aangifte te doen van de hoeveelheid verpakkingen die u naar Frankrijk heeft verzonden. Indien u jaarlijks minder dan 10.000 producten verkoopt, is het niet nodig om gespecificeerde informatie te verstrekken over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die is gebruikt. In dat geval betaalt u alleen een jaarlijkse vergoeding van € 80 aan een Franse recyclingorganisatie.

Belangrijk om te benadrukken: in Frankrijk wordt een onderscheid gemaakt tussen gedrukt papier en verpakkingen. Voor gedrukt papier, zoals handleidingen, is een EPR-registratie alleen noodzakelijk indien uw bedrijf jaarlijks meer dan 5.000 kg papier op de Franse markt brengt.

Indien u ook textiel levert in Frankrijk, is naast deze registratie de EPR-registratie voor textiel eveneens verplicht. U vindt meer informatie over dit onderwerp op deze pagina.

Wat is de Franse verpakkingswet?

De Franse verpakkingswet, ook wel Responsabilité Élargie du Producteur (REP; in het Engels EPR) is een milieuwet die bedrijven verplicht om een vergoeding te betalen voor de hoeveelheid consumentenverpakkingen die ze verzenden naar Franse klanten. Deze verpakkingen omvatten: plastic, papier, karton, aluminium, hout en glas. Indien u deze materialen gebruikt voor de verpakking van uw producten, bent u wettelijk verplicht om hier jaarlijks melding van te maken in Frankrijk. Een uitzondering geldt als u jaarlijks minder dan 10.000 producten verkoopt. In dit geval volstaat een registratie, samen met een vaste jaarlijkse vergoeding van € 80 die wordt afgedragen aan het recyclingbedrijf.

Let op: Dit heeft geen betrekking op de dozen die Amazon om uw producten doet bij Amazon FBA.

verpakking karton

Ook schoenendozen en chique verpakkingsdoosjes vallen onder de verpakkingswetgeving.

plastic verpakking

Plastic verpakkingen om producten komen het meeste voor.

Wat gebeurt er als ik niet aan de verpakkingswet voldoe?

In Frankrijk is registratie verplicht: niet registreren kan leiden tot boetes. Sinds 1 januari 2022 is het niet langer toegestaan om te verkopen op een Online Marketplace (zoals Amazon of CDiscount) zonder EPR-registratie. Bovendien kunnen accounts zonder registratie geblokkeerd worden. Mocht uw listing geblokkeerd worden, moet u zich alsnog registreren bij het nationale register in Frankrijk en verliest u kostbare tijd waarin u niet kunt verkopen.

Triman

Ben ik na mijn registratie klaar om te verkopen in Frankrijk?

U bent bijna klaar. U kunt nu zonder risico op boetes uw producten naar Franse klanten verzenden. Wat u nog wel moet doen, is jaarlijks rapporteren over de hoeveelheid verpakkingen die u heeft gebruikt voor uw producten. Als u minder dan 10.000 producten per jaar verkoopt, bent u hiervan vrijgesteld, maar dan moet u wel de Triman op uw productverpakkingen zetten.

Vanaf het moment van registratie dient u dus bij te houden hoeveel verpakkingen u heeft verzonden naar Frankrijk. Wij kunnen, met behulp van uw jaarlijkse cijfers, de benodigde rapporten voor u indienen. Wij zijn er om dit proces zo makkelijk mogelijk voor u te maken.

Hoe kan ik registreren voor de Franse verpakkingswet (EPR)?

U kunt zich registeren bij een recyclingbedrijf in Frankrijk. Wij kunnen dit proces direct voor u in gang zetten. Vervolgens zullen wij jaarlijks namens u de aangifte bij de afvalbeheerder indienen. Verkoopt u jaarlijks minder dan 10.000 producten, dan volstaat registratie en hoeft u geen aantallen aan te geven.

Waarom zou ik de aangiften voor verpakkingen via jullie doen?

Vrijwel alle ondernemers die we spreken, vinden het belangrijk om zich te focussen op de kernactiviteiten van hun bedrijf. Over het algemeen hoort het aanvragen van registraties en het doen van aangiften hier niet bij. Veel ondernemers ervaren onduidelijkheid over wat er precies nodig is bij de aanvraag, en het zelf uitzoeken hiervan kost vaak meer tijd en geld dan het oplevert.

U ontvangt jaarlijks een herinnering van ons voor het indienen van de verpakkingsafvalrapportage.  U hoeft slechts uw gegevens naar ons te sturen en wij voeren de aangifte voor u uit. Dit biedt gemak, bespaart tijd en u communiceert met een Nederlandse partij. Bovendien kunnen wij namens alle aangesloten bedrijven een verenigd front vormen richting de Franse afvalbeheerder, waardoor er eenvoudiger problemen aan het licht kunnen worden gebracht die spelen bij onze klanten.

amazonsellers jochem en joran

Wat zijn de kosten voor het aanvragen een EPR-registratie en de jaarlijkse aangiften?

Wij rekenen een tarief vanaf €179,- voor het eerste jaar en vanaf €139,- voor de daaropvolgende jaren. Deze tarieven zijn van toepassing op volumes tot 10.000 producten. Indien het volume hoger dan 10.000 producten is, wordt een gepaste verhoging doorberekend. Hogere productvolumes vereisen namelijk complexere aangiften, meer controles en uitgebreider advies.

Deze tarieven zijn exclusief abonnementskosten bij de afvalbeheerder. Deze abonnementskosten bedragen doorgaans ongeveer €80 per jaar. Daarnaast betaalt u per kilogram verpakkingsmateriaal.

 

Hoe lang duurt het om te registeren voor de Franse EPR?

Het registreren van uw bedrijf duurt doorgaans ongeveer 1-2 weken.

Wat is inbegrepen bij onze service?

✅   Wij verzorgen de volledige invulling van de benodigde formulieren, die nodig zijn voor:

  • Registratie in het Franse register
  • Registratie bij een afvalbeheerder
  • Jaarlijkse aangifte van de verpakkingshoeveelheden

✅  Wij controleren actief of de door u opgegeven gegevens kloppend zijn, om overbetaling te voorkomen.

Advies over wettelijke vereisten.

✅  We bieden ondersteuning bij vragen van de Franse afvalbeheerder. Op deze manier staat u er niet alleen voor.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis en Duitse regelgeving, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambitites? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

Altijd bereikbaar

Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

isar rietman

We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in