Btw-nummer aanvragen Duitsland: binnen 24 uur geregeld!

 • Steuernummer
 • UstId.Nr (Btw-identificatienummer)
 • Direct contact met de Duitse belastingdienst
 • Een instructie voor het opzetten van je belastingdienst-account (Elster.de) om de aangiften te kunnen doen.
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag binnen 24 uur de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag, met duidelijke instructies en een tutorial
Jarenlange e-commerce ervaring
✅ Btw-registratie voor Duitse marketplaces in het Nederlands

Alles over het Duitse btw-nummer

Als je vanuit je webwinkel naar Duitse klanten verkoopt, is de kans groot dat je een Duits btw-nummer nodig hebt. Bovendien is het zonder Duits btw-nummer tegenwoordig niet meer mogelijk gebruik te maken van Amazon FBA in Duitsland en dus voorraad aan te houden in Duitsland. Als onderdeel van de verdere groei op Duitse platformen, is het hebben van een Duits btw-nummer cruciaal. Wij geven je alle informatie over het Duits btw-nummer, het aanvragen hiervan en hoe wij je hierbij kunnen helpen.

Spring direct naar:

De btw-tarieven in Duitsland zijn:

 • 7% btw: laag tarief voor producten als water, voeding, boeken etc.
 • 19% btw: hoog tarief voor alle andere goederen en diensten

Vanaf 31-07-2020 t/m 31-12-2020 golden:

 • 5 % btw: speciaal laag tarief dat tijdens de corona pandemie is ingevoerd
 • 16% btw: speciaal hoog tarief dat tijdens de corona pandemie is ingevoerd

Btw in Duitsland wordt Mehrwertsteuer (MwSt.) genoemd.

Wanneer heb je een Duits BTW-nummer nodig?

Je moet een Duits btw-nummer aanvragen wanneer je voorraad hebt liggen in Duitsland (Amazon FBA, Zalando ZFS of andere opslag) of wanneer je de drempel voor lange afstandsverkopen overschrijdt en geen One-Stop-Shop (OSS) gebruikt. We splitsen dit uit naar drie vereisten:

1. Je maakt gebruik van Amazon FBA (amazon.de) of Zalando ZFS of je hebt je voorraad bij een andere partij in Duitsland liggen.
2. Je overschrijdt de drempel voor lange afstandsverkopen van €10.000,- per jaar (alleen amazon.deen maakt geen gebruik van de OSS.
3. Je maakt gebruikt van Amazon FBA voor amazon.nl. Op dit moment wordt je voorraad nog in Duitse magazijnen opgeslagen. Je verkoopt daarmee van Amazon Duitsland naar Nederland.
4. Je maakt gebruik van een marketplace zoals Otto die los van bovenstaande redenen altijd een Duits btw-nummer vereist.

 Lange afstandsdrempels

Stel je verkoopt en verzend vanuit Nederland je producten naar klanten in een ander land. Voor ieder Europees land zijn lange afstandsdrempels vastgesteld. Dit houdt dat je in ieder Europees land vanaf een bepaald bedrag btw moet gaan betalen over je verkochte producten in dat land. Voor Duitsland geldt dat vanaf € 10.000,- verkopen per jaar je btw moet afdragen aan de Duitse belastingdienst.

Let op: sinds juli 2021 kun je de OSS gebruiken voor lange afstandsverkopen. Dit betekent dat je geen Duits btw-nummer meer nodig hebt voor dit type verkopen. Wil je BTW terugvragen (voorbelasting) in een ander Europees land, dan heb je wél een BTW-nummer nodig in dat land.

Amazon FBA

Als je gebruik maakt van Amazon FBA, verkoop je praktisch vanuit Duitsland. Je voorraad ligt bij Amazon in Duitsland en wordt vanuit daar naar de klant verzonden. Om die reden ben je verplicht om ook in Duitsland BTW af te dragen. Hier lees je meer over Amazon FBA en btw.

Verkoop je op amazon.nl via FBA? Op dit moment (februari, 2021) maakt Amazon nog geen gebruik van Nederlandse fulfillment centers dus ligt je voorraad in een Duits fulfillment center. Als je vanuit Duitsland producten naar een Nederlandse klant stuurt, geldt wederom: Duitse btw afdragen.

De positieve kant van het verhaal? Je bespaart 2% tegenover de Nederlandse btw.

Update: van juli tot en met december 2020, bespaarde je zelfs 5% tegenover de Nederlandse btw. Dit omdat het tarief van btw in Duitsland omlaag ging naar 16% vanwege de coronacrisis. Sinds 1 januari 2021 is dit weer terug naar 19%.

Zodra je aan één van bovenstaande voorwaarden voldoet, dien je jezelf te registreren bij de Duitse belastingdienst.

Lange afstandsverkopen vanuit Nederland

Amazon FBA vanuit Duitsland naar klanten in Nederland (amazon.nl) en klanten in Duitsland (amazon.de)

Wat gebeurt er als ik geen Duits BTW-nummer heb?

Sinds 31 oktober 2019 is het door Amazon verplicht gesteld. Als je geen Duits BTW-nummer hebt, zal Amazon je vriendelijk verzoeken je voorraad binnen 30 dagen terug te halen. Lukt dat niet, dan wordt het vernietigd. 

Dat was vorig jaar het risico voor veel ondernemers. Nu zal het in ieder geval niet mogelijk zijn om voorraad te verschepen en op te slaan bij Amazon in Duitsland.

Hoe krijg ik een Duits BTW-nummer?

Een Duits btw-nummer kun je aanvragen bij Finanzamt Kleve. Dit kantoor is specifiek gericht op Nederlandse ondernemers. Ondernemers uit België kunnen terecht bij Finanzamt Trier. Volg deze stappen om een btw-nummer aan vragen: 

 • Stap 1: Controleer of je een geldige reden hebt om een Duits btw-nummer aan te vragen. De meest voorkomende reden is dat je voorraad in Duitsland wilt leggen en vanuit daar naar klanten verkoopt (bijvoorbeeld via Amazon FBA). 
 • Stap 2: Zorg dat je een KVK-uittreksel (liefst Engels, maar Nederlands mag ook), bedrijfsstructuur (organigram) en je Nederlandse btw-identificatienummer bij de hand hebt. 
 • Stap 3: Gebruik alle benodigde formulieren van het Finanzamt Kleve (Kleef in het Nederlands) en vul deze volledig en naar waarheid in. 
 • Stap 4: Verzend alle getekende documenten naar het Finanzamt in Kleve (service-5116@fv.nrw.de). 
 • Stap 5: Heb geduld: het Finanzamt geeft geen statusupdates maar behandeld wel iedere ontvangen aanvraag. Het kan gebeuren dat je aanvullende vragen krijgt wanneer de formulieren niet helemaal juist zijn ingevuld, wat helaas voor vertraging zorgt. 
 • Stap 6: Het regionale belastingkantoor (Finanzamt Kleve voor Nederland en Finanzamt Trier voor België) geeft het steuernummer af en verzendt dit per post. 
 • Stap 7: Het regionale Finanzamt dient een aanvraag in bij het Bundeszentralamt om het Umsatzsteuer-Identifikationsnummer (btw-identificatienummer) aan te vragen.Het duurt ongeveer 2 weken voordat dit rond is en ook per post naar je wordt opgestuurd. 

Wil je zeker weten dat al deze stappen goed worden doorlopen zonder vertraging op te lopen? Dan helpen onze vakkundige btw-specialisten je graag met de aanvraag van een Duits btw-nummer. Veel sellers besteden het uit omdat het vrij veel werk is om door alle Duitse formulieren heen te werken. De maandelijkse aangifte kun je vervolgens zelf doen via elster.de (Duits belastingportaal). Als je je hier niet comfortabel bij voelt of gewoon geen zin of tijd voor hebt, dan kunnen we daar natuurlijk mee helpen!

Welke documenten heb ik nodig om te kunnen verkopen op Amazon?

Je hebt in ieder geval het steuernummer en German Tax ID(USt-IdNr) nodig om te kunnen verkopen op Amazon. Voorheen had je ook een F22-certificaat nodig, maar dit is sinds 1 juli 2021 niet meer nodig. 

Om wel alvast wat opheldering te geven: als het gaat om Duitse btw wordt er op internet flink met termen gestrooid. Alleen al op Amazon lees je over Tax Certificate en Tax Identification Number. Dit zijn daadwerkelijk twee verschillende dingen, maar er zijn genoeg alternatieve benamingen voor deze twee te bedenken. We hebben een overzicht gemaakt van alle synoniemen die gebruikt worden voor deze drie belangrijkste termen.

Amazon’s naamgeving Duitse belastingdienst Andere websites Wat is het en hoe ziet het eruit?
Tax Certificate Steuernummer Duits btw-nummer, German VAT number Het steuernummer wordt binnen Duitsland gebruikt door de belastingdienst. Het nummer begint met de drie cijferige code van de regionale belastingdienst waar het is aangevraagd. Voor Nederlandse bedrijven is dat altijd Kleve en begint het nummer dus met 116/
Tax Identification Number Umsatzsteuer-Identifikationsnummer (USt-IdNr.) Belasting identificatie nummer, German Tax ID Het USt-IdNr. wordt internationaal gebruikt en is vergelijkbaar met je btw-identificatienummer in Nederland, dat begint met NL en eindigt op B + 2 cijfers. In Duitsland begint het dan ook met DE.
F22-Certificate F22-bescheinigung F22-form/formulier, F22-verklaring Het F22-certificaat (met stempel) dat bedoelt is voor e-commerce verkopers. Hiermee link je je Duitse btw-nummer aan je Amazon account. Dit certificaat is sinds 1 juli 2021 niet meer verplicht en wordt ook niet meer in alle gevallen uitgegeven.


Je hebt alle twee nodig om Amazon FBA te kunnen gebruiken. Je hebt dus niet zowel een Steuernummer als een Tax Certificate nodig: dit is hetzelfde!

Ben ik na mijn registratie klaar om verder te ondernemen?

Niet helemaal. Zodra je jezelf registreert bij de Duitse belastingdienst, ben je btw-plichtig. Dit houdt in dat je btw-aangifte moet gaan doen in Duitsland. Jij, of je belastingadviseur, doet maandelijks aangifte. Ieder jaar doe je een jaaraangifte over je totale omzet in Duitsland. Dat bedrag moet uiteraard overeenkomen met het totaal van de bedragen die je elke maand hebt aangegeven.

Na het eerste jaar doe je aangifte per kwartaal (net als in Nederland). De jaaraangifte blijft.

Ik verander van rechtsvorm, moet ik een nieuw Duits btw-nummer aanvragen?

Zodra je overgaat van bijvoorbeeld eenmanszaak of V.O.F. naar een B.V., dien je opnieuw een Duits btw-nummer aan te vragen. Je oude btw-nummer moet je opzeggen. We hiervoor een template geschreven om je hierbij te helpen. Vanuit de Duitse belastingdienst zul je een brief krijgen dat de opzegging gelukt is en je waarschijnlijk nog enkele aangiften (waaronder de jaaraangifte) moet voltooien. Het moeten aanvragen van een nieuw btw-nummer bij een nieuwe rechtsvorm is in dat opzicht in Duitsland hetzelfde geregeld als in Nederland.

Waarom zou ik via jullie een BTW-nummer aanvragen?

Zo goed als alle ondernemers die wij spreken vinden het belangrijk om zich te kunnen focussen op de kern van hun onderneming. Over het algemeen hoort hier het aanvragen van btw-nummers niet bij. Vaak horen wij dat er veel onduidelijkheid is over wat nodig is bij de aanvraag en kost het zelf uitzoeken hiervan veel meer tijd en geld dan dat het oplevert. 

Wij helpen je om de aanvraag zorgeloos in te dienen bij de Duitse belastingdienst, of je nu gaat verkopen via Amazon of een andere bedrijfssituatie hebt. Een Nederlandse adviseur beoordeelt altijd grondig jouw situatie en bekijkt hoe de aanvraag het best kan worden ingestoken. Dit doen we zodat de aanvraag zo snel mogelijk wordt geaccepteerd door de Duitse belastingdienst en je goed bent voorbereid op de toekomst.  

jochem van heek

Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een BTW-nummer in Duitsland?

Wij rekenen een vast tarief van €250,- voor de gehele aanvraag. We kunnen ook de aangiften voor je doen, hier lees je daar meer over. We voor de aangiften rekenen we €52,50 per maand.

Hoe lang duurt het om een Duits BTW-nummer aan te vragen?

Normaal gesproken duurt het ongeveer 6-8 weken voordat je het nummer per post binnen krijgt. Om geen tijd te verliezen kunnen wij ervoor zorgen dat de aanvraag van een Duits btw-nummer binnen 24 uur wordt uitgestuurd, maar uiteindelijk moet de Duitse belastingdienst de aanvraag verwerken. 

Update november 2022: momenteel ervaart de Duitse belastingdienst meer drukte dan normaal. Het kan daarom zijn dat het verwerken van aanvragen tot 14 weken kan duren.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambitites? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

FAQ

Veel gestelde vragen en antwoorden

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is er nodig voor de aanvraag van een Duits btw-nummer?

  De aanvraag wordt uiteindelijk gestuurd naar het Finanzamt in Kleve. Naast ‘reguliere’ zaken als persoons- en bedrijfsgegevens, dien je onder andere te zorgen voor:

  • Een uittreksel van het handelsregister (Kamer van Koophandel) van jouw bedrijf
  • Het Nederlandse btw-nummer
  • Geldige bankgegevens

  Mochten er zaken zijn die onduidelijk zijn of mocht je niet weten wat er bedoeld wordt, geen probleem. Samen zorgen we ervoor dat de aanvraag in orde komt!

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Ik ben nog bezig met het opzetten van mijn Amazon account en heb de aankomende maanden nog geen omzet in Duitsland. Heb ik al een Duits btw-nummer nodig?

  Ja, dat is wel verstandig. Tegenwoordig moet je om je account op Amazon geaccepteerd te krijgen een Duits BTW-nummer kunnen overleggen. Voor veel ondernemers duurt het dan nog even voordat ze omzet gaan draaien. Logischerwijs zijn de aangiften dan nog niet complex (de zogenoemde nulaangifte). Onder andere voor deze groep ondernemers bieden wij de losse BTW-registratie aan in Duitsland. Dan kun je er in ieder geval snel voor zorgen dat je compliant bent en zit je nog niet vast aan maandelijkse kosten voor de volledige belastingservice.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Hoe lang doet de Duitse belastingdienst over het verwerken van een registratie?

  Gemiddeld genomen duurt dit 6 tot 8 weken na ontvangst van de registratieformulieren.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is een Elster.de account?

  Met het Elster.de account doe je online btw-aangiften naar de Duitse belastingdienst. Bij de aanvraag geven wij een instructie hoe je dit account moet instellen en gebruiken om je aangiften te doen.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Vragen jullie ook Duitse btw-nummers aan voor ondernemers uit België?

  Uiteraard. Ook voor ondernemers uit België kunnen we de BTW-registratie faciliteren!

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Is het mogelijk om een spoedaanvraag in te dienen voor een Duits btw-nummer?

  Het kan voorkomen dat je sneller een btw-nummer nodig hebt dan aanvankelijk gedacht, bijvoorbeeld als je al eerder kunt beginnen met verkopen op Amazon. Dan is het natuurlijk interessant om te bekijken of je een spoedaanvraag kunt indienen om sneller een Duits btw-nummer te ontvangen.

  Uit contact met de Duitse belastingdienst (Finanzamt Kleve) is echter gebleken dat er in principe geen mogelijkheden bestaan om een spoedaanvraag in te dienen. De aanvraag kan mogelijk versneld worden als je bijvoorbeeld kunt aantonen dat er voorraad ligt bij Amazon en deze voorraad zonder Duits btw-nummer binnen twee weken vernietigd wordt. Dit moet met bewijs daadwerkelijk aangetoond worden. In alle andere gevallen sluit je aanvraag aan achter in de rij en zal afhankelijk van drukte bij Finanzamt de aanvraag 6 tot 8 weken onderweg zijn.

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 
isar rietman

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in

✆  +31658782807