BTW-nummer aanvragen Duitsland: binnen 24 uur geregeld!

Zonder Duits BTW-nummer is het tegenwoordig niet meer mogelijk gebruik te maken van Amazon FBA in Duitsland en voorraad aan te houden
in het buitenland. Als onderdeel van de verdere groei op
platformen in Duitsland, is het hebben van een
Duits BTW-nummer cruciaal.

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag binnen 24 uur de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag, met duidelijke instructies en een tutorial
Gespecialiseerd in het contact met de Duitse belastingdienst
Jarenlange e-commerce ervaring

Wanneer heb ik als ondernemer een Duits BTW-nummer nodig?

Als je wilt verkopen via amazon.de of amazon.nl kun je om twee redenen een BTW-nummer nodig hebben:

1. Je overschrijdt de drempel voor lange afstandsverkopen van €100.000,- per jaar (alleen amazon.de)
2. Je maakt gebruik van Amazon FBA (amazon.de en amazon.nl) of je hebt je voorraad bij een andere partij in Duitsland liggen.

Lange afstandsdrempels

Stel je verkoopt en verzend vanuit Nederland je producten naar klanten in een ander land. Voor ieder Europees land zijn lange afstandsdrempels vastgesteld. Dit houdt dat je in ieder Europees land vanaf een bepaald bedrag BTW moet gaan betalen over je verkochte producten in dat land. Voor Duitsland geldt dat vanaf € 100.000,- verkopen per jaar je BTW moet afdragen aan de Duitse belastingdienst.

Let op: vanaf 2021 vervallen de drempelbedragen in heel Europa. Dit betekent dat je straks geen Duits BTW-nummer meer nodig hebt voor dit type verkopen! Wil je BTW terugvragen (voorbelasting) in een ander Europees land, dan heb je wél een BTW-nummer nodig in dat land.

Amazon FBA

Als je gebruik maakt van Amazon FBA, verkoop je praktisch vanuit Duitsland. Je voorraad ligt in Duitsland en wordt vanuit daar naar de klant verzonden. Om die reden ben je verplicht om ook in Duitsland BTW af te dragen. Hier lees je meer over Amazon FBA en BTW.

Verkoop je op amazon.nl via FBA? Op dit moment (maart, 2020) maakt Amazon nog geen gebruik van Nederlandse fulfillment centers dus ligt je voorraad in een Duits fulfillment center. Als je vanuit Duitsland producten naar een Nederlandse klant stuurt, geldt wederom: Duitse BTW afdragen.

De positieve kant van het verhaal? Je bespaart 2% tegenover de Nederlandse BTW.

Update: van juli tot en met december 2020, bespaar je zelfs 5% tegenover de Nederlandse BTW. Dit omdat het tarief van BTW in Duitsland omlaag is gegaan naar 16% vanwege de coronacrisis.  

Zodra je aan één van bovenstaande voorwaarden voldoet, dien je jezelf te registreren bij de Duitse belastingdienst.

Lange afstandsverkopen vanuit Nederland

Amazon FBA vanuit Duitsland naar klanten in Nederland (amazon.nl) en klanten in Duitsland (amazon.de)

Wat gebeurt er als ik geen Duits BTW-nummer heb?

Sinds 31 oktober 2019 is het door Amazon verplicht gesteld. Als je geen Duits BTW-nummer hebt, zal Amazon je vriendelijk verzoeken je voorraad binnen 30 dagen terug te halen. Lukt dat niet, dan wordt het vernietigd. 

Dat was vorig jaar het risico voor veel ondernemers. Nu zal het in ieder geval niet mogelijk zijn om voorraad te verschepen en op te slaan bij Amazon in Duitsland.

Welke documenten heb ik nodig om te kunnen verkopen op Amazon?

Je hebt in ieder geval het F22 certificaat, steuernummer en German Tax ID(USt-IdNr) nodig om te kunnen verkopen op Amazon.

Om wel alvast wat opheldering te geven: als het gaat om Duitse btw wordt er op internet flink met termen gestrooid. Alleen al op Amazon lees je over Tax Certificate, Tax Identification Number en F22-Certificate. Dit zijn daadwerkelijk drie verschillende dingen, maar er zijn genoeg alternatieve benamingen voor deze drie te bedenken. We hebben een overzicht gemaakt van alle synoniemen die gebruikt worden voor deze drie belangrijkste termen.

Amazon’s naamgeving Duitse belastingdienst Andere websites Wat is het en hoe ziet het eruit?
Tax Certificate Steuernummer Duits btw-nummer, German VAT number Dit nummer wordt binnen Duitsland gebruikt door de belastingdienst. Het nummer begint met de drie cijferige code van de regionale belastingdienst waar het is aangevraagd. Voor Nederlandse bedrijven is dat altijd Kleve en begint het nummer dus met 116/
Tax Identification Number Umsatzsteuer-Identifikationsnummer (USt-IdNr.) Belasting identificatie nummer, German Tax ID Dit nummer wordt internationaal gebruikt en is vergelijkbaar met je btw-identificatienummer in Nederland, dat begint met NL en eindigt op B + 2 cijfers. In Duitsland begint het dan ook met DE.
F22-Certificate F22-bescheinigung F22-form/formulier, F22-verklaring Dit is een certificaat (met stempel) dat bedoelt is voor e-commerce verkopers. Hiermee link je je Duitse btw-nummer aan je Amazon account. Dit certificaat wordt vereist door Amazon om te mogen verkopen via FBA op amazon.de en amazon.nl


Je hebt alle drie nodig om Amazon FBA te kunnen gebruiken. Je hebt dus niet zowel een Steuernummer als een Tax Certificate nodig: dit is hetzelfde!

Ben ik na mijn registratie klaar om verder te ondernemen?

Niet helemaal. Zodra je jezelf registreert bij de Duitse belastingdienst, ben je btw-plichtig. Dit houdt in dat je btw-aangifte moet gaan doen in Duitsland. Jij, of je belastingadviseur, doet maandelijks aangifte. Ieder jaar doe je een jaaraangifte over je totale omzet in Duitsland. Dat bedrag moet uiteraard overeenkomen met het totaal van de bedragen die je elke maand hebt aangegeven.

Na het eerste jaar doe je aangifte per kwartaal (net als in Nederland). De jaaraangifte blijft.

Hoe kan ik een Duits BTW-nummer aanvragen?

Een Duits btw-nummer kunnen je aanvragen bij Finanzamt Kleve. Dit kantoor is specifiek gericht op Nederlandse ondernemers. Ondernemers uit België kunnen terecht bij Finanzamt Trier. In totaal zijn er drie formulieren waar je gegevens achter moet laten:

 • Algemeen formulier waarin je aangeeft wie de aanvrager is, wie de eigenaren zijn en wat de bedrijfsgegevens zijn
 • Vragenlijst waarin nadrukkelijk ingegaan wordt op de activeiten die je wilt gaan uitvoeren in Duitsland
 • Een formulier ter behoeve van de aanvraag van het F22-certificaat

Je kunt hier ook een partij voor inschakelen. Veel sellers besteden het uit omdat het vrij veel werk is om door alle Duitse formulieren heen te werken. De maandelijkse aangifte kun je vervolgens zelf doen via elster.de (Duits belastingportaal). Als je je hier niet comfortabel bij voelt of gewoon geen zin of tijd voor hebt, dan kunnen we daar natuurlijk mee helpen!

Waarom zou ik via jullie een BTW-nummer aanvragen?

Zo goed als alle ondernemers die wij spreken vinden het belangrijk om zich te kunnen focussen op de kern van hun onderneming. Over het algemeen hoort hier het aanvragen van btw-nummers niet bij. Vaak horen wij dat er veel onduidelijkheid is over wat nodig is bij de aanvraag en kost het zelf uitzoeken hiervan veel meer tijd en geld dan dat het oplevert. 

Wij helpen je om de aanvraag zorgeloos in te dienen bij de Duitse belastingdienst, of je nu gaat verkopen via Amazon of een andere bedrijfssituatie hebt.

jochem van heek

Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een BTW-nummer in Duitsland?

Wij rekenen een vast tarief van €295,- voor de gehele aanvraag. 

Hoe lang duurt het om een Duits BTW-nummer aan te vragen?

Het duurt ongeveer 6-8 weken voordat je het nummer per post binnen krijgt. Om geen tijd te verliezen kunnen wij ervoor zorgen dat de aanvraag van een Duits BTW-nummer binnen 24 uur wordt uitgestuurd, maar uiteindelijk moet de Duitse belastingdienst de aanvraag verwerken. 

Wat is inbegrepen bij de aanvraag van het BTW-nummer? 

✅  We vullen alle formulieren voor je in die nodig zijn voor de aanvraag van een: 

  • Steuernummer
  • UstId.Nr (BTW-nummer) 
  • Het F22-certificaat. Het F22-certificaat is nodig voor Amazon en andere marketplaces.

✅  Daarnaast ondersteunen we in de beantwoording bij vragen vanuit de Duitse belastingdienst rondom de aanvraag. Zo sta je er niet alleen voor.

✅  Een instructie voor het opzetten en installeren van je belastingdienst-account (Elster.de) om daadwerkelijk zelf de aangiften te kunnen doen, of om dit te laten doen door je eigen boekhouder.

✅  Een tutorial waarin we je meenemen door het Elster.de account, zodat je weet waar je de aangiften moet gaan doen. 

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambitites? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

FAQ

Veel gestelde vragen en antwoorden

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is er nodig voor de aanvraag van een Duits btw-nummer?

  De aanvraag wordt uiteindelijk gestuurd naar het Finanzamt in Kleve. Naast ‘reguliere’ zaken als persoons- en bedrijfsgegevens, dien je onder andere te zorgen voor:

  • Een uittreksel van het handelsregister (Kamer van Koophandel) van jouw bedrijf
  • Het Nederlandse btw-nummer
  • Geldige bankgegevens

  Mochten er zaken zijn die onduidelijk zijn of mocht je niet weten wat er bedoeld wordt, geen probleem. Samen zorgen we ervoor dat de aanvraag in orde komt!

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Ik ben nog bezig met het opzetten van mijn Amazon account en heb de aankomende maanden nog geen omzet in Duitsland. Heb ik al een Duits btw-nummer nodig?

  Ja, dat is wel verstandig. Tegenwoordig moet je om je account op Amazon geaccepteerd te krijgen een Duits BTW-nummer kunnen overleggen. Voor veel ondernemers duurt het dan nog even voordat ze omzet gaan draaien. Logischerwijs zijn de aangiften dan nog niet complex (de zogenoemde nulaangifte). Onder andere voor deze groep ondernemers bieden wij de losse BTW-registratie aan in Duitsland. Dan kun je er in ieder geval snel voor zorgen dat je compliant bent en zit je nog niet vast aan maandelijkse kosten voor de volledige belastingservice.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Hoe lang doet de Duitse belastingdienst over het verwerken van een registratie?

  Gemiddeld genomen duurt dit 6 tot 8 weken na ontvangst van de registratieformulieren.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is een Elster.de account?

  Met het Elster.de account doe je online btw-aangiften naar de Duitse belastingdienst. Bij de aanvraag geven wij een instructie hoe je dit account moet instellen en gebruiken om je aangiften te doen.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Vragen jullie ook Duitse btw-nummers aan voor ondernemers uit België?

  Uiteraard. Ook voor ondernemers uit België kunnen we de BTW-registratie faciliteren!

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 

Laat ons je vrijblijvend terugbellen / mailen / appen (06 58782807) / Slacken om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

 

NEEM CONTACT MET ONS OP

INTERESSE IN PAKKET

Blijf op de hoogte

4 + 15 =