EPR-registratie in Zweden: verpakkingswet

 • Registratie bij Syderep (landelijke register)
 • Registratie bij een duaal systeem (afvalbeheerder)
 • Inclusief aangiften
 • Direct contact met de Franse autoriteiten
 • Hulp en advies bij vragen vanuit Syderep of de afvalbeheerder
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag zo snel mogelijk de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring
✅ Expert in wetgeving over duurzaamheid en recycling

Alles over de Zweedse verpakkingswet

Verkoop je producten aan Zweedse klanten dan ben je verplicht om te voldoen aan de Zweedse verpakkingswet. Deze wetgeving komt voort vanuit een Europees besluit en is ook wel bekend onder de term Extended Producer Responsibility (EPR).

Zonder registratie kun je boetes krijgen of kan je Amazon of CDON account worden geblokkeerd. Per saldo is het dus verboden om te verkopen in Zweden zonder registratie.

Wanneer moet ik me registeren voor de verpakkingswetgeving in Zweden?

Je moet je registeren in het register voor de verpakkingen in Zweden als je wilt verkopen naar Zweedse klanten via bijvoorbeeld Amazon.se of CDON. Dit is verplicht wanneer je producten verpakt zijn in bijvoorbeeld plastic, karton of metaal. Je doet vervolgens jaarlijks aangifte te over de hoeveelheid verpakkingen die je naar Zweden hebt verstuurd. Dit doe je bij een afvalbeheerder en bij het Zweedse centrale register: Naturvårdsverket.

Wat is de Zweedse EPR verpakkingswet?

De Zweedse verpakkingswet (onderdeel van de Europese EPR) is voor bedrijven die verpakkingen op de markt brengen voor producten die gebruikt worden door huishoudens. Het bestaat uit drie onderdelen:

 1. Terugnameplicht: jaarlijks moeten ondernemers een vastgelegd percentage aan recycling behalen. Je moet dus zorgen dat je verpakkingen recycled worden. Dit kan via een afvalbeheerder zodat je het niet zelf hoeft te doen. Wel ben je verplicht om jaarlijks aangifte te doen.
 2. Informatieplicht: als bedrijf moet je de Naturvårdsverket (EPA) op de hoogte stellen van de type verpakkingen die je hebt gebruikt en het percentage dat gerecycled is.

Let op: het gaat niet om de dozen die Amazon om je producten doet bij Amazon FBA.

verpakking karton

Ook schoenendozen en chique verpakkingsdoosjes vallen onder de verpakkingswetgeving

plastic verpakking

Plastic verpakkingen om producten komen het meeste voor.

Wat gebeurt er als ik niet aan de verpakkingswet voldoe?

In Zweden is een registratie verplicht: niet registreren kan resulteren in boetes. Je mag er voor kiezen om dit via een afvalbeheerder te doen of zelf te zorgen dat producten worden opgehaald bij de klant en worden gerecycled. Nespresso laat in Duitsland bijvoorbeeld klanten hun cupjes per post terugsturen zodat ze gerecycled kunnen worden. Je moet dan zelf bij de Naturvårdsverket aangeven hoeveel je hebt gerecycled.

Ben ik na mijn registratie klaar om te verkopen in Zweden?

Bijna wel. Je kunt in ieder geval weer zonder risico op boetes producten naar Zweedse klanten verzenden. Wat je nog wel moet doen is jaarlijks aangifte over de hoeveelheid verpakkingen die om je producten zaten. Wij kunnen de aangiften voor je doen, maar we hebben wel jaarlijks jouw cijfers nodig. Je moet dus vanaf het moment van registratie bijhouden hoeveel verpakkingen je hebt verkocht in Zweden. Wij helpen je om dit behapbaar te maken. 

Hoe kan ik registreren voor de Zweedse verpakkingswet (EPR)?

Wij kunnen dit direct voor je in gang zetten. Wij zorgen voor registratie bij een afvalbeheerder en het centrale register. 

Waarom zou ik de aangiften voor verpakkingen via jullie doen?

Zo goed als alle ondernemers die wij spreken vinden het belangrijk om zich te kunnen focussen op de kern van hun onderneming. Over het algemeen hoort hier het doen van aangiften niet bij. Vaak horen wij dat er veel onduidelijkheid is over wat nodig is bij de aanvraag en kost het zelf uitzoeken hiervan veel meer tijd en geld dan dat het oplevert. Wij sturen je jaarlijks reminders voor de aangifte van je verpakkingsafval, zodat je alleen maar je cijfers naar ons hoeft te sturen en wij de aangifte voor je doen. Stukje gemak dus zodat je er weinig tijd aan hoeft te besteden en met een Nederlandse partij communiceert. Bovendien kunnen wij namens alle aangesloten bedrijven een vuist vormen richting de Zweedse afvalbeheerder zodat we gemakkelijker issues aan het licht kunnen brengen die bij onze klanten spelen. 

amazonsellers jochem en joran

Wat zijn de kosten voor het aanvragen een verpakkingsregistratie en de jaarlijkse aangiften?

Wij rekenen een tarief vanaf €179,- voor het eerste jaar en een tarief vanaf €139,- voor de daaropvolgende jaren. Dit geldt voor verpakkingsaantallen tot 500kg. Hierboven geldt een hoger tarief, afhankelijk van het totale gewicht. Bij het overschrijden van deze drempel berekenen wij een gepaste verhoging door. Hogere gewichten vergen complexere aangiften, meer controle en meer advies.

Dit is exclusief abonnementskosten bij een afvalbeheerder. Deze liggen rond de € 200 per jaar. Daarnaast betaal je per kilogram aan verpakkingsmateriaal. Houd rekening met minimaal:
Plastic: 0,8457 €/KG (8,56 SEK/KG)
Papier en karton: 0,3389 €/KG (3,43 SEK/KG)

Hoe lang duurt het om te registeren in het verpakkingsregister?

Het duurt ongeveer 1-2 weken voordat je bedrijf via ons is geregistreerd. 

Wat is inbegrepen bij onze service? 

✅  We vullen alle formulieren voor je in die nodig zijn voor de aanvraag van een: 

  • Registratie in het Zweedse register
  • Registratie bij een afvalbeheerder
  • Actief controleren of de door jou opgegeven cijfers kloppend zijn, zodat je nooit teveel gaat betalen
  • Jaarlijkse aangifte van de hoeveelheid verpakkingen
  • Advies over wettelijke verplichtingen

✅  Daarnaast ondersteunen we in de beantwoording bij vragen vanuit de Zweedse afvalbeheerders. Zo sta je er niet alleen voor.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis en Duitse regelgeving, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambitites? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 
isar rietman

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in

✆  +31658782807