...

EPR-registratie in Zweden: Verpakkingswet

 • Tijdelijk niet leverbaar

 • Registratie bij Syderep (landelijke register)
 • Registratie bij een duaal systeem (afvalbeheerder)
 • Inclusief aangiften
 • Direct contact met de Zweedse autoriteiten
 • Hulp en advies bij vragen vanuit Syderep of de afvalbeheerder
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

Aanvraag zo snel mogelijk de deur uit
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring
✅ Expert in wetgeving over duurzaamheid en recycling

*De EPR dienstverlening is geen onderdeel meer van Amazonsellers. U zult te woord worden gestaan door onze vaste partner ESS, hét administratiekantoor voor EPR, WEEE en internationale btw. Zij indentificeren zich ook met bovenstaande waarden.

De Zweedse verpakkingswet

Wanneer u producten aan Zweedse consumenten verkoopt, dient u te voldoen aan de Zweedse verpakkingswetgeving. Deze wetgeving komt voort uit een Europees besluit en staat ook wel bekend onder de term Extended Producer Responsibility (EPR).

Zonder registratie loopt u risico op boetes of kan uw Amazon- of CDON-account geblokkeerd worden. Het is niet toegestaan in Zweden om te verkopen zonder registratie.

Wanneer moet ik me registeren voor de verpakkingswetgeving in Zweden?

U dient zich te registreren indien u van plan bent om te verkopen aan Zweedse klanten via platforms zoals amazon.se of CDON en uw producten zijn verpakt in bijvoorbeeld plastic, karton of metaal. Vervolgens bent u verplicht om jaarlijks aangifte te doen van de hoeveelheid verpakkingen die u naar Zweden heeft verzonden. Deze aangifte wordt ingediend bij een afvalbeheerder en het Zweedse centrale register genaamd Naturvårdsverket.

Wat is de Zweedse EPR-verpakkingswet?

De Zweedse verpakkingswet (onderdeel van de Europese EPR) is van toepassing op bedrijven die verpakkingen op de markt brengen voor producten die door huishoudens worden gebruikt. Deze wetgeving omvat twee belangrijke aspecten:

 1. Terugnameplicht: jaarlijks dienen ondernemers een vastgesteld percentage verpakkingsmateriaal te recyclen. Het recyclen kan worden uitgevoerd via een afvalbeheerder, waardoor bedrijven dit niet zelf hoeven te regelen. Wel moet het bedrijf zelf nog de aangifte verzorgen.
 2. Informatieplicht: elk bedrijf dient het Naturvårdsverket (EPA) op de hoogte stellen van het type verpakkingen dat ze hebben gebruikt en het percentage ervan dat gerecycled is. 

  Let op: Dit heeft geen betrekking op de dozen die Amazon om uw producten doet bij Amazon FBA.

  verpakking karton

  Ook schoenendozen en chique verpakkingsdoosjes vallen onder de verpakkingswetgeving.

  plastic verpakking

  Plastic verpakkingen om producten komen het meeste voor.

  Wat gebeurt er als ik niet aan de verpakkingswet voldoe?

  In Zweden is registratie verplicht: niet registreren kan leiden tot boetes. U heeft de optie om dit proces te laten verlopen via een afvalbeheerder of om zelf voorzieningen te treffen zodat producten bij de klant worden opgehaald en gerecycled. Als voorbeeld: Nespresso laat in Duitsland klanten hun koffiecupjes per post retourneren voor recycling. In dit geval bent u zelf verantwoordelijk voor het rapporteren van de gerecyclede aantallen bij de Naturvårdsverket.

  Ben ik na mijn registratie klaar om te verkopen in Zweden?

  U bent bijna klaar. U kunt nu zonder risico op boetes uw producten naar Zweedse klanten verzenden. Wat u nog wel moet doen, is jaarlijks rapporteren over de hoeveelheid verpakkingen die u heeft gebruikt voor uw producten. Vanaf het moment van registratie dient u dus bij te houden hoeveel verpakkingen u heeft verzonden naar Zweden. Wij kunnen, met behulp van uw jaarlijkse cijfers, de benodigde rapporten voor u indienen. Wij zijn er om dit proces zo makkelijk mogelijk voor u te maken.

  Hoe kan ik registreren voor de Zweedse verpakkingswet (EPR)?

  U kunt zich registeren bij een recyclingbedrijf en het centrale register in Zweden. Wij kunnen dit proces direct voor u in gang zetten. Vervolgens zullen wij jaarlijks namens u de aangifte indienen.

  Waarom zou ik de aangiften voor verpakkingen via jullie doen?

  Vrijwel alle ondernemers die we spreken, vinden het belangrijk om zich te focussen op de kernactiviteiten van hun bedrijf. Over het algemeen hoort het aanvragen van registraties en het doen van aangiften hier niet bij. Veel ondernemers ervaren onduidelijkheid over wat er precies nodig is bij de aanvraag, en het zelf uitzoeken hiervan kost vaak meer tijd en geld dan het oplevert.

  U ontvangt jaarlijks een herinnering van ons voor het indienen van de verpakkingsafvalrapportage. U hoeft slechts uw gegevens naar ons te sturen en wij voeren de aangifte voor u uit. Dit biedt gemak, bespaart tijd en u communiceert met een Nederlandse partij. Bovendien kunnen wij namens alle aangesloten bedrijven een verenigd front vormen richting de Zweedse afvalbeheerder, waardoor er eenvoudiger problemen aan het licht kunnen worden gebracht die spelen bij onze klanten.

  amazonsellers jochem en joran

  Wat is inbegrepen bij onze service? 

  ✅ Wij verzorgen de volledige invulling van de benodigde formulieren, die nodig zijn voor:  

   • Registratie in het Zweedse register
   • Registratie bij een afvalbeheerder
   • Jaarlijkse aangifte van de verpakkingshoeveelheden

  ✅ Wij controleren actief of de door u opgegeven gegevens kloppend zijn, om overbetaling te voorkomen.

  ✅ Advies over wettelijke verplichtingen.

  ✅ We bieden ondersteuning bij vragen van de Zweedse afvalbeheerder. Op deze manier staat u er niet alleen voor.

  Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis en Duitse regelgeving, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

  Joe Blokland

  Eigenaar, Negosie

  Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambitites? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.

  Mike Zwaaitaal

  Eigenaar, Ziecro

  Altijd bereikbaar

  Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

  isar rietman

  We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

    Plan hier je belafspraak in