...

Meer verkopen genereren op Amazon in Duitsland?

Neem vrijblijvend contact op om samen te ontdekken welke mogelijkheden er zijn.

Neem contact op

Verkopen op Amazon Duitsland

Overweegt u te starten met online verkopen op Amazon of wilt u bestaande activiteiten op dit platform uitbreiden? Verkopen op Amazon brengt grote voordelen met zich mee, met toegang tot een enorm aantal kopers en de mogelijkheid tot het uitbesteden van de logistiek via Fulfilment by Amazon. Voor veel Nederlandse ondernemers ligt het voor de hand om op Amazon Duitsland te gaan verkopen. Het is daarom handig om goed inzicht te hebben in de e-commercecijfers in Duitsland en te weten wat u kunt verwachten wanneer u uw activiteiten in dat land start.

E-commerce in Duitsland: de cijfers

Voor veel Nederlandse ondernemers is verkopen op Amazon Duitsland een logische keuze. Met meer dan 83 miljoen inwoners is het land bijna vijf keer zo groot als Nederland, wat het tot een aantrekkelijke afzetmarkt maakt. Bovendien laten de cijfers van The Future Shopper zien dat in 2020 maar liefst 44% van de online aankopen op Amazon werd gedaan. Andere prominente spelers in de Duitse markt zijn bedrijven als Otto en Zalando. Amazon.de trekt bovendien bezoekers uit omliggende landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, België en uiteraard Nederland. 

Aankopen Amazon Duitsland

Vanuit de klant gezien is het aantrekkelijk om te winkelen via Amazon, een allesomvattende online winkel waar je alles kunt vinden zonder de website te hoeven verlaten. Er zijn diverse betaalopties, verzendmogelijkheden en ruime retourmogelijkheden. Op die manier zorgt Amazon ervoor dat de klant koning is. Bovendien wordt Amazon in Duitsland vaker dan Google gebruikt als bron van inspiratie voor aankopen.

Voor verkopers is het ook lucratief om op Amazon te verkopen. De Duitse e-commercemarkt groeide in 2020 met 14,6%, wat resulteerde in een totale omzet van €83.3 miljard. Gezien het grote percentage van aankopen dat op Amazon wordt gedaan, biedt dit veel perspectief voor toekomstige verkopers op Amazon in Duitsland.

Favoriete categorieën
De meeste klanten in Duitsland shoppen graag in de categorieën games en computers, elektronica en technologie. Als u nog niet heeft besloten welk type product u wilt verkopen, zou dit een overweging kunnen zijn. U kunt hier meer informatie vinden.

Registratie Amazon Seller Central account

Voordat u aan de slag kunt gaan met verkopen op Amazon Duitsland, dient u zich als verkoper te registreren op Amazon. Dit kunt u doen via de registratiepagina van Amazon Seller Central. Zorg ervoor dat u de volgende informatie bij de hand heeft:

  • Emailadres
  • Bedrijfs- en contactgegevens, inclusief KvK-nummer
  • Persoonlijke gegevens, inclusief een kopie van uw paspoort of rijbewijs
  • Mobiel telefoonnummer
  • Een geldige creditcard (automatische incasso van je bankrekening, iDeal, Paypal etc. worden niet geaccepteerd).

Het is aan te raden om het artikel over uitdagingen bij Amazon verificatie goed na te lezen. Hiermee kunt u veelvoorkomende fouten tijdens het registratieproces voorkomen.

 

Zodra u succesvol geregistreerd bent, kunt u van start gaan met verkopen op Amazon Duitsland!

amazon verificatie land kiezen

Producten toevoegen

Bestaande listing

Om uw producten op Amazon te verkopen, dient u ze toe te voegen aan uw Seller Central-account. Dit kan zowel handmatig, als via bulk-upload. In het geval dat u producten verkoopt die al bestaan, zoals bij het doorverkopen van items, is de kans groot dat u een al bestaande listing op Amazon kunt vinden. In dat geval kunt u ervoor kiezen om uw producten te verkopen op deze bestaande listing. Dit heeft als voordeel dat u geen Duitse productteksten hoeft te schrijven en kunt profiteren van de reeds opgebouwde ranking van het product.

Nieuwe listing

Als verkoper op Amazon heeft u uiteraard ook de mogelijkheid om uw eigen listing toe te voegen. Vaak gaat het hierbij om private label-producten, die uniek zijn voor u als verkoper en die niet door andere aanbieders worden verkocht, of die beschermd zijn met een merkregistratie. Het voordeel hiervan is dat u volledige controle heeft over zaken zoals productfoto’s, teksten en andere optimalisaties om de listing aantrekkelijk te maken.

Als u gedetailleerde instructies wilt over hoe u producten moet toevoegen, kunt u onze korte handleiding lezen.

Teksten vertalen naar het Duits

Net zoals in Nederland, hechten klanten in Duitsland veel waarde aan correcte spelling en grammatica bij het bekijken van een product listing. Daarnaast is het belangrijk dat de tekst niet alleen gevuld is met zoekwoorden (keywords), maar ook een leesbaar geheel vormt. Dit wekt vertrouwen en biedt de mogelijkheid om aan klanten duidelijk te maken waarom ze uw product moeten kopen. Teksten vol fouten en slecht vanuit het Nederlands vertaalde zinnen, zijn wellicht makkelijk te maken, maar wekken veel argwaan. Indien u geen (vloeiend) Duits spreekt, is het sterk aan te raden een professioneel vertaler in te schakelen. Het lijkt vooraf wellicht een investering, maar als het uw conversiepercentage met slechts 1% verhoogt, verdient u het binnen de korte keren terug.

Verschillende vertaalbureaus zijn gespecialiseerd in Amazon-vertalingen. Een van de grote namen op dit gebied is Translated, maar via platforms zoals Fiverr of de bekende zoekmachines zijn er talloze vertaalbureaus te vinden die u hierbij kunnen assisteren.

amazon listing vertaling duits

E-mail marketing via Amazon Duitsland

Naast het correct vertalen van uw listings, is het ook raadzaam om na te denken over hoe u reviews kunt verkrijgen voor diezelfde listings. Een effectieve manier om dit te bereiken is door een emailcampagne via Amazon op te zetten. Goed opgezet is dit een doeltreffende methode om reviews binnen te halen. Dit draagt bij aan de betrouwbaarheid van uw product en zorgt ervoor dat uw conversie stijgt. Let er ook hier op dat de e-mails in correct Duits geschreven zijn.

Welke fulfilment opties zijn er?

Voordat Duitse klanten bestellingen plaatsen, is het essentieel om nagedacht te hebben over de logistiek. Kiest u ervoor om de producten zelf naar Duitsland te verzenden (Fulfilled by Merchant), of laat u dit over aan Amazon met behulp van het Fulfilment by Amazon (FBA) programma?

Fulfilled by Merchant

Indien u ervoor kiest om zelf producten naar Duitsland te verzenden, bijvoorbeeld omdat u al samenwerkt met een logistieke partner, let dan goed op de afstandsdrempel. Zodra uw omzet in Duitsland de €10.000 overschrijdt, bent u verplicht om btw af te dragen in Duitsland. Wilt u meer weten over afstandsverkopen? Lees dan de pagina over btw in Duitsland, waar we uitgebreid ingaan op dit onderwerp.

Fulfilment by Amazon

Voor veel verkopers is het zeker de moeite waard om Fulfillment by Amazon (FBA) te overwegen. Door gebruik te maken van FBA kunt u de volledige logistiek van bestellingen aan Amazon uitbesteden, doorgaans tegen scherpe tarieven. U hoeft alleen te zorgen dat uw producten aankomen in één van de fulfilment centers van Amazon, waarna Amazon de rest van het proces overneemt.

Bij het gebruik van FBA is het belangrijk om te realiseren dat u uw voorraad naar Duitsland moet sturen. Hierdoor bent u automatisch btw-plichtig in Duitsland, ongeacht de omzet. Voorheen was een f22-certificaat vereist, maar deze is sinds 1 juli 2021 niet langer nodig. Gedetailleerde informatie over de Duitse btw-regeling is te vinden op de pagina btw in Duitsland.

Indien u kiest voor Amazon FBA, dient u vervolgens specifiek aan te geven hoe Amazon met uw producten moet omgaan. Dit is met name van belang voor verkopen buiten Duitsland, bijvoorbeeld wanneer een klant uit Frankrijk uw product koopt op Amazon.de.

European Fulfilment Network

Eén van de opties is het European Fulfillment Network. In dit geval wordt uw voorraad in Duitsland opgeslagen. Bij een verkoop in Frankrijk wordt het product vanuit Duitsland naar Frankrijk verzonden. Het voordeel hiervan is dat u alleen in Duitsland btw hoeft af te dragen, maar het nadeel is dat u te maken krijgt met cross-border fees, waardoor de verkoopkosten hoger kunnen uitvallen dan gewenst. Dit kan om enkele euro’s per product gaan. U heeft ook de mogelijkheid om de exportfunctie volledig uit te schakelen. We raden aan dit te overwegen wanneer uw winstmarge te beperkt wordt.

Pan European Fulfilment

Amazon biedt ook het Pan-European Fulfillment (PAN) programma aan. Het voordeel hiervan is dat u slechts uw producten naar Duitsland hoeft te verzenden, waarna Amazon de producten verspreidt over andere landen in Europa. Bij verkopen buiten Duitsland hoeft u dan geen cross-border fees te betalen. Het kan echter voorkomen dat uw voorraad in andere landen terechtkomt, wat betekent dat u btw-plichtig wordt in die betreffende landen. Dit brengt vaak aanzienlijke administratieve lasten met zich mee en wordt daarom voor start-ups niet aanbevolen.

Voor meer details verwijzen we u graag naar het artikel met een overzicht van overzicht van de verschillende fulfilment strategieën.

Producten exporteren naar Duitsland

Een veelvoorkomende vraag over het verzenden van producten naar Amazonmagazijnen in Duitsland is of er invoerrechten moeten worden betaald. Als u producten vanuit Nederland naar Duitsland verzendt, hoeft u geen invoerrechten te betalen, vanwege de overeenkomst van vrij verkeer van goederen binnen de Europese Unie.

Het is echter belangrijk om erop te letten dat u, wanneer u zelf producten verstuurt naar particuliere klanten, de juiste btw in rekening brengt. Onder het drempelbedrag geldt het Nederlandse btw-tarief, boven het drempelbedrag geldt het Duitse btw-tarief.

Bij verzending naar zakelijke klanten bestaat de mogelijkheid dat u te maken krijgt met intracommunautaire leveringen (ICP). Lees meer het indienen van ICP-aangiften op de website van de belastingdienst.

Mocht u producten vanuit buiten de EU direct versturen naar Duitsland, dan zult u wel invoerrechten moeten betalen. Hierover hebben we uitgebreid geschreven in het artikel over importeren.

invoerrechten amazon duitsland

Verpakkingswetgeving

Ondernemers die in Duitsland willen verkopen, moeten rekening houden met de milieuwetgeving met betrekking tot verpakkingen, ook wel bekend als de VerpackG. Deze wet vereist dat bedrijven die verpakte, nieuwe producten op de Duitse markt brengen, ervoor moeten zorgen dat de verpakkingen op de voorgeschreven manier worden teruggenomen en gerecycled. Voor veel ondernemers is het echter onhaalbaar om bij elke klant waar producten zijn verkocht, de verpakking terug te halen. Daarom kunt u zich registreren bij het nationale register “Stiftung Zentrale Stelle Verpackungsregister” en bij een afvalbeheerder om dit proces uit handen te laten nemen. U betaalt een vergoeding per type en hoeveelheid verpakking. De details van dit proces worden uitgebreid beschreven op de pagina over de VerpackG.

Het is belangrijk om te realiseren dat uw inschrijving zichtbaar is voor iedere ondernemer in Duitsland. Mocht u niet in het register staan, dan kunnen concurrenten dit aangeven bij Amazon, waardoor uw account geblokkeerd wordt totdat u dit wel geregeld heeft. Er zijn gevallen bekend waarbij dit daadwerkelijk is gebeurd.

Een eigen webshop opzetten naast verkopen op Amazon Duitsland

Voor sommige ondernemers kan het aantrekkelijk zijn om een eigen webshop in Duitsland op te zetten, als aanvulling op het verkopen op Amazon. Hoewel het oprichten van een eigen webshop niet de primaire focus is van Amazonsellers.nl, zijn we toch een aantal relevante aspecten tegengekomen die het vermelden waard zijn.

Registreren van een Duitse domeinnaam

Wanneer u overweegt om zaken te doen in Duitsland via een eigen webshop, is het aan te bevelen om een domein te registreren met de landcode .de. Dit heeft alles te maken met het vertrouwen dat u wekt en het vertrouwen van de klant dat de producten daadwerkelijk geleverd zullen worden. Nederlanders zijn eerder geneigd een domein met .nl te bezoeken, terwijl een Duitser eerder kiest voor een domein met .de.

In tegenstelling tot sommige beweringen dat een domein alleen bij DENIC (Deutsches Network Information Center) kan worden geregistreerd en dat een vestigingsadres noodzakelijk is, kunnen wij bevestigen dat dit niet het geval is. Via platforms zoals MijnDomein kunt u eenvoudig een .de-extensie verkrijgen, zie bijvoorbeeld www.amazonsellers.de.

webshop Duitsland

Webshop wetgeving

Net als in Nederland hecht men in Duitsland veel waarde aan privacy. Echter, de Duitse wetgeving op het gebied van privacy, colofon (Impressum), copywriting, databescherming en dataopslag is strenger dan in Nederland. Het belangrijkste aspect hiervan is wellicht het Impressum. Een Impressum is een wettelijk vereiste verklaring, waarin belangrijke informatie over de eigenaar en auteursrechthebbende van de website wordt vermeld. Het is voor schriftelijke media, inclusief websites en webshops, wettelijk verplicht om deze te hebben. Er bestaan bureaus en concurrenten die hier actief op controleren en, wanneer u deze informatie niet heeft, eisen dat u dit (tegen hoge betaling of boetes) alsnog regelt (bron: Kamer van Koophandel). Daarnaast is het noodzakelijk om een Datenschutzerklärung te hebben waarin staat beschreven hoe u omgaat met persoonsgegevens.

Verwerken van betalingen

De manier waarop betalingen worden verwerkt, verschilt in Duitsland net iets van Nederland. Waar Nederlanders gewend zijn te betalen met iDeal, geven Duitsers de voorkeur aan andere betaalmethoden. Duitsers geven de voorkeur aan achteraf betalen via Klarna en betalen met PayPal, een creditcard of SOFORT-banking. Laatstgenoemde is niet meer dan een overboeking en wekt vertrouwen in uw webshop bij Duitse consumenten. Het is in ieder geval van belang dat uw webshop minstens één gratis betaalmethode aanbiedt.

Het integreren van diverse betaalmethoden op uw webshop hoeft tegenwoordig niet ingewikkeld te zijn. Met platforms zoals Stripe en Mollie is dit vaak eenvoudig te regelen.

Bereit? Viel Glück!

We hopen dat het bovenstaande informatie u meer inzicht heeft gegeven in wat er allemaal komt kijken bij het verkopen op Amazon Duitsland. In het begin kan het wellicht overweldigend lijken, maar uiteindelijk valt het vrijwel altijd mee. Als u nog vragen heeft over het verkopen op Amazon, aarzel dan niet om aan te sluiten in de Amazonsellers Community. Dit is een gratis community vol ervaren verkopers. Hier zult u ongetwijfeld antwoorden op uw vragen vinden!

Duitsland combideal

Ga direct goed en compliant van start in Duitsland! Wij staan klaar om u hierbij te helpen. De deal omvat:

  • Registratie van een Duits btw-nummer, zodat u kunt starten met verkopen op Amazon Duitsland (ter waarde van €250,-).
  • Registratie van de VerpackG en het verzorgen van de Verpack-aangiften in het eerste jaar om aanzienlijke boetes (tot €200.000,-) te voorkomen (ter waarde van € 179,-).
  • Als extraatje ontvangt u kosteloos het Amazonsellers Handboek (ter waarde van € 27,-).

Van € 472,- voor € 399,-

credit card

Altijd bereikbaar

Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

isar rietman

We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in