Vragen over verpakkingswetgeving in Europa? Wij helpen u graag op weg.

Neem contact op

Extended Producer Responsibility: verpakkingswetgeving in Europa

Als verkoper bent u verantwoordelijk voor het verpakken van iedere bestelling die u verzendt. Het gebruik van verpakkingsmateriaal is in Europa echter niet geheel vrijblijvend, aangezien er Europese wetgeving bestaat voor de recycling van productverpakkingen, ook wel bekend als ‘Extended Producer Responsibility’. De handhaving van deze wetten zal de komende tijd intensiveren, met name in Duitsland en Frankrijk. Het is belangrijk om te weten dat het niet naleven van de verpakkingswetgeving kan leiden tot hoge boetes. Op onze overzichtspagina over verpakkingswetgeving in Europa delen we hoe deze wetgeving tot stand is gekomen, wat de toepassingen zijn en waar u als ondernemer op moet letten.

Verschillen in Uitvoering: verpakkingswetten in Europese Landen

In 1994 heeft de EU besloten dat elke lidstaat ervoor moet zorgen dat verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk gerecycled wordt. Tegen 2025 moeten EU-landen 65% van de verpakkingen recyclen.

Elk land heeft zijn eigen aanpak gekozen om deze wetgeving te handhaven. In Nederland is de wetgeving nog niet erg streng en moeten bedrijven zich pas registreren als ze meer dan 50.000 kg aan verpakkingsafval hebben. In tegenstelling tot Nederland, is de situatie in Duitsland en Frankrijk heel anders. In deze landen ben je als bedrijf verplicht om vanaf de eerste gram verpakkingsmateriaal dat je op de markt brengt te zorgen voor recycling. Dit zou theoretisch betekenen dat je ervoor moet zorgen dat elke verpakking bij de klant wordt opgehaald om te recyclen of dat je het hergebruik bij klanten monitort, wat natuurlijk onpraktisch is.

Om die reden hebben Duitsland en Frankrijk een systeem bedacht waarbij afvalbeheerders een hoeveelheid afval recyclen die overeenkomt met de aantallen verpakkingen die je op de markt hebt gebracht. Dat betekent dat je elk jaar moet aangeven hoeveel en welk type verpakkingen er zijn gebruikt. In Frankrijk is registratie verplicht, maar hoef je pas exacte aantallen op te geven vanaf 10.000 producten. In Duitsland geef je dit aan vanaf het eerste verkochte product aan een Duitse klant.

Voor meer informatie over hoe dit in andere landen wordt uitgevoerd, verwijzen we je naar het overzicht verder op deze pagina.

verpakkingswetgeving

Praktijkvoorbeeld met een berekening – Duitsland en Frankrijk

Voor ieder product dat naar Duitsland gaat moet je dus bijhouden hoeveel en welke verpakkingsmaterialen hieromheen zitten. Verkoop je bijvoorbeeld nekkussens, dan zit om een nieuw nekkussen vaak plastic. Hier gaat een kartonnen doos omheen wanneer je het opstuurt naar de klant. Die plastic zak weegt 5 gram en de kartonnen doos 120 gram.

Voor elk product dat naar Duitsland wordt verzonden, moet je bijhouden welke verpakkingsmaterialen worden gebruikt. Bijvoorbeeld, als je nekkussens verkoopt, zit er vaak plastic om een nieuw nekkussen en wordt het geplaatst in een kartonnen doos voor verzending naar de klant. De plastic zak weegt bijvoorbeeld 5 gram en de kartonnen doos 120 gram.

Je hoeft echter niet voor elk afzonderlijk nekkussen de verpakking opnieuw te wegen. Je kunt een nauwkeurige schatting maken op basis van deze gegevens. Stel dat je 30.000 nekkussens aan Duitse klanten verkoopt, dan betekent dit 150 kg plastic en 3600 kg karton. Deze cijfers geef je door aan de afvalbeheerder en registreer je in het nationale register. In Duitsland doe je dit bij LUCID en een willekeurige afvalbeheerder, terwijl je in Frankrijk bij een afvalbeheerder zoals CITEO terecht kunt. Op basis van de opgegeven gegevens betaal je vervolgens een vergoeding om ervoor te zorgen dat de verpakkingen worden gerecycled.

Extended Producer Responsibility: overzicht per land

Hier volgt een overzicht van de geldende EPR (Extended Producer Responsibility) regels in de EU-landen waarin het meest verkocht wordt:

 

Land Vanaf hoeveel verpakkingsmateriaal verplicht te registreren Naam van het register Verplichtingen op producten?  Maximale boete
België 300 kg IVC Nee €2.000.000
Duitsland 0 gram LUCID Nee €200.000
Frankrijk 0 gram ADEME Ja, Triman op verpakkingen €100,000
Griekenland 0 gram EMPA Nee Geen boetes voor MKB’ers
Litouwen 0 gram PPWIS Nee Geen maximum
Nederland 50.000 kg OPEN Nee Geen maximum
Oostenrijk 0 gram Registratie bij afvalbeheerder Nee €200.00
Polen 0 gram BDO Ja, BDO-nummer op facturen €220.000
Spanje 0 gram ECOEMBES Ja, Green Dot Geen maximum
Verenigd Koninkrijk 50.000/10.000 kg NPWD/HMRC PPT Nee Geen maximum
Zweden 0 gram Naturvårdsverket Nee Geen maximum

 

België en het driejaarlijks preventieplan

Als u wilt verkopen aan Belgische klanten via bijvoorbeeld bol.com, dient u zich te registreren in het verpakkingsregister in België. Bovendien moet u een preventieplan opstellen dat elke drie jaar moet worden vernieuwd. Wij kunnen dit proces direct in gang zetten en begeleiden, zodat u volledig voldoet aan de Belgische verpakkingswetgeving. Ook helpen wij u bij het jaarlijks indienen van aangifte bij de afvalbeheerder.

Heeft u vragen over de Belgische verpakkingswetgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op.

verpakkingswetgeving
verpackg Duitsland

Duitsland en de VerpackG

In Duitsland moet je je registreren bij het landelijke verpakkingsregister en je aanmelden bij een Duitse afvalbeheerder (ook wel een duaal systeem genoemd). Wij kunnen dit direct voor je in gang zetten en begeleiden bij het proces, zodat je direct voldoet aan de Duitse verpakkingswetgeving. Bij de afvalbeheerder ben je verplicht jaarlijks aangifte te doen. Ook hier helpen wij bij.

Vragen over de Duitse verpakkingswetgeving? 

Indien u in Duitsland wilt verkopen, dient u zich te registreren bij het landelijke verpakkingsregister en aan te melden bij een Duitse afvalbeheerder (ook wel een duaal systeem genoemd). Wij kunnen dit proces direct voor u opstarten en begeleiden, zodat u direct voldoet aan de Duitse verpakkingswetgeving. Daarnaast zijn we er om u te helpen bij het jaarlijks indienen van aangifte bij de afvalbeheerder.

Heeft u vragen over de Duitse verpakkingswetgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Frankrijk en de Triman 

In Frankrijk is het niet alleen verplicht om u direct te registreren bij een centraal register, maar dient u ook op iedere verpakking de Triman te laten drukken. De Triman is een symbool dat gratis te downloaden is en aangeeft dat de verpakking recyclebaar is. Op deze manier kunnen uw Franse klanten weten dat ze bijvoorbeeld de plastic verpakking moeten scheiden.

Heb je vragen over de Franse verpakkingswetgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Triman
oude kleren recycling

Franse Textiel Recycling 

In Frankrijk geldt niet alleen EPR-regelgeving voor verpakkingen, maar ook voor textiel. Dit betekent dat textiel, waaronder kleding, schoenen en linnengoed, op een vergelijkbare wijze gerecycled moet worden. Voor meer informatie over de vereisten met betrekking tot textielrecycling kunt u hier terecht.

Vragen over de Franse Textiel recycling? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Spanje en The Green Dot

In Spanje (en Cyprus) geldt niet alleen EPR-regelgeving voor verpakkingen, maar ook is het verplicht om op iedere verpakking The Green Dot te laten drukken. Hierdoor worden Spaanse klanten geïnformeerd dat ze de verpakking, bijvoorbeeld kartonnen materiaal, moeten scheiden. In deze landen is het verplicht om (tegen betaling) lid te worden van The Green Dot.

Vragen over de Spaanse verpakkingswetgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op.

green dot amazon

Verkoper in meerdere landen?

Ons bedrijf biedt ondersteuning om aan de verschillende verpakkingswetten in heel Europa te voldoen. Als uw bedrijf verkoopt in meerdere Europese landen, staan we klaar om u te helpen. Neem gerust contact met ons op, zodat we kunnen bekijken welke verplichtingen er in elk land gelden en een overzicht kunnen geven van de verwachte kosten. We zijn er om u te begeleiden en ervoor te zorgen dat uw verpakkingsactiviteiten voldoen aan de wettelijke vereisten in elk Europees land waarin u actief bent.

Altijd bereikbaar

Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

isar rietman

We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in