Vragen over verpakkingswetgeving in Europa? Wij helpen je graag op weg.

Neem contact op

Extended Producer Responsibility: verpakkingswetgeving in Europa

Als verkoper stuur je iedere bestelling op in een verpakking. Het gebruik van verpakkingsmateriaal is in Europa niet geheel vrijblijvend, er is namelijk Europese wetgeving voor de recycling van productverpakkingen. Deze wetgeving is ook wel bekend onder de term ‘Extended Producer Responsibility’. De aankomende maanden zal de handhaving op deze wetten intensiveren, met name in Duitsland en Frankrijk. Het niet naleven van de verpakkingswetgeving kan leiden tot hoge boetes. Hoe deze wetgeving tot stand is gekomen, wat de toepassingen zijn en waar je als ondernemer op moet letten, delen we op deze overzichtspagina voorverpakkingswetgeving in Europa.

Uitvoering verschilt per land

De EU heeft in 1994 besloten dat iedere lidstaat moet zorgen dat verpakkingsmateriaal zo veel mogelijk gerecycled wordt. In 2025 moeten EU-landen 65% van de verpakkingen recyclen.

Ieder land heeft een eigen manier gekozen om deze wet te handhaven. In Nederland is de wetgeving nog niet heel streng en hoef je als bedrijf pas vanaf 50.000 KG aan verpakkingsafval je te registreren. In Duitsland en Frankrijk is dit een heel ander verhaal. Vanaf de eerste gram verpakkingsmateriaal die je als bedrijf op de markt brengt, ben je verplicht om te zorgen voor recycling. In theorie zou je er dan voor moeten zorgen dat elke verpakking opgehaald wordt bij de klant om te laten recyclen of monitoren dat klanten het hergebruiken. Dit gaat natuurlijk wat ver.

Om die reden hebben Duitsland en Frankrijk een systeem bedacht waarbij afvalbeheerders een hoeveelheid afval recyclen die overeenkomt met de aantallen die je op de markt hebt gebracht. Dat betekent dat je ieder jaar moet aangeven hoeveel en welk type verpakkingen gebruikt zijn. In Frankrijk is registratie verplicht, maar hoef je pas exacte aantallen te geven vanaf 10.000 producten. In Duitsland geef je dit aan vanaf het eerste verkochte product aan een Duitse klant. 

Hoe dat in zijn werk gaat voor andere landen, is uiteengezet in het overzicht verder op deze pagina.

verpakkingswetgeving

Praktijkvoorbeeld met een berekening – Duitsland en Frankrijk

Voor ieder product dat naar Duitsland gaat moet je dus bijhouden hoeveel en welke verpakkingsmaterialen hieromheen zitten. Verkoop je bijvoorbeeld nekkussens, dan zit om een nieuw nekkussen vaak plastic. Hier gaat een kartonnen doos omheen wanneer je het opstuurt naar de klant. Die plastic zak weegt 5 gram en de kartonnen doos 120 gram.

Je hoeft niet bij ieder nekkussen opnieuw de verpakking te wegen. Je kunt namelijk al een accurate schatting maken op basis van deze cijfers. Stel je verkoopt 30.000 nekkussens aan Duitse klanten, dan betekent dat 150 KG plastic en 3600 KG karton. Dit geef je aan bij de afvalbeheerder en in het landelijke register. In Duitsland doe je dit bij LUCID en een willekeurige afvalbeheerder en in Frankrijk bij een afvalbeheerder zoals CITEO. Op basis van de aangegeven cijfers betaal je vervolgens een vergoeding om ervoor te zorgen dat de verpakkingen gerecycled worden.

Extended Producer Responsibility: Overzicht per land

We hebben een overzicht gemaakt van de meest voorkomende EU-landen waarin verkocht wordt en de daar geldende EPR regels.

         
Land Vanaf hoeveel verpakkingsmateriaal verplicht te registreren Naam van het register Verplichtingen op producten?  Maximale boete
België 300 kg IVC Nee €2.000.000
Duitsland 0 gram LUCID Nee €200.000
Frankrijk 0 gram ADEME Ja, Triman op verpakkingen €100,000
Griekenland 0 gram EMPA Nee Geen boetes voor MKB’ers
Litouwen 0 gram PPWIS Nee Geen maximum
Nederland 50.000 kg OPEN Nee Geen maximum
Oostenrijk 0 gram Registratie bij afvalbeheerder Nee €200.00
Polen 0 gram BDO Ja, BDO-nummer op facturen €220.000
Spanje 0 gram ECOEMBES Ja, Green Dot Geen maximum
Verenigd Koninkrijk 50.000/10.000 kg NPWD/HMRC PPT Nee Geen maximum
Zweden 0 gram Naturvårdsverket Nee Geen maximum

 

België en het driejaarlijks preventieplan

Je moet je registeren in het register voor de verpakkingen in België als je wilt verkopen naar Belgische klanten via bijvoorbeeld bol.com. Daarnaast moet je een driejaarlijks preventieplan opstellen. Wij kunnen dit direct voor je in gang zetten en begeleiden bij het proces, zodat je direct voldoet aan de Belgische verpakkingswetgeving. Bij de afvalbeheerder ben je verplicht jaarlijks aangifte te doen. Ook hier helpen wij bij.

Vragen over de Belgische verpakkingswetgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op.

verpakkingswetgeving
verpackg Duitsland

Duitsland en de VerpackG

In Duitsland moet je je registreren bij het landelijke verpakkingsregister en je aanmelden bij een Duitse afvalbeheerder (ook wel een duaal systeem genoemd). Wij kunnen dit direct voor je in gang zetten en begeleiden bij het proces, zodat je direct voldoet aan de Duitse verpakkingswetgeving. Bij de afvalbeheerder ben je verplicht jaarlijks aangifte te doen. Ook hier helpen wij bij.

Vragen over de Duitse verpakkingswetgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Frankrijk en de Triman 

In Frankrijk is het niet alleen verplicht om je direct te registreren bij een centraal register, maar moet je ook op iedere verpakking de Triman laten drukken. De Triman is een gratis te downloaden symbool dat aantoont dat de verpakking recyclebaar is. Hierdoor weten je Franse klanten dat ze de plastic verpakking bijvoorbeeld moeten scheiden. 

Vragen over de Franse verpakkingswetgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Triman
oude kleren recycling

Franse Textiel Recycling 

In Frankrijk geldt niet alleen EPR-regelgeving voor verpakkingen, maar ook voor textiel. Deze moeten net zo goed gerecycled worden. Onder textiel vallen kleding, schoenen en linnengoed. Hier lees je meer over de vereisten.

Vragen over de Franse Textiel recycling? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Spanje en The Green Dot

In Spanje (en Cyprus) is het niet alleen verplicht om je direct te registreren bij een centraal register, maar moet je ook op iedere verpakking The Green Dot te laten drukken. Hierdoor weten Spaanse klanten dat ze de kartonnen verpakking bijvoorbeeld moeten scheiden. In deze landen is het verplicht om (tegen betaling) lid te worden van The Green Dot.

Vragen over de Spaanse verpakkingswetgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op.

green dot amazon

Verkoper in meerdere landen? 

Wij helpen in ieder Europees land bedrijven te voldoen aan de verschillende verpakkingswetten in Europa. Mochten jullie verkopen in meerdere landen in Europa, neem dan contact met ons op. Dan kijken we graag mee in welk land welke verplichtingen zijn en geven we een overzicht van de verwachte kosten. 

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 
isar rietman

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in

✆  +31658782807