...

Btw-nummer aanvragen Polen

 • Pools btw-identificatienummer
 • Btw-aangiften
 • Direct contact met de Poolse belastingdienst
 • Hulp en advies bij vragen vanuit de Poolse belastingdienst
 • Overzichtelijk dashboard met omzetstromen
Trustpilot

Bekijk onze reviews op Trustpilot

Waarom Amazonsellers?

✅ Aanvraag snel verstuurd
✅ Eerlijke en transparante prijs
Begeleiding voor, tijdens en na de aanvraag
Jarenlange e-commerce ervaring

Alles over het Poolse btw-nummer

Polen heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke economische groei doorgemaakt, met jaarlijkse stijgingen van 4,5%, waardoor het een van de snelst groeiende economiën in Europa is geworden. Hoewel de coronapandemie een aanzienlijke impact heeft gehad, wordt verwacht (OESO) dat de groei na de crisis weer sterk zal herstellen. Amazon heeft sinds 2014 in Polen 10 warehouses geopend voor opslag en verzending van producten naar Europese (voornamelijk Duitse) klanten. Om verschillende redenen kan het noodzakelijk zijn dat u een Pools btw-nummer nodig heeft. We nemen u graag mee in wat dit betekent en welke stappen u moet ondernemen.

In Polen gelden de volgende btw-tarieven:

 • 5%: laag tarief (van toepassing op producten zoals fruit, noten, boeken en tijdschriften)
 • 8%: laag tarief (van toepassing op producten zoals mosterd en verschillende kruiden)
 • 23%: hoog tarief (van toepassing op alle overige producten en diensten)

Wanneer heb ik als ondernemer een Pools btw-nummer nodig?

U heeft een btw-nummer in Polen nodig, wanneer één van de volgende drie situaties van toepassing is:

1. U overschrijdt de drempel voor lange afstandsverkopen van €10.000,- per jaar bij verkopen aan Poolse klanten (bijvoorbeeld via amazon.pl) en maakt geen gebruik van de One-Stop-Shop (OSS).

2. U maakt gebruik van Amazon FBA (amazon.pl) of heeft voorraad bij een andere partij in Polen liggen.

3. U maakt gebruik van Pan-european FBA. Dit betekent dat Amazon uw voorraad mag verplaatsen naar het meest gunstige warehouse voor de klant. In de praktijk komt daarmee uw voorraad voor Duitse klanten in Polen terecht. Hierdoor verkoopt u vanuit Polen aan Duitse klanten.

Lange afstandsdrempels

Als u vanuit Nederland producten verkoopt en verzendt naar klanten in andere Europese landen, moet u rekening houden met de lange afstandsdrempels die in elk Europees land zijn vastgesteld. Dit houdt dat u in ieder Europees land vanaf een bepaald bedrag btw moet betalen over de verkochte producten in dat land. Voor Polen is deze drempel €10.000,- per jaar. Als u dit bedrag overschrijdt, bent u verplicht om btw af te dragen aan de Poolse belastingdienst.

Amazon FBA

Wanneer u gebruik maakt van Amazon FBA, verkoopt u in feite vanuit Polen. Dit komt doordat je voorraad zich in Polen bevindt en van daaruit door Amazon naar de klant wordt verzonden. Als gevolg hiervan bent u verplicht om btw af te dragen in Polen. Als u meer wilt weten over hoe Amazon FBA en btw-regels in Polen werken, kunt u hier meer informatie vinden.

Wanneer één van de bovenstaande situaties op u van toepassing is, dient u zich te registreren bij de Poolse belastingdienst.

Lange afstandsverkopen vanuit Nederland

amazon fba vat btw polen poland PL

Amazon FBA vanuit Polen naar klanten in Polen (amazon.pl) en mogelijk klanten in andere Europese lidstaten zoals Duitsland.

Wat gebeurt er als ik geen Pools btw-nummer heb?

Indien u geen Pools btw-nummer heeft, riskeert u boetes. De Poolse belastingdienst kan deze boetes met terugwerkende kracht opleggen wanneer u gedurende een langere periode geen aangifte heeft gedaan over uw omzet naar klanten uit Polen. Daarnaast kan Amazon uw listing in Polen blokkeren. Het is dus essentieel om tijdig te zorgen voor de juiste btw-registratie in Polen.

Ben ik na mijn registratie klaar om verder te ondernemen?

Nog niet helemaal. Na registratie bij de Poolse belastingdienst bent u btw-plichtig in Polen. Dit betekent dat u maandelijks btw-aangifte moet doen. Als Nederlander mag u echter zelf geen aangifte doen in Polen, daarom kunt u dit laten verzorgen door een belastingadviseur.

Heb ik een fiscaal vertegenwoordiger nodig in Polen?

Ondernemingen die gevestigd zijn in de EU en zich willen registreren in Polen, zijn verplicht om een fiscaal vertegenwoordiger in Polen aan te stellen. Het is dus niet mogelijk om zelf de btw-registratie en belastingaangifte te doen in Polen.

Als u ervoor kiest om geen fiscaal vertegenwoordiger in Polen aan te wijzen, riskeert u zware sancties van de Poolse belastingdienst. Om dit te voorkomen, kunnen wij u een fiscaal vertegenwoordiger in Polen bieden, die het btw-nummer voor u kan registreren en de btw-aangiften kan verzorgen. Hierdoor bent u in overeenstemming met de Poolse belastingwetgeving en hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele strafmaatregelen.

Jungle Scout

Helpen jullie ook met het aanvragen van een los Pools btw-nummer?

Helaas kunnen we geen afzonderlijke aanvragen voor Poolse btw-nummers faciliteren, vanwege de verplichting om een fiscaal vertegenwoordiger aan te stellen. Als u echter hulp nodig heeft bij het verkrijgen van een Pools btw-nummer en de bijbehorende fiscale vertegenwoordiging, staan we klaar om u te ondersteunen. Met ons uitgebreide dienstenpakket kunnen we u helpen te voldoen aan de Poolse belastingwetgeving en ervoor zorgen dat uw bedrijfsactiviteiten in Polen soepel verlopen.

Waarom zou ik via jullie de Poolse btw-registratie en aangiften laten doen?

Vrijwel alle ondernemers die wij spreken, hechten veel waarde aan het kunnen richten op de kern van hun bedrijf. Meestal maakt het aanvragen van btw-nummers en het doen van btw-aangiften geen deel uit van deze kernactiviteiten. Vaak ervaren zij hierbij veel onduidelijkheid en het zelf uitzoeken kost hen meer tijd en geld dan het oplevert. Bovendien is de communicatie met de Poolse belastingdienst grotendeels in het Pools, wat het nog complexer maakt.

Wij staan klaar om u te helpen bij het indienen van de aanvraag bij de Poolse belastingdienst, ongeacht of u verkoopt via Amazon, of een andere bedrijfssituatie hebt.  Daarnaast fungeren we als contactpersoon voor eventuele vragen en verzorgen we de btw-aangiften. Op deze manier kunt u zich volledig richten op uw onderneming, terwijl wij alle fiscale zaken professioneel en efficiënt afhandelen.

jochem van heek

Wat is er allemaal voor de aanvraag van een Pools btw-nummer?

Voor het aanvragen van een Pools btw-nummer, heeft u onder andere de volgende documenten en informatie nodig:

 • KvK-uittreksel
 • Btw-nummer uit Nederland
 • Statuten
 • Standaard persoonlijke- en bedrijfsgegevens, zoals naam, adres en contactinformatie

Wat zijn de kosten van jullie btw-service in Polen?

De tarieven zijn als volgt: voor de complete belastingservice, inclusief btw-aangiften, rekenen we €85,- per maand. De eenmalige kosten voor de btw-nummer registratie bedragen €250,-.

Hoe lang duurt het om een Pools btw-nummer aan te vragen? 

Normaal gesproken duurt het ongeveer 4 weken voordat u het Poolse btw-nummer ontvangt. In sommige gevallen kan dit echter langer duren dan gewenst. Als dat gebeurt, nemen we contact op met de Poolse belastingdienst om de aanvraag te versnellen en ervoor te zorgen dat u het btw-nummer zo snel mogelijk ontvangt.

Als startende verkoper op Amazon was ik nieuw op het gebied van E-commerce. In eerste instantie leek het belastingtechnische gedeelte een gigantische rompslomp. Toen kwam ik Amazonsellers.nl tegen. Voor mij viel het allemaal op z’n plek door door de expertise van het team die verder reikt dan alleen BTW-kennis, maar ook over E-commerce in het algemeen. Door de vlotte service en persoonlijk contact is dit zeker een aanrader.

Joe Blokland

Eigenaar, Negosie

Amazonsellers.nl heeft met veel professionaliteit ons geholpen om een Duits BTW-nummer aan te vragen voor onze Amazon business. Het team van Amazonsellers.nl reageert snel en deskundig op vragen vanuit ons bedrijf. Zoek je een bedrijf die je kan helpen met je internationale Amazon ambities? Dan zit je bij Amazonsellers.nl op het goede adres.
Mike Zwaaitaal

Eigenaar, Ziecro

FAQ

Veel gestelde vragen en antwoorden

Pools btw-nummer

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Vanaf wanneer heb ik een Pools btw-nummer nodig?

  Je hebt een Pools btw-nummer nodig zodra je de lange afstandsverkopen van € 35.000,- (160.000 PLN) per jaar overschrijdt, je gebruik maakt van Amazon FBA of je voorraad hebt liggen bij een andere partij in Polen. Ook heb je een Pools btw-nummer nodig als je PAN-European gaat op Amazon. Voorraad voor Duitse klanten wordt vaak in Polen opgeslagen.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is er allemaal nodig voor de aanvraag van een Pools btw-nummer?

  Je hebt onder andere het volgende nodig voor de aanvraag van een Pools btw-nummer:

  • KvK-uittreksel
  • Btw-nummer uit Nederland
  • Statuten
  • Standaard persoonlijke en bedrijfsgegevens, zoals naam, adres, contactinformatie etc.
 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Kan ik zelf aangifte doen in Polen?

  Helaas is dit niet mogelijk. Het is verplicht in Polen om een fiscaal vertegenwoordiger aan te stellen. Je kunt dus niet zelf de btw-registratie en belastingaangifte doen in Polen.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Hoe lang duurt het voordat het Poolse btw-nummer binnen is?

  Een Poolse btw-registratie komt over het algemeen na vier weken binnen.

Altijd bereikbaar

Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

isar rietman

We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in