...

Amazon is bezig met het omvormen van zijn Fulfillment by Amazon (FBA) service tot een veiling, waar verkopers kunnen bieden voor extra capaciteit boven de limieten voor voorraad die door Amazon zijn ingesteld. Ze lanceren een grote capaciteitslimietenupdate die van start gaat op 1 maart 2023.

Het voorraadslimiet wordt ‘flexibel’

Amazon evalueert periodiek de prestaties van verkopers op de marktplaats en stelt de maximale magazijnruimte die ze kunnen gebruiken op basis van hun IPI-score en verkoopresultaten vast. De afgelopen jaren zijn deze beperkingen steeds wisselender geworden, waardoor een kunstmatig plafond ontstaat voor de inkomsten van de verkoper. Verkopen op Amazon zonder FBA is bijna onmogelijk, dus gebruikt meer dan 90% van de beste verkopers het.

Nu zal Amazon verkopers toestaan om verder te gaan dan de toegewezen magazijnruimte door te bieden op meer. “Als je FBA-capaciteitslimieten hebt, maar meer capaciteit nodig hebt voor producten die je verwacht populair te zijn bij klanten, kun je een verzoek indienen om je capaciteitslimieten te verhogen”, zo staat op de help-pagina van Amazon’s Capacity Manager. In je verzoek moet je het volgende specificeren: hoeveel extra capaciteit je wilt voor de specifieke periode (tot 20% van je initiële limiet) en de maximale reserveringskosten die je bereid bent te betalen voor de extra capaciteit.

Als de verkoper bijvoorbeeld slechts 28m³ opslagruimte toegewezen krijgt, kan hij besluiten om te bieden op een extra 14m³ tegen €0.10 per 0,028m³. Amazon zal de hele 14m³ toewijzen of het verzoek afwijzen afhankelijk van wat andere verkopers bieden.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Amazon zal eerst extra capaciteit toewijzen aan verkopers met het hoogste bod. “Onze criteria voor het verlenen van verzoeken zijn volledig objectief. We beginnen met de hoogste reserveringskosten en gaan hiermee door totdat alle toegewezen capaciteit is toegewezen. De toegewezen capaciteit is voor jou beschikbaar voor de gehele aangegeven periode. Deze extra capaciteit kan ook voor maximaal één maand beschikbaar zijn voordat je het verzocht hebt, zodat je zendingen kunt maken om inventaris naar Amazon’s verzendcentra te sturen zodat het voor de aangevraagde periode in ons netwerk kan worden geplaatst.”

Toch kunnen verkopers een deel of zelfs alle kosten voor de extra capaciteit terugkrijgen.

warenhuis FBA Amazon

“Je ontvangt een prestatiekrediet van €0.15 voor elke euro aan verkoop die je tijdens de aangevraagde periode genereert met behulp van deze extra capaciteit. We hebben dit krediet ontworpen om je de kans te geven de reserveringskosten 100% terug te krijgen als je de extra capaciteit productief gebruikt.”

Deze veranderingen zullen verkopers de mogelijkheid geven om extra ruimte te krijgen en zo meer verkoop te genereren als ze beter kunnen voorspellen dan het systeem van Amazon met limieten. Het idee is dat na het betalen voor de extra ruimte, maar meer verkoop, Amazon de limiet zal verhogen en de verkoper niet hoeft te bieden op meer ruimte de volgende maand. Echter, het biedingsproces introduceert complexiteit en zal waarschijnlijk leiden tot verkopers die nog meer marge verliezen aan kosten.

Altijd bereikbaar

Mail ons en krijg binnen 24 uur reactie op al uw vragen met betrekking tot onze diensten.

isar rietman

We bellen u graag terug om samen vrijblijvend te bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

 Plan hier uw belafspraak in