...

Boekhouding en admininistratie

De administratie. Voor veel mensen iets om tegenop te zien en om zo snel mogelijk uit te besteden. Toen wij zelf begonnen met verkopen via Amazon dachten we de eerste maanden de administratie zelf nog wel te kunnen doen. We kwamen er al gauw achter Amazon heel veel transacties doet waardoor je boekhouding sneller complex wordt dan je verwacht. Gelukkig hebben we een oplossing gevonden en onze boekhouding geautomatiseerd! Hoe we daar uiteindelijk zijn gekomen lees je in dit artikel.
 

Gemakkelijke online boekhoudsoftware

We zijn begonnen met e-boekhouden en merkten al gauw dat het een goed programma is met veel mogelijkheden. Zo kun je direct je BTW aangifte vanuit e-boekhouden doen. Heel handig en een eerste stap richting automatisering! We merkten wel dat het een echt boekhoudenprogramma is met codes etc. en daarmee minder toegankelijk voor ons. Om die reden zijn we uiteindelijk overgestapt op MoneyBird. MoneyBird ziet er wat rustiger uit en werkt gemakkelijker dan e-boekhouden. Daarbij kun je je bonnetjes fotograferen in de mobiele App en direct uploaden. De overzichten zijn ook net wat duidelijker dan bij e-boekhouden. Beide hebben een directe link met de Belastingdienst om de aangifte omzetbelasting automatisch te doen.
 

Automatisering

Amazon maakt je maandelijks een bedrag over dat is gebaseerd op je verkopen en kosten aan Amazon. In plaats van iedere kostenpost bij je te factureren, verrekenen ze alles in één keer. Handig, maar dat betekent wel dat jij de kosten in je boekhouding moet uitsplitsen. Bovendien doet Amazon dit voor ieder land apart. Én per land betekent dit andere BTW tarieven! In Seller Central is het niet echt overzichtelijk uiteengezet dus dit koste ons echt veel tijd. Zo veel tijd dat het ons deed overstappen naar A2X Accounting. Een applicatie die al je inkomsten en uitgaven automatisch uit Amazon trekt en vervolgens netjes structureert. Daarna kan A2X het doorsturen naar je boekhouding. Helaas werkt het niet samen met MoneyBird of e-boekhouden, maar wel met Xero. Om die reden zijn we Xero gaan onderzoeken.
A2X integratie met Xero boekhouding
A2X haalt betalingsinformatie op uit Amazon en stuurt het door naar Xero
 

Xero

Een compleet boekhoudprogramma dat automatisch je Amazon transacties binnenkrijgt via A2X. En geïntegreerd is met Revolut en PayPal. En met 5 verschillende valuta kan werken. Wat betekent dat? Amazon’s betalingsoverzichten niet meer hoeven uitpluizen. Automatisch transacties via Revolut en PayPal in je boekhouding. Niet meer zelf hoeven controleren of tijdens die ene transactie naar China de dollar nou op € 0,88 of € 0,84 stond. We gebruiken Xero nog niet zo lang maar het is de beste efficiencyslag die we tot nu toe hebben gemaakt qua boekhouding.

 

iWebdevelopment

In 2021 kwamen we iWebdevelopment tegen. Deze partij doet in de kern hetzelfde als A2x, maar heeft een heleboel aanvullende modules gebouwd waardoor nog meer gegevens meekomen naar de boekhouding en ze beter zijn gestructureerd. Enige nadeel voor ons: het werkt niet met Xero, maar met Exact. Het boekhoudpakket dat de meeste Nederlandse ondernemers gebruiken. Een wat duurder pakket dan Moneybird of e-boekhouden, maar wel een stuk uitgebreider. Als startende ondernemer wellicht niet de uitgave die je direct wilt doen, maar het is zeker raadzaam om erop over te stappen naar verloop van tijd. Helemaal omdat je dan gebruik kunt maken van de koppeling van iWebdevelopment en niet handmatig Amazon transacties moet toevoegen in je boekhouding!
 
Bedenk je dus goed met welk boekhoudprogramma je gaat werken. Denk hierbij ook aan de toekomst!
 
In het artikel over A2X gaan we dieper in op het gebruik van A2X.

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen / mailen / appen / Slacken om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

✆   +31 6 58782807

 

Neem contact met ons op

Wil je op de hoogte worden gehouden over e-commerce ontwikkelingen via onze nieuwsbrief?*