...

Btw-nummer opvragen

Iedere Nederlandse ondernemer heeft een btw-nummer. Als ondernemer heb je een btw-nummer nodig om btw te kunnen aangeven en terugvragen. Het wordt ook wel een fiscaal nummer of btw-identificatienummer genoemd. Onderaan deze pagina kun je btw-nummers opvragen.

Wat is mijn btw-nummer

Als je een nieuw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) krijg je automatisch van de Belastingdienst een btw-nummer. Je bedrijf is gekoppeld aan dit nummer waardoor de Belastingdienst je gemakkelijk kan terugvinden. Dit is dus niet hetzelfde nummer als het kvk-nummer. De opbouw van een Nederlands btw-nummer is als volgt:

nederland btw nummer opvragen

Eenmanszaken hebben twee nummers: het btw-identificatienummer (btw-id) en het omzetbelastingnummer (voorheen btw-nummer). Het omzetbelastingnummer is gebaseerd op je BSN en gebruik je voor contact met de Belastingdienst. Het btw-id deel je met de buitenwereld en zet je bijvoorbeeld onderaan je facturen. 

Weet je niet meer wat je btw-nummer is? Log in bij Mijn Belastingdienst Zakelijk. In het portaal van de Belastingdienst zie je je nummer staan. Het begint met NL en eindigt op B en 2 cijfers (zie afbeelding hierboven). 

Btw-nummer opzoeken Nederland

Een btw-nummer opzoeken in Nederland is niet mogelijk op basis van een bedrijfsnaam. Andersom is wel mogelijk: je kunt het btw-nummer via de Europese VIES controleren en bekijken welk bedrijf bij het nummer hoort. Onderaan deze pagina vind je een tool waarmee je btw-nummers kunt opzoeken.

Informatie over btw-nummer opzoeken buitenlands bedrijf

In het buitenland wordt het btw-nummer vaak aangeduid als VAT nummer. VAT staat voor Value Added Tax. Ook deze nummers kun je opzoeken ter controle. Het is zelfs verplicht om te checken of het btw-nummer van een buitenlandse partner wel geldig is! Op facturen voor intracommunautaire leveringen naar andere EU bedrijven moet bijvoorbeeld altijd het btw-nummer van het ontvangende bedrijf komen te staan. Dit dien je te controleren voordat je de factuur verzendt. Gaat het om terugkerende facturen, maak er dan gewoonte van om ieder kwartaal of jaar even te valideren of de btw-nummers van je zakelijke partners nog geldig zijn.

EU btw-nummers opvragen

De Europese Commissie heeft een systeem waarmee je kunt controleren of een (buitenlands) btw-identificatienummer geldig is en hoort bij het bedrijf dat het zegt te gebruiken. Dit systeem heet het VAT Information Exchange System (VIES)

Opvragen btw-nummer

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen / mailen / appen / Slacken om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in

✆  +31 6 58782807

 

Neem contact met ons op

Wil je op de hoogte worden gehouden over e-commerce ontwikkelingen via onze nieuwsbrief?*