Wat is de Duitse Kamer van Koophandel?

Duitsland kent meerdere Kamers van Koophandel, waar Nederland één centrale Kamer van Koophandel kent. De grootste Duitse KvK is de Industrie- und Handelskammern (IHK’s). Echter, hier schrijf je je als ondernemer niet direct bij in. Hoe het wel precies in elkaar steekt, leggen we in dit artikel uit.

Gewerbeamt

In Duitsland kent men dus meerdere registers waar je je moet inschrijven als ondernemer in Duitsland. De bedrijfsactiviteiten of de plaats waar het bedrijf gevestigd is, zijn hierin leidend en bepalen waar een ondernemer zich moet inschrijven. Niet iedere ondernemer is verplicht om zich in te schrijven in het handelsregister. Er zijn namelijk ook registers voor de zogenoemde vrije beroepen, zoals de “Rechtsanwaltskammer” of de “Architektenkammer”.

Voor de meeste Duitse ondernemers, die ondernemen met als doel om winst te maken, zullen zich moeten inschrijven bij de toegewezen “Gewerbeamt”. Hierin dienen Duitse ondernemers aan te geven wat hun “Gewerbe” is, zoals bijvoorbeeld verkopen op Amazon. Elke Duitse ondernemer is een “Gewerbetreibender”.

Nadat de aanmelding bij het Gewerbeamt afgerond is, geeft het Gewerbeamt de gegevens van het nieuw ingeschreven bedrijf door aan een aantal instanties zoals de Duitse belastingdienst of de “Industrie- en Handelskammer” (IHK). 

KvK-uittreksel in Duitsland: ‘Auszug’

In Duitsland heet een KVK-uittreksel een ‘Auszug’ (ook wel bekend alsMitgliederbescheinigung). Deze vraag je aan bij de regionale Industrie- und Handelskammer, Handwerkskammer of Gewerbezentralregister waar het bedrijf (“Gewerbe”) is gevestigd. Via Registers in Europa raadpleeg je de Duitse registers. Hier controleer je ook of een Duits bedrijf echt staat ingeschreven.

Hoe werkt het voor Nederlandse ondernemers die op Amazon Duitsland gaan verkopen?

Als Nederlandse ondernemer die op Amazon Duitsland gaat verkopen is het niet noodzakelijk om een Duits bedrijf op te richten. Je hoeft je dus niet in te schrijven in één van de Duitse KvK’s. Voor bepaalde aansprakelijkheidsredenen kan het wel interessant zijn om een Duitse GmbH op te richten. Dan is bovenstaande informatie van toepassing. De meeste ondernemers die wij spreken hebben geen bedrijf opgericht in Duitsland.

Wel moet je in de gaten houden of je je moet registreren voor de Duitse btw. Dit is onder andere van noodzakelijk indien je de afstandsdrempel overschrijdt of voorraad hebt liggen in Duitsland. Dat laatste is natuurlijk het geval als je gebruik maakt van Fulfilment by Amazon. Voor meer informatie over btw verwijzen we je graag door naar de pagina over btw in Duitsland.

De informatie uit dit artikel is mede tot standgekomen met informatie van de Duits-Nederlandse Handelskamer en de Kamer van Koophandel.

Duitse kamer van koophandel