...

Een Amazon Seller Account verkopen: hoe gaat dat in z’n werk?

Er zijn genoeg verkopers op Amazon die na jaren hard werken hun Amazon business groot hebben gemaakt en nadenken over een ‘exit’. Dat kan verschillende redenenen hebben: de business loopt ontzettend goed en je wilt uitcashen of je komt erachter dat het toch minder goed gaat dan verwacht en wilt ermee stoppen. Of je nu behoort tot de eerste of de tweede groep, in beide gevallen kan het interessant zijn om uit te zoeken of het loont je Amazon account te verkopen. Het account is namelijk een asset, dat behoorlijk wat geld kan opleveren!

Wij hebben van dichtbij mogen meemaken hoe het verkopen van een Amazon Seller Central Account (ook wel ASCA genoemd) in het werk gaat. Deze ervaringen delen we in dit artikel.

verkopen amazon account

Hoeveel is je Amazon account waard?

Dit is natuurlijk waar het allemaal om draait. Voor hoeveel kun je je account straks verkopen? Het belangrijkste hierbij is dat je je cijfers op orde hebt. Iedere investeerder / koper van jouw account zal minimaal om het volgende vragen:

 • Omzet afgelopen 12 maanden
 • Kosten afgelopen 12 maanden
 • Welke producten heb je?
 • Wat is de verhouding tussen betaalde advertenties / organisch verkeer om verkopen te realiseren?
 • Heb je nog voorraad? En voor hoe lang nog?

  En geïnteresseerd zijn in het volgende:

  • Heb je ook een webshop die verkoopt?
  • Zijn de leveranciercontacten overdraagbaar?
  • Is het bedrijf in bezit van trademarks?
  waarde bepalen bedrijf

  Waardebepaling met behulp van Flippa

  Op basis van bovenstaande gegevens kan de waarde van Amazon account bepaald worden. De kans is groot dat je niet precies weet hoe je dit precies kan berekenen. Gelukkig zijn er meerdere sites die kunnen helpen met het bepalen van de waarde. Zelf raden wij aan om Flippa te gebruiken. Flippa fungeert als broker waarin jij als verkoper je account kunt aanbieden en er tal van kopers zijn om je account over te nemen. Via de ‘Valuation Tool’ kun je in ieder geval een eerste indicatie krijgen over de waarde van je account. Open de tool en beantwoord de vragen. Deze vragen bestaan onder andere uit de hoogte van je omzet, hoogte van de kosten, belangrijkste onderdeel van je business (Marketplace als je op Amazon verkoopt), jaar van oprichting en of je nog groeit. Na afloop zul je een inschatting krijgen van de waarde van je business.

  Tip: op Flippa kun je gebruik maken van verschillende pakketten om snel je Amazon account of hele bedrijf te verkopen. Zo kunnen ze je in nieuwsbrieven zetten, op de homepage of een filmpje maken over je bedrijf. De praktijk leert dat FBA-accounts redelijk schaars en gewild zijn op Flippa en sowieso wel gevonden worden als je er de tijd voor hebt om te wachten. Het kan echter zeker geen kwaad om een campagne te draaien. Als je het bedrijf voor een mooi bedrag weet te verkopen, heb je die kosten er ook wel uit. 

   

  In orde maken listing

  Mocht je tevreden zijn over de waardepaling van je business, dan kun je aan de slag met het online zetten van je listing op Flippa. Het is belangrijk om hier goed de aandacht aan te besteden en geen onderdeel onderbelicht laten. Allereerst wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten op mogelijke kopers, maar de waarde van je bedrijf gaat ook nog eens omhoog als je een zo volledig mogelijk beeld geeft wat kopers kunnen krijgen.

  verkopen amazon account

  Heb je naast je Amazon account ook nog een webshop, Instagram of Facebook account, benoem dit dan. Evenals het aantal volgers en websitebezoekers (denk aan data uit Google Analytics) en dat je hebt. Elk detail kan de waarde van je business verhogen en je business aantrekkelijker maken. Het helpt er ook om te zorgen voor goede (sfeer-)foto’s van je producten en een enthousiaste beschrijving van de business. Dat verhoogt de kans op de verkoop.

  Onder aan de streep is natuurlijk het belangrijkste wat je cijfers zijn en welke trend je business heeft. Kopers willen weten wat de huidige winstmarges zijn en of er nog groeipotentieel is. Dit zal altijd de doorslaggevende factor zijn om een business wel of niet te kopen.

  Wie zijn je kopers?

  Het mooie van een platform als Flippa is dat je toegang hebt tot de hele wereld om je account te verkopen. Zeker als je een aantrekkelijke listing hebt, zul je er versteld van staan hoeveel mensen er eigenlijk reageren. Zo hebben wij potentiële kopers voorbij zien komen vanuit Rusland, Pakistan en de Verenigde Staten. Kopers zien een Amazon account (zeker als deze wat ouder is) als een handige manier om sneller van start te gaan met verkopen op Amazon, of beschikken over kwaliteiten om de business naar een hoger niveau te tillen.

  Het is aan te raden om met serieus geïnteresseerden telefonisch in gesprek te gaan om meer toelichting te geven en om je account te laten zien. Dit zorgt voor vertrouwen aan beide kanten en verhoogt daarmee de kans dat er een bod komt. Zeker als je fervent Dragons’ Den-kijker bent, zal dit onderdeel van het proces je aanspreken. 

  Uiteindelijk zullen potentiële kopers een bod moeten uitbrengen om hun interesse definitief kenbaar te maken. De kans is natuurlijk groot dat degene met het hoogste bod uiteindelijk de winnaar is. Dan kan de overdracht in orde gemaakt gaan worden!

  Hoe word je betaald?

  Dit is natuurlijk geen onbelangrijke vraag. Als koper wil je zekerheid dat als je geld overmaakt, je niet opgelicht wordt door de verkopende partij. Als verkoper wil je niet dat je alles netjes overgedragen hebt; om vervolgens te zien dat de koper er vandoor gaat zonder te betalen. Met name als je zaken doet over de hele wereld en mensen spreekt die je nog nooit gezien hebt, is het belangrijk om het vertrouwen op een manier te waarborgen.

  Gelukkig is hiervoor een manier bedacht. Dit kan doordat beide partijen afspreken gebruik te maken van een Escrow-betaling. Na het afstemmen van de verkoopprijs, maakt de verkoper een transactie aan in Escrow.com. Deze transactie wordt gelinkt aan de koper. Beide partijen zullen gegevens moeten aanleveren om aan te tonen dat ze echte personen/bedrijven zijn. Op die manier kan Escrow ervoor zorgen dat de kans op fraude nihil is.

  escrow.com

  Als dat geregeld is, maakt de koper vervolgens het bedrag over aan Escrow. Het geld staat op dit moment vast, en kan pas worden vrijgegeven als beide partijen hiertoe akkoord geven. Escrow fungeert hier als een onafhankelijke broker. Vanaf het moment dat het geld bij Escrow staat, kan de overdracht beginnen. Denk aan het omzetten van het Amazon account, social media accounts, de website, mailadressen etc. Alles wat is afgesproken in de overeenkomst.

  Als verkoper geef je vervolgens aan dat je dit gedaan hebt, waarnaar de koper nog enkele dagen heeft om een inspectie uit te voeren of alles klopt. Na deze periode geeft de koper zijn of haar akkoord en kan het geld overgemaakt worden!

  Tot slot

  Hopelijk heeft dit inzicht gegeven in het feit dat het mogelijk is om je Amazon Seller Central Account te verkopen. Zeker als je van plan bent hier niets meer mee te doen, kan het de moeite waard zijn! Twijfel je over een onderdeel in het proces? Laat het dan even weten. Misschien kunnen we je helpen!

  TIP: Transfer van je account in Seller Central

  Het is niet altijd mogelijk geweest om je account over te zetten naar een ander bedrijf. Je kon hooguit één account per bedrijf registreren. Tegenwoordig is Amazon hier minder streng in en is er zelfs een mogelijkheid om je account om te zetten naar een ander bedrijf. Hiervoor ga je naar settings > account info. Vervolgens klik je op ‘Transfer account’:

  transfer account seller central

  En volg je de stappen waar hiernaast om gevraagd wordt. In principe moet je er voor zorgen dat jouw informatie weggehaald wordt. Denk aan het verwijderen van je bedrijfsnaam, creditcard- en bankgegevens en contactinformatie. Zodra je dit gedaan hebt, kun je het account overdragen aan de koper. De koper heeft dan de gelegenheid om zijn of haar gegevens in te vullen, om zo de transfer netjes af te ronden.

  legal entity change amazon seller central