Welke rechtsvorm past bij jouw onderneming?

Voordat je nadenkt over de rechtsvorm van onderneming, is het verstandig de punten na te lopen die bepalen of je volgens de Kamer van Koophandel ook een onderneming hebt. Dit is input voor de Belastingdienst om te bepalen of je btw-plichtig bent. Voldoe je aan de onderstaande criteria, dan kun je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Spoiler: als je gaat verkopen via Amazon FBA, ben je een ‘echte’ onderneming volgens de Kamer van Koophandel.

3 criteria voor een onderneming

Criteria voor een onderneming Uitleg
U levert goederen en/of diensten. Goederen: u verkoopt bijvoorbeeld fietsen.
Diensten: u bent bijvoorbeeld klusjesman, journalist of boekhouder.
U vraagt hier een meer dan symbolische vergoeding voor. Het gaat dus niet om vrijwilligerswerk of een hobby die alleen maar geld kost.
U neemt deel aan het (normale) economische verkeer. Als u een fiets opknapt en verkoopt aan familie of vrienden, dan bent u geen ondernemer.

Bron: Kamer van Koophandel

Je voldoet aan de criteria voor een onderneming, en nu?

Een vraag die veel startende ondernemers stellen is “Welke rechtsvorm past het beste bij mijn onderneming als ik wil beginnen met Amazon FBA?”.
Een terechte vraag, het is één van de belangrijkste zaken bij het oprichten van een bedrijf. De rechtsvorm die je kiest zorgt er namelijk voor dat je een bepaalde aansprakelijkheid en bepaalde belastingverplichtingen aangaat. Je rechtsvorm aanpassen kan nog in een later stadium, maar hoe eerder je de juiste rechtsvorm hebt, hoe makkelijker.
De meest voor de hand liggende opties zijn de ‘eenmanszaak’, de ‘vennootschap onder firma’ [V.O.F.] en ‘De Besloten Vennootschap [B.V.]’

Eenmanszaak

Indien je alleen gaat beginnen met Amazon FBA, ligt de eenmanszaak als rechtsvorm erg voor de hand. Je richt dan een bedrijf of waar alleen jij eigenaar van bent. Dit betekent niet dat je geen personeel in kunt huren in een later stadium. Het voordeel van een eenmanszaak is dat je geen oprichtingseisen hebt en geen notariële akte nodig is. Wel moet je je natuurlijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als eenmanszaak geniet je van de MKB-winstvrijstelling, de zelfstandingenaftrek en de startersaftrek. Vooral als je net begint, kan dit je behoorlijk wat geld besparen.

Waar moet je opletten?

Het oprichten van een eenmanszaak is niet geheel zonder risico. Juridisch gezien bestaat er in de eenmanszaak geen onderscheid tussen privé-vermogen en zakelijk vermogen. Mochten zaken toch niet lopen zoals je had gehoopt, dan kunnen schuldeisers ook achter je huis of andere privé spullen aangaan om de schuld te innen.

Vennootschap onder Firma (V.O.F.)

De Vennootschap Onder Firma (V.O.F.) heeft meerdere eigenaren/vennoten. Deze eigenaren kunnen bestaande personen zijn, maar ook rechtspersonen zoals besloten vennootschappen (B.V.’s). Net als bij de eenmanszaak, zijn er geen bijzondere eisen gesteld aan de oprichting van een V.O.F.. Wel moet je je natuurlijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als VOF geniet je – net als een eenmanszaak – van de MKB-winstvrijstelling, de zelfstandingenaftrek en de startersaftrek. Vooral als je net begint, kan dit je behoorlijk wat geld besparen.

Waar moet je opletten?

Het is raadzaam om vooraf een contract met je partner op te stellen (hoe goed je elkaar ook kent of vertrouwd), over onder andere verantwoordelijkheden, bevoegdheden en winstverdeling. Dit zou bij de notaris kunnen.

Verder zijn de eigenaren/vennoten binnen een V.O.F. hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat als de VOF haar verplichtingen niet nakomt, iedere vennoot met zijn of haar privé-vermogen voor 100 procent aansprakelijk is, ook als deze schulden door een andere vennoot binnen de VOF zijn aangegaan. Dit is in principe hetzelfde als bij de eenmanszaak.

De Besloten Vennootschap (B.V.)

De Besloten Vennootschap is een structuur die wel iets anders is dan bij de eenmanszaak en de VOF. Het kapitaal is verdeeld in aandelen en hoofdelijke aansprakelijkheid is beperkt. De aandelen zijn in het bezit van de aandeelhouders, maar zijn niet vrij verhandelbaar.

Het voordeel is namelijk dat de BV een rechtspersoon is. Hierdoor ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden (tenzij je ECHT hebt lopen prutsen en men weet de schuld aan jou toe te wijzen. Daar gaan we natuurlijk niet vanuitwink).

Waar moet je opletten?

Een enkel persoon of meerdere personen kunnen een BV oprichten. Wel moet je de BV laten inschrijven bij de notaris. Daarnaast moet er een directeur in dienst zijn bij een BV en is volgens de wet verplicht een minimaal inkomen aan zichzelf uit te keren. Dit verplichte minimale inkomen voor een DGA ligt per 1 januari 2020 (directeur-grootaandeelhouder) op €46.000 per jaar.

En welke rechtsvorm moet ik nu kiezen?

Het type rechtsvorm maakt in feite niet uit om te beginnen met Amazon FBA. Het hangt er meer vanaf of je persoonlijk aansprakelijk wilt zijn (rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid) [eenmanszaak, V.O.F.] of dat je dat ten koste van alles wilt voorkomen (rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid) [BV].
In het eerste geval kun je makkelijker van start en zijn er geen eisen met betrekking tot kapitaal. Daarnaast biedt het voor de starter ook nog fiscale voordelen. In het tweede geval ben je niet persoonlijk aansprakelijk, en kunnen schuldeisers eventuele schulden niet op jou verhalen. Echter, het oprichten van een B.V. brengt wel meer andere eisen met zich mee, die een Eenmanszaak of een V.O.F. bijvoorbeeld niet hebben.

Bekijk ook eens deze informatie:

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen / mailen / appen / Slacken om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in

✆  +31 6 58782807

 

Neem contact met ons op

Wil je op de hoogte worden gehouden over e-commerce ontwikkelingen via onze nieuwsbrief?*