Update: in dit artikel lees je waar je concreet rekening mee moet houden vanwege de Brexit.

Nu Boris Johnson dreigt om de deal met Europa weer van tafel te vegen, is de kans op een no-deal Brexit weer wat groter. Het is onderhand in ieder geval onderhand duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk straks niet meer meedoet aan het EFN en Pan-European network. Vanaf 1 januari 2021 kun je alleen nog via FBA in het VK verkopen als je daar je voorraad legt. Amazon verstuurt het niet meer zomaar vanuit andere Europese warehouses naar Engeland.

Onderhand speelt al een paar jaar de vraag wat de impact zal zijn van de Brexit op het bedrijfsleven. Als eCommerce ondernemers in het Verenigd Koninkrijk (VK) volgen we de ontwikkelingen op de voet. Net als veel andere Nederlandse ondernemers die zaken doen in het VK wil je op tijd weten waar je aan toe bent. In deze blog zetten we uiteen wat het de impact is voor Amazon ondernemers in het VK. Daarnaast nemen we de belangrijkste aspecten van een no-deal mee. Wil je weten wat er precies gebeurt als de EU en het VK geen afspraken kunnen maken, lees dan meer in het Partnership Pack van de Britse overheid.

Handelstromen richting en vanaf het Verenigd Koninkrijk

Laten we beginnen door met de bovenstaande kaart een beeld te schetsen van je import en export stromen via Amazon als je verkoopt in het VK. We hebben rode lijnen getrokken voor de export vanuit het VK naar Europa en een blauwe lijn voor export van Nederland naar het VK. Daarnaast is er de gele lijn die staat voor export van buiten de EU naar het VK.

Blauw: export NL -> VK

De blauwe lijn vanuit Nederland. Stel, je exporteert producten naar het VK en verkoopt ze daar op Amazon. Op dit moment betaal je geen heffingen, maar als het VK buiten de EU komt te vallen (waarschijnlijk) wel. In dat geval betaal je importheffing wanneer je producten door de douane gaan. Op dit moment geldt een algemeen importtarief voor alle EU-landen. Voor onze producten geldt nu bijvoorbeeld een tarief van 3,7% als we importeren van China naar het VK. Dit tarief kun je voor jouw producten hier berekenen. Het is helaas nog niet duidelijk wat voor tarief het VK zal gaan hanteren voor exporteurs uit de EU. We verwachten ongeveer dezelfde tarieven. Hetzelfde geldt voor het tegenovergestelde: vanuit bijvoorbeeld Duitsland je product aan klanten in het VK verkopen. Hoe Amazon omgaat met extra invoerheffingen is nog niet duidelijk. Het kan wel betekenen dat je klanten in het VK hun product wat later binnenkrijgen. Mocht je op dit moment alleen vanuit Duitsland verkopen, overweeg dan de optie om ook vanuit het VK je product aan te bieden.

Rood: export VK -> EU

Goed, de rode lijntjes: export van het VK naar de EU. Daar heb je al gauw mee te maken als je de exportfunctie aanzet in Amazon. Ook hier zijn we weer afhankelijk van de Brexit-deal. Bij een no-deal gelden hier de tarieven die op dit moment gehanteerd worden voor export van het VK naar landen buiten de EU.

Als je sales vanuit het VK naar andere EU landen niet zo spannend zijn, kun je ervoor kiezen de exportfunctie in Seller Central uit te zetten en een deel van je producten vanuit Duitsland aan te bieden in de rest van de EU.

Geel: export rest van de wereld -> VK

Als je producten van buiten de EU importeert (China, V.S. etc.) dan geldt daar nu dus nog het gezamenlijke EU tarief voor. Bij een Brexit zal het VK nieuwe verdragen moet activeren, maar deze zullen volgens de Britse overheid niet veel verschillen van de verdragen die de EU heeft met de rest van de wereld. Leuk weetje: bij een no-deal zal HMRC (Britse belastingdienst) ondernemers tegemoet komen door het volgende: postponed accounting for import VAT on goods. Dit houdt simpelweg in dat je pas bij je aangifte BTW over de invoer van goederen betaalt. Op dit moment moet je namelijk meteen BTW betalen als je goederen het VK binnenkomen. Uiteindelijk kun je dit later weer terugvragen bij de BTW aangifte. Bij een no-deal hoef je dus niet meer voor te schieten.

Wat verder handig is om te weten: als je product voor een groot deel bestaat uit onderdelen geproduceerd in het VK, kan het zijn dat je hierover invoerheffingen moet betalen als je het eerst naar Nederland (of een ander EU-land) haalt. Als er een handelsakkoord komt, komen we hierin te staan over welke producten dit gaat.

Deal or no-deal: houdt in de gaten wat voor impact de Brexit straks daadwerkelijk op je business heeft en stel je hierop in. Wij houden het nieuws rond Amazon en de Brexit in de gaten en blijven je updaten via onze Slack.

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen / mailen / appen / Slacken om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

✆   +31 6 58782807

 

NEEM CONTACT MET ONS OP

Welke van onze diensten sluiten aan bij je vraag? (meerdere opties mogelijk)

Welke van onze diensten sluiten aan bij je vraag? (meerdere opties mogelijk)

Welke van onze diensten sluiten aan bij je vraag? (meerdere opties mogelijk)

Hoe bent u bij ons terecht gekomen?

Blijf op de hoogte

13 + 6 =