...

Benieuwd of je kosten op Amazon omlaag kunnen? Neem contact met ons op!

Neem contact op

Verkopen op Amazon: de kosten

Elke ondernemer die begint op Amazon is natuurlijk opzoek naar een overzicht van de kosten die hierbij komen kijken. Je wilt op het grootste e-commerceplatform gaan voor winst, je gaat er niet verkopen om Amazon te sponsoren. In het artikel over winst staan al wat tips over hoe je je winstmarge kunt verhogen. Nu nemen we de kosten onder de loep die komen kijken bij het verkopen op Amazon.

Ben jij winstgevend?

Iedere ondernemer begrijpt natuurlijk dat “verkoopprijs – kosten” winst is. Toch komt het regelmatig voor dat verkopers geen zicht hebben op hun cijfers, waardoor het resultaat toch wat tegenvalt. Zodra je producten gaat verkopen op Amazon, is een van je belangrijkste taken om je winstgevendheid te bepalen.

Dit is erg belangrijk, zowel voordat je een product live op Amazon als in de fase daarna.

Tijdens de productonderzoeksfase voer je namelijk onderzoek en berekeningen uit om de potentiële winst van een product in te schatten. Hier houd je rekening met initiële investeringskosten, FBA-kosten en geschatte omzet.

Zorda je product live is, dien je op de hoogte te bljven van de kosten om ervoor te zorgen dat je bedrijf winstgevend blijft.

Vele verkopers op Amazon verliezen op dit vlak geld. Enerzijds komt dit door het niet goed uitvoeren van onderzoek, anderzijds door gebrek aan monitoring van de kosten tijdens het verkopen.

 

amazon tools

Het doorgronden van je kosten

Ten eerste is het belangrijk om goed zicht te krijgen op welke kosten er zijn rondom de Amazon business. Over het algemeen vallen de kosten die voor kunnen komen in één van de volgende drie categorieën:

  • Investeringen vooraf (samples, inkoopprijs, freight forwarder, productfoto’s)
  • Variabele kosten (hieronder vallen de meeste Amazon (FBA) kosten (fees), maar ook retourzendingen en dergelijke)
  • Marketingskosten (promoties zoals pay per click, maar ook social media valt hieronder).

 

Welke kosten op Amazon kom je standaard tegen?

De Amazon kosten zijn de kosten die gepaard gaan met verkopen op Amazon. Als je gebruik maakt van FBA betaal je naast het aanhouden van je account (39 euro per maand) een provisie per gerealiseerde verkoop (7 tot 15 procent, geldt zowel voor ondernemers die FBM als FBA hebben). In het geval van FBA betaal je ook nog kosten voor de logistieke afhandeling.

Over het algemeen is de referal fee 15% van de prijs van het item (verschillend per categorie), plus een paar euro om het product te verwerken en te verzenden als je gebruik maakt van FBA.

Mocht je willen weten hoeveel de referal fee is in jouw categorie? Kijk dan op de site van Amazon.

Wil je weten wat de kosten zijn voor jouw product als je gebruik maakt van FBA? Bekijk dan het kostenoverzicht voor Amazon FBA. Hierover later nog meer.

Het gebruik van de Amazon-service brengt zeker kosten met zich mee. In onze ogen, gezien alles wat je ervoor terugkrijgt met Amazon, is het over het algemeen rendabel om deze prijzen te betalen.

Welke andere kosten zijn er om te verkopen op Amazon?

Vaak zijn er andere kleine kosten die bij het verkopen op Amazon komen kijken. Denk aan retourzendingen (helaas… de hoeveelheid retourzendingen hangt ook weer af van de categorie, houd hier rekening mee) en afschrijvingskosten. In het geval van FBA verwijderingskosten voor het opruimen van voorraad en beruchte storage fees. Verder zijn er nog de nodige zakelijke kosten, zoals verzekeringen, loonadministratie, belastingen en andere onkosten.

Sommigen veranderen en fluctueren, sommigen blijven hetzelfde. Hoe blijf je op de hoogte en zorg je ervoor dat je weet wat de exacte uitgaven en winsten zijn?

Amazon FBA calculator

De Amazon FBA calculator is erg geschikt om uit te rekenen wat je kosten zullen zijn op Amazon. Afhankelijk van het product dat je invoert (kan dus ook van een concurrent zijn), kun je uitrekenen wat je winst is op basis van jouw verkoopprijs en niet-Amazon gerelateerde kosten. Hieronder hebben we verwijzingen opgenomen naar de verschillende FBA calculators. Het kan afhangen van het land waarin je vooraard ligt, hoeveel je uiteindelijk moet betalen.

Europa:

Noord-Amerika:

belastingaangifte

Indien je gebruik maakt van FBA, wat valt er onder deze kosten?

De zaken die gedekt worden met Amazon FBA zijn als volgt:

  • Afhandelen van de bestelling
  • Ophalen van product uit het magazijn en het inpakken zodat het klaar is om verzonden te worden
  • Versturen van de verzending
  • 30 dagen opslag zonder bijkomende kosten
  • Je ingezonden shipment verwerken

Hoe gebruik je de Amazon FBA calculator?

Om erachter te komen hoeveel een product waarin je geïnteresseerd bent kan gaan kosten, ga je naar de FBA calculator van de marketplace waarin jij wilt verkopen. Zoek hier naar een soortgelijk product en selecteer deze.

Vul vervolgens de prijs van het product in, de kosten voor verzending naar Amazon en de totale inkoopkosten van het product.

Wanneer je op “Calculate” klikt, krijg je een overzicht van je Amazon Fulfillment-kosten, inclusief verkoopkosten en FBA-kosten. Het toont ook de nettowinst en nettomarge aan.

Uiteraard moet je een slag om de arm houden met betrekking van kosten tot de shipping en de daadwerkelijke inkoopprijs. Het is daarom te adviseren om bij elke quote van een leverancier of freight forwarder de berekening opnieuw te maken. Je wilt uiteindelijk wel rendabel blijven!

Ben je benieuwd hoe andere verkopers hiermee omgaan? Sluit je dan aan in de Amazonsellers Community!

amazon fba kosten
amazon fba calculator

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen / mailen / appen / Slacken om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

✆   +31 6 58782807

 

Neem contact met ons op

Wil je op de hoogte worden gehouden over e-commerce ontwikkelingen via onze nieuwsbrief?*

Met een gigantische voorsprong beginnen én groeien op Amazon is eindelijk mogelijk met het Amazon Handboek voor Sellers voor startende ondernemers.

Met dit e-book willen we ervoor zorgen dat u alles weet over hoe u moet verkopen op Amazon en waar u rekening mee moet houden.

We helpen u met concrete tips, vuistregels en stap-voor-stap handleidingen door Seller Central.

Alles om ervoor te zorgen dat u succes heeft op Amazon!

het amazon handboek voor sellers