...

Ben je opzoek naar een geschikte freight forwarder voor het verkopen op Amazon?

Klik dan hier om onze aanbevelingen te bekijken.

Wil je weten wat een freight forwarder is en hoe het logistieke proces werkt?

Blijf dan zeker op deze pagina hangen!

Wanneer gebruik je een freight forwarder voor Amazon?

Logistiek is waarschijnlijk één van de eerste zaken waar je aan denkt om te regelen als je gaat verkopen op Amazon. Je weet dat het naast goed productonderzoek, fabriceren van het product en een goede listingoptimalisatie een wezenlijk onderdeel is van het verkoopproces. Het is ook niet voor niets dat we in onze roadmap logistiek expliciet benoemen.

Toch zal het niet het onderwerp zijn waar de meeste sellers zich 100% in thuis voelen. De meesten zullen beter zijn in productonderzoek, copywriting of het opzetten van de beste PPC campagnes.

Het is echter van wezenlijk belang om voldoende kennis op te bouwen rondom internationale luchtvracht en scheepvaart.

Je wilt per slot van rekening dat je producten netjes bij Amazon aankomen. Gelukkig zijn er partijen die hier meer ervaring mee hebben dan de gemiddelde verkoper op Amazon: freight forwarders.

We zullen in dit artikel regelmatig China aanhalen als land waar producten gemaakt worden. Dit kun je natuurlijk invullen voor elk land of elke stad, of je nu verscheept vanuit Brazilië, India of Bali.

Hoe regel je het logistieke proces?

Er zijn honderden factoren om rekening mee te houden als je jouw vracht vanuit China naar Europa wilt krijgen:

 • Hoe regel je vervoer van de fabriek naar de haven?
 • Op welke manier krijg je vracht aan boord komt met alle juiste documenten?
 • Hoe lang duurt het voordat je vracht aankomt op locatie?
 • Kan ik het beste kiezen voor transport via het vliegtuig, of stop ik mijn vracht in de boot?
 • Hoe zit het met importeren?
 • En wat is een freight forwarder?
amazon usa

Freight forwarders

Gelukkig zijn er tal van bedrijven, ook wel freight forwarders genoemd, die dit proces voor jou kunnen regelen. Een freight forwarder, ook wel een non-vessel operating common carrier (NVOCC) genoemd, is een persoon of organisatie die ervoor zorgt dat vracht van individuen of bedrijven van een fabriek naar een markt, bij jou thuis of bij een Amazon Fulfillment Center terecht komt. Daarbij zorgt de freight forwarder voor het invullen van de benodigde documentatie en het importeren bij de douane. Voor ons als verkopers op Amazon is het natuurlijk belangrijk dat een freight forwarder weet hoe de shipment aan dient te komen in Amazon.

De gemiddelde Amazon FBA freight forwarder zal de volgende diensten aanbieden:

 • Afstemmen met de leverancier hoe, waar en wanneer de producten opgehaald kunnen worden
 • Verzorgen van productinspectie
 • Zorgen dat producten vanuit de fabriek in de haven of op het vliegveld terecht komen
 • Het opslaan van producten in een opslagcentrum en het organiseren van logistiek daaromheen
 • Het in orde maken van exportdocumentatie
 • Uitonderhandelen van de beste prijzen voor het vrachtvervoer
 • Vrachtconsolidatie. Dit is het samenvoegen van meerdere zendingen tot één zending, ideaal voor de kleinere ondernemer en drukt ook nog eens de kosten!
 • Hulp met het opzetten van een vrachtverzekering
 • Inklaren van producten bij de douane (dit is een wezenlijk onderdeel natuurlijk)
 • Transporteren van producten vanuit de douane naar het Amazon Fulfilment Center of naar je eigen opslagcentrum

Zoals je hierboven kunt lezen, zijn de meeste freight forwarders in staat een hoop te regelen, met mensen fysiek aanwezig op locatie. Dit zijn zaken die jij vanuit Nederland niet allemaal kunt overzien.

Internationale logistiek is dermate complex dat er makkelijk grove en dure fouten gemaakt kunnen worden, die ervoor kunnen zorgen dat je vracht nooit aankomt. Of bij het ontbreken van de juiste papieren kan het zo maar zijn dat je vracht in beslag genomen wordt.

Verder is het nog relevant om te vermelden dat fabrieken vaak ook zelf werken met freight forwarders om jouw producten te verschepen. Dit heeft zeker één groot nadeel: de freight forwarder zijn klant is de fabriek, en niet een klant van jou. Je bouwt dus geen relatie op en je wordt minder goed op de hoogte gehouden over de voortgang van het transport.

Neem daarom altijd zelf een freight forwarder in de arm. Zie dit gewoon als de logistieke afdeling van jouw bedrijf!

amazon logistiek

Hoeveel kost een freight forwarder?

Natuurlijk is het niet eenduidig aan te geven wat een freight forwarder op voorhand kost. Dit kan alleen al afhangen van het seizoen. Zo zullen de prijzen hoger liggen voor en na Chinees Nieuwjaar en in Q4 ten opzichte van de rest van het jaar.

Grofweg zullen de berekeningen wel neerkomen op het volgende:

 1. Gewicht van de totale shipment
 2. Het volume van de totale shipment – vaak uitgedrukt in kubieke meters (‘CBM’ in het Engels).
 3. De locatie waarvan verscheept gaat worden en de locatie waar het naartoe moet gaan. Dit heeft onder andere te maken met de afstand tussen de twee locaties.
 4. Het type transport waar je gebruik van wilt maken: vliegtuig, trein of per schip.

Wij raden je dan ook altijd aan om bij meerdere freight forwarders een offerte / quote op te vragen. Prijzen kunnen onderling nog wel eens verschillen. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de freight forwarder waar je de afgelopen vijf keer een goede ervaring mee gehad hebt, nu ineens veel duurder is (om welke reden dan ook).

Typen transport waar je gebruik van kunt maken

In overleg met je freight forwarder kun je bepalen van welke type transport je gebruik wilt maken voor het vervoer van jouw shipment. Je raadt het waarschijnlijk al, een vliegtuig zorgt er natuurlijk voor dat je vracht snel van A naar B is. Maar zodra je volume iets toeneemt, zal dit ook een stuk prijziger zijn. We zetten hieronder de verschillende mogelijkheden uiteen, zodat je een goede keuze kunt maken voor jouw situatie.

Daarnaast zal het je ook niet verbazen dat je transport uit meerdere vervoersmiddelen bestaat.

Transport over zee

Transport over zee gaat met massale cargoschepen om gigantisch veel producten in één keer te verschepen. Dit is wel de langzaamste, maar ook de goedkoopste en daarom ook de meest gebruikte manier van verschepen. Het verschepen kan wel tot twee maanden duren. Deze optie wordt zeker interessant als je vracht zwaarder weegt dan 250KG

Er zijn twee zaken waar je vanaf moet weten bij het verschepen van producten over zee: FCL en LCL.

 • FCL oftewel “full container load” verwijst naar het feit dat containers gevuld zijn met producten van één en dezelfde partij. Ideaal voor grotere spelers met veel vracht, of om ondernemers met een groot en vullend product. Een ander voordeel is dat het voor een freight forwarder makkelijker te organiseren is. Alles hoort bij één partij, dit scheelt verwerkingstijd bij de douane en daarmee bespaart het geld.
 • LCL oftwel “less than container load” refereert naar containers die gevuld zijn door meerdere partijen. Mocht je veel kleine producten hebben, of niet genoeg voorraad nodig hebben om een container te vullen, is dit een gangbare oplossing. Een voordeel van deze methode is dat je vaker kleinere hoeveelheden voorraad kunt bestellen zonder dat al je cashflow weg is. Daarnaast kan het handig zijn om deze methode te gebruiken als Amazon wilt dat je producten naar meerdere warenhuizen verstuurt.

 

amazon freight forwarder
freight forwarder amazon
air cargo amazon
amazon fba trein

 Transport door de lucht

Transport met het vliegtuig (ook wel air shipping, air express of air cargo genoemd) is voor verkopers die hun voorraad snel weer bij Amazon willen krijgen of heel weinig voorraad willen transporteren. Over het algemeen duurt het transporteren van producten niet meer dan twee weken. Het is over het algemeen wel de duurste optie van alledrie. 

Transport over land

In elke logistieke reis van A naar B komt transport over land voor, ook al maak je gebruik van zee- of luchtvracht. Transport over land gaat over het algemeen met vrachtwagens of treinen, maar bij de laatste steeds meer een opmars maakt. Over het algemeen wordt transport over land gebruikt om producten van en naar de (lucht-)haven te brengen, om ze vervolgens af te leveren bij een Amazon fulfilment center.

Afhankelijk van waar je fabriek zich bevindt ten opzichte van de (lucht-)haven en hoe ver het Amazon fulfilment center verwijderd is van de (lucht-)haven, duurt dit gedeelte van de reis hooguit een paar dagen. Over het algemeen zijn de kosten hoger dan enkel de boot, maar goedkoper dan reizen met het vliegtuig.

 

Er zijn een hoop zaken die een freight forwader voor je zal regelen. Toch zul je er zelf ook voor moeten zorgen dat je actief betrokken blijft van zaken rondom het transport. Hieronder vind je enkele zaken om rekening mee te houden:

Zaken om rekening mee te houden tijdens het logistieke proces:

 1. Vind een freight forwarder en bespreek wat er moet gebeuren met je eerste shipment.
 2. Maak een shipping plan in Seller Central op Amazon (dit gaan we je laten zien!).
 3. Laat je freight forwarder weten wanneer je shipment ongeveer klaar is en laat je informeren over de prijs.
 4. Breng de freight forwarder in contact met je supplier, zodat zij kunnen zorgen voor een juiste overdracht van je shipment.
 5. Bespreek je voorkeur voor het type transport.
 6. De freight forwarder zorgt voor het lossen van de container en zal ervoor zorgen dat de shipment geïmporteerd wordt.
 7. Na het importeren maakt de freight forwarder je spullen klaar voor Amazon en brengt ze naar het fulfillment centre.
 8. Het verkopen kan beginnen!

Kiezen van de juiste freight forwarder

Het kiezen van de juist freight forwarder is van wezenlijk belang, dat zal hiervoor ook duidelijk zijn geworden. Zeker in het begin kun je jezelf geen fouten veroorloven, omdat het ontzettend zonde is van je moeite en inspanning tot dan toe.

Welke 3 vragen moet je jezelf stellen bij het selecteren van jouw freight forwarder?

 1. Hebben ze ervaring met Amazon FBA?

Dit is misschien wel de meest cruciale vraag als je gaat verkopen via Amazon. Je kunt je spullen niet zomaar droppen bij Amazon en hopen dat het goedkomt. Amazon heeft namelijk strikte eisen aan de producten die binnenkomen in hun fulfillment center en hoe deze producten verpakt en gelabeld moeten worden. Als het fout gaat sturen ze zonder pardon je vracht terug en zit je zelf met de gebakken peren.

Een goede freight forwarder weet wat de requirements zijn van Amazon en zullen er zorg voor dragen dat je vracht goed bij Amazon terecht komt.

 1. Zijn ze makkelijk benaderbaar?

De freight forwarder moet je eigenlijk zien als jouw logistieke afdeling van je bedrijf. Daarvan verwacht je dat ze je serieus nemen en adequaat met je communiceren. Daarnaast dienen ze je op de hoogte te houden van veranderingen in Amazon FBA en moeten ze je helpen je eigen supply chain zo goed mogelijk neer te zetten.

 1. Kan de freight forwarder jouw groei bijhouden?

Met de juiste mindset en keuzes die je maakt voor je business, kan het niet anders zijn dat je business exponentieel gaat groeien. Het is daarom ook belangrijk dat je freight forwarder jouw groei kan bijhouden. Dat komt erop neer dat ze een groot netwerk hebben van verschillende partners waarmee ze kunnen samenwerken en toegang hebben tot meerdere kanalen om je vracht te verschepen. Als ze hieraan voldoen, weet je dat je goed zit.

Hebben jullie voorbeelden van betrouwbare freight forwarders?

Van de freight forwarders die we hieronder noemen hebben we of zelf gebruik gemaakt, of hebben gehoord dat andere sellers er goede ervaring mee hebben. Echter, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Doe daarom altijd je eigen onderzoek en bepaal op basis daarvan welke freight forwarder het beste bij jouw bedrijf past.

Aanbevolen freight forwarder op basis van onze eigen ervaring:

Guided imports

Andere freight forwarders waar we positieve geluiden over gehoord hebben:

Unicargo logo
flexport logo
regional express logo

Met een gigantische voorsprong beginnen én groeien op Amazon is eindelijk mogelijk met het Amazon Handboek voor Sellers voor startende ondernemers.

Met dit e-book willen we ervoor zorgen dat u alles weet over hoe u moet verkopen op Amazon en waar u rekening mee moet houden.

We helpen u met concrete tips, vuistregels en stap-voor-stap handleidingen door Seller Central.

Alles om ervoor te zorgen dat u succes heeft op Amazon!

het amazon handboek voor sellers