Hoe regel je het logistieke proces?

Er zijn honderden factoren om rekening mee te houden als je jouw vracht vanuit China naar Europa wilt krijgen:

 • Hoe regel je vervoer van de fabriek naar de haven?
 • Op welke manier krijg je vracht aan boord komt met alle juiste documenten?
 • Hoe lang duurt het voordat je vracht aankomt op locatie?
 • Kan ik het beste kiezen voor transport via het vliegtuig, of stop ik mijn vracht in de boot?
 • Hoe zit het met importeren?
 • En wat is een freight forwarder?

Freight forwarders

Gelukkig zijn er tal van bedrijven, ook wel freight forwarders genoemd, die dit proces voor jou kunnen regelen. Een freight forwarder, ook wel een non-vessel operating common carrier (NVOCC) genoemd, is een persoon of organisatie die ervoor zorgt dat vracht van individuen of bedrijven van een fabriek naar een markt, bij jou thuis of naar een Amazon Fulfillment Center kan brengen. Daarbij zorgt de freight forwarder voor het invullen van de benodigde documentatie en het importeren bij de douane. Voor ons als verkopers op Amazon is het natuurlijk belangrijk dat een freight forwarder weet hoe de shipment aan dient te komen in Amazon.

Proces:

Om toch een beeld te geven van wat jij moet doen en hoe dat proces er ongeveer uit ziet:

 1. Vind een freight forwarder en bespreek wat er moet gebeuren met je eerste shipment.
 2. Maak een shipping plan in Seller Central op Amazon (dit gaan we je laten zien!).
 3. Laat je freight forwarder weten wanneer je shipment ongeveer klaar is en laat je informeren over de prijs.
 4. Breng de freight forwarder in contact met je supplier, zodat zij kunnen zorgen voor een juiste overdracht van je shipment.
 5. Als je kiest voor transport via het vliegtuig, dan is je vracht binnen een paar dagen over. Via de boot kan het een paar weken duren. Reden dat men toch kiest voor transport met de boot is simpel: het is vele malen goedkoper als je vracht zwaarder is dan 250 KG in totaal.
 6. De freight forwarder zorgt voor het lossen van de container en zal ervoor zorgen dat de shipment geïmporteerd wordt.
 7. Na het importeren maakt de freight forwarder je spullen klaar voor Amazon en brengt ze naar het fulfillment centre.
 8. Het verkopen kan beginnen!

Kiezen van de juiste freight forwarder

Het kiezen van de juist freight forwarder is van wezenlijk belang. Zeker in het begin kun je jezelf geen fouten veroorloven, omdat het ontzettend zonde is van je moeite en inspanning tot dan toe.

Welke 3 vragen moet je jezelf stellen bij het selecteren van jouw freight forwarder?

 1. Hebben ze ervaring met Amazon FBA?

Dit is misschien wel de meest cruciale vraag als je gaat verkopen via Amazon. Je kunt je spullen niet zomaar droppen bij Amazon en hopen dat het goedkomt. Amazon heeft namelijk strikte eisen aan de producten die binnenkomen in hun fulfillment center en hoe deze producten verpakt en gelabeld moeten worden. Als het fout gaat sturen ze zonder pardon je vracht terug en zit je zelf met de gebakken peren.

Een goede freight forwarder weet wat de requirements zijn van Amazon en zullen er zorg voor dragen dat je vracht goed bij Amazon terecht komt.

 1. Zijn ze makkelijk benaderbaar?

De freight forwarder moet je eigenlijk zien als jouw logistieke afdeling van je bedrijf. Daarvan verwacht je dat ze je serieus nemen en adequaat met je communiceren. Daarnaast dienen ze je op de hoogte te houden van veranderingen in Amazon FBA en moeten ze je helpen je eigen supply chain zo goed mogelijk neer te zetten.

 1. Kan de freight forwarder jouw groei bijhouden?

Met de juiste mindset en keuzes die je maakt voor je business, kan het niet anders zijn dat je business exponentieel gaat groeien. Het is daarom ook belangrijk dat je freight forwarder jouw groei kan bijhouden. Dat komt erop neer dat ze een groot netwerk hebben van verschillende partners waarmee ze kunnen samenwerken en toegang hebben tot meerdere kanalen om je vracht te verschepen. Als ze hieraan voldoen, weet je dat je goed zit.