...

Verschillende vormen van uitbesteden van de internationale btw-aangiften

Regelmatig krijgen wij de vraag op welke manier je het beste internationale btw-aangiften kunt doen. Kun je hier zelf mee aan de slag, besteed je het uit aan goedkope services zoals Amazon VAT services of schakel je een onafhankelijke partij zoals wij (Amazonsellers/European Seller Solutions) in die de aangiften voor je doet?

belastingaangifte

Alle vormen zijn op hun eigen manier interessant. Welke vorm je kiest hangt af van je situatie. In dit artikel nemen we je mee in de verschillende vormen en gaan we in op de voors en tegens van iedere vorm. Met deze informatie kun je vervolgens een beargumenteerde keuze maken hoe jij je btw-aangiften laat verzorgen.

Zelf btw-aangiften doen

Voordelen

✅ Het kost je geen geld

✅ Je hebt volledig zicht op je cijfers 

Nadelen

❌ Je hebt minder tijd te besteden om je bedrijf te laten groeien

❌ Je moet boekhoudkundig onderlegd zijn en met name op de hoogte van btw-regelgeving

❌ Communicatie met de belastingdiensten gaat in de taal van het land zelf

❌ De aangifteformulieren zijn in de taal van het land zelf

❌ Het Amazon VAT Transactions Report is niet het makkelijkste bestand om mee te werken

btw aangifte uitbesteden

Wel of niet zelf je btw-aangifte doen?

Zelf je btw-aangifte kan voor beginnende ondernemers een logische keuze zijn om kosten te besparen. Met name ondernemers die iets weten van boekhouding zouden in het begin uit de voeten kunnen door het zelf doen. Echter, vaak is de kennis te beperkt om de aangiften echt juist in te vullen. Zo moet je ook rekening houden met import en goederenstromen naar bijvoorbeeld Amazon. Zodra je gaat verkopen in meerdere landen, moet je weten welke omzet je in welk land moet afdragen. Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn en veel uitzoekwerk vergen in het begin. Tijd die je liever besteed aan de ontwikkeling van je producten.

Geautomatiseerde services

Geautomatiseerde services – voordelen

Het is goedkoop

✅ Binnen Amazon kunnen je cijfers snel opgehaald worden

✅ Je hoeft niet om te kijken naar je btw-aangiften als je enkel verkoopt via Amazon FBA

Geautomatiseerde services – nadelen

❌ Vertegenwoordiging richting de buitenlandse belastingdienst komt met een meerprijs

❌ Persoonlijk contact is vrijwel onmogelijk

❌ Transacties via andere verkoopkanalen moet je pro-actief aanleveren

❌ Import-btw wordt vaak niet verrekend

❌ Er wordt geen controle gedaan op de juistheid van het Amazon VAT Transactions Report

❌ Transacties die via de OSS moeten gaan worden niet meegenomen

Waarom wel of geen geautomatiseerd systeem?

Geautomatiseerde systemen hebben als voordeel dat ze efficiënt zijn ingericht en veel vraag aankunnen. Een goed systeem kan ook data uit meerdere bronnen verwerken tot een overzichtelijk geheel. De prijs is relatief laag omdat er in beperkte mate mensen aan te pas komen.

Dat laatste is tevens het eerste nadeel van een geautomatiseerd systeem. Zeker in een complex werkgebied als btw kan het zo maar voorkomen dat je vragen hebt over de cijfers, bepaalde wetgeving waar je aan moet voldoen of advies nodig hebt over vervolgstappen. Met systemen die volledig gericht zijn op automatiserig, wordt hier de plank vaak misgeslagen.

automatische btw aangifte

European Seller Solutions (hier is Amazonsellers onderdeel van)

European Seller Solutions – voordelen

✅ Beste prijs-kwaliteitverhouding

✅ Persoonlijk contact in het Nederlands

✅ Vertegenwoordiging richting buitenlandse belastingdiensten is standaard onderdeel van de service

✅ Alles onder één dak, van OSS tot btw-aangiften per land

✅ Controle van jouw data, zodat je nooit teveel btw afdraagt

✅ Indien gewenst stemmen we direct af met jouw boekhouder of accountant

European Seller Solutions – nadelen

❌ Maandelijks vast bedrag

 Waarom European Seller Solutions?

1. Contact

Met ons heb je persoonlijk contact in het Nederlands, we zijn altijd goed bereikbaar en bieden de mogelijkheid om te helpen met verkopen in ieder land (ook buiten de standaard Amazon-landen om).

Direct contact en afstemming tussen ons en je de boekhouder/ administratiekantoor/ accountant is mogelijk. Dit scheelt jou tijd en geld en zorgt ervoor dat de administratie is gestroomlijnd.

amazon vine program

2. Scope

We beperken onze scope niet tot één platform of één land. Zodra je gebruik maakt van FBA, is de kans ook groot dat je te maken krijgt met de One-Stop-Shop (OSS). Hierdoor is het vaak nodig om af te stemmen tussen degene die de btw-aangiften in Duitsland doet en degene die de OSS-aangifte doet. In de praktijk is het vaak onmogelijk als dit niet door één partij gedaan wordt, waardoor je het risico loopt teveel btw af te dragen! Wij coördineren alles onder één dak, waardoor je al je bedrijfsactiviteiten in binnen- en buitenland gewaarborgd zijn.

3. Advies

We geven gevraagd en ongevraagd advies op basis van de cijfers die we ontvangen. We kijken niet alleen maar achteruit, maar ook vooruit met de klant. Je kunt denken aan advies over omzetbelasting, douane, e-commerce wetgeving, aansluiting op Seller Central en overige belastingen voor de klant. Je hebt korte lijntjes met de daadwerkelijke specialist. 

Daarnaast voeren we proactieve checks uit of je import en leveringen vanuit Nederland naar Amazon warehouses hebt gedaan. Veel ondernemers hebben hier geen weet van. Geen btw terugvragen over import betekent duizenden euro’s aan extra kosten. Daarnaast ondersteunen we je om de juiste documenten hiervoor te verzamelen, zodat de btw terugvragen ook legitiem is. Dat verdient zich al snel terug.

4. Datacontrole

Gemaakte kosten in het buitenland kunnen in sommige gevallen meegenomen worden in de buitenlandse aangiften, dit moet door een specialist worden beoordeeld op juistheid. De btw-aftrek wordt anders later afgekeurd. 

De data die uit Amazon komt in het VAT transactions report komt niet altijd overeen met de werkelijkheid. Wij corrigeren die fouten. Zo houden wij het drempelbedrag voor de OSS in de gaten en controleren het gehanteerde btw-tarief op juistheid. Indien nodig corrigeren wij dit handmatig en doen vervolgens de juiste aangifte. Wanneer je het geautomatiseerd laat doen, dan kun je dit niet corrigeren.

Concluderend

We snappen ook dat bovenstaande informatie kan overkomen als “wij van wc-eend adviseren wc-eend”. Toch hopen we een beter beeld gegeven te hebben van wat er komt kijken bij het doen van btw-aangiften, zodat jij uiteindelijk een goede keuze kunt maken wat het beste past voor jouw situatie.

Mocht je hierover een keer willen praten? Neem dan contact met ons op!

altijd bereikbaar

Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 

✆ CONTACT OP ELKE MANIER

Laat ons je vrijblijvend terugbellen / mailen / appen / Slacken om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

  Plan hier je belafspraak in

✆  +31 6 58782807

 

Neem contact met ons op

Wil je op de hoogte worden gehouden over e-commerce ontwikkelingen via onze nieuwsbrief?*