...

ElektroG en BattG, wat is het en waarom moet je er iets mee?

De ElektroG en BattG komen voort uit Europese wetgeving, bekend als de WEEE (Waste from Electrical and Electronic Equipment). Onder deze wetgeving valt een breed scala aan elektronische en elektrische apparaten, denk aan computers, elektronische vliegenmeppers, koelkasten of mobiele telefoons. Het doel van deze wetgeving is om afval te verminderen en om recycling te stimuleren. Zodra je elektrische of elektronische apparatuur produceert, verkoopt of importeert in de EU, dan moet je ervoor zorgen dat je voldoet aan de Europese WEEE wetgeving.

Let op: deze wetgeving staat los van de VerpackG.

ElektroG

De ElektroG is de Duitse variant op de Europese WEEE wetgeving. De ElektroG maakt producenten, distributeurs en verkopers verantwoordelijk voor de levenscyclus van het elektronische product zodra ze deze op de Duitse markt brengen. Feitelijk gezien komt het neer op het betalen van een verwijderingsbijdrage, om zo producten aan het einde van de hun levenscyclus terug te kunnen halen bij de gebruikers. Op deze manier wordt gewaarborgd dat producten op een juiste manier afgebroken en waar mogelijk gerecycled worden.

Welke stappen moeten er gezet worden voor de ElektroG?

De ElektroG vereist van producenten, distributeurs en verkopers het volgende:

 • registreren van elektronische producten en aanvragen WEEE nummer voordat je gaat verkopen. Dit moet gedaan worden bij Stiftung EAR (Stiftung Elektro-Altgeräte Register).
 • zorgen voor een Insolvenzsichere Garantie voor bij de registratie. Deze garantie houdt in dat er zorggedragen is voor opruimen van apparaten ook als het bedrijf failliet gaat (insolvent geworden is).
  elektrog
  • regelmatig aangiften doen van de verkopen en bijhouden registratie van nieuwe apparaten die verkocht gaan worden.
  • het toevoegen van het WEEE-registratienummer op de producten, labelen van producten op juiste wijze en informeren van huishoudens dat men producten kan laten recyclen.
  • zorgdragen dat producten op een juiste manier weggebracht kunnen worden door huishoudens en als afval op correcte wijze verwerkt worden.

  Stiftung EAR

  Internationale producenten zonder vestiging in Duitsland kunnen geen inschrijving in het EAR-register meer krijgen. Er zijn twee opties om alsnog te kunnen registeren: óf een vestiging in Duitsland openen, óf een gemachtigde in Duitsland aanwijzen. Dat laatste zal voor veel Nederlandse ondernemers noodzakelijk zijn. Foutieve registraties kunnen tot een boete van 100.000 euro leiden.

  Bedrijven geven aan het EAR-register door hoeveel tonnen elektro ze in omloop hebben gebracht: elke 15e van de maand over de vorige maand. Op basis van deze meldingen bepaalt het EAR het marktaandeel en verdeelt het EAR ophaalopdrachten. Het desbetreffende bedrijf moet binnen drie dagen aan deze ophaalopdracht gehoor geven door de aangewezen container o.i.d. met elektro op te halen en te recyclen (bron: Duits-Nederlandse Handelskamer). Stiftung EAR zorgt zelf niet voor het ophalen van elektronische apparaten, dit moet door bedrijven zelf geregeld worden.

  Besteed het uit

  Veel ondernemers die onze blogs lezen, zullen niet zelf een vestiging hebben in Duitsland om te voldoen aan de eisen van de ElektroG. Je zult daarom in ieder geval een partij moeten vinden die kan optreden als  ‘Authorized Representation’. Die partij kan je vervolgens helpen met de registratie bij Stiftung EAR.

  Daarnaast zul je ook een partij moeten vinden die gaat helpen met het ophalen en verwerken van elektronische apparaten. Je kunt een dergelijke partij machtigen om namens jou de verwerking van elektronische apparaten af te handelen.

  Amazonsellers kan je bedrijf registreren en zorgen voor de juiste contracten. 

  BattG

  Bovenstaand gedeelte ging met name over de ElektroG. Dan is er ook nog de BattG. Hier is hetzelfde principe van toepassing. Degene die als eerste de batterijen op de markt brengt, is verantwoordelijk voor het aangeven en verwerken van gebruikte batterijen. Hiervoor moet je je registreren bij het Duitse Umweltbundesamt. Bij de registratie geef je aan hoe je batterijen gaat recyclen en ga je de verplichting aan dit ook daadwerkelijk te doen. Doe je dit niet? Dan krijg je een boete.

  Om je eigen producten te recyclen moet je ook je eigen batterijen terugnemen. Dit is in de praktijk niet zo makkelijk daarom nemen veel ondernemingen in een gezamenlijk systeem deel. Bijvoorbeeld de Stiftung Gemeinsames Rücknahmesystem Batterien. Mocht er bij je bedrijf een ophaalopdracht binnenkomen dan neemt deze stichting deze van je over.

  Ophaalopdrachten worden net zoals bij ElektroG gebaseerd op het marktaandeel, wat weer is gebaseerd op de meldingen van de bedrijven zelf (bron: Duits-Nederlandse Handelskamer).

  Verkoper van elektronische apparaten en/of batterijen?

  Dan hebben de ElektroG en BattG zeker invloed op jouw situatie. Laat je daarom ten alle tijde goed informeren over de invloed van deze wetgeving voor jouw bedrijf. Neem contact met ons op of zet direct de registratie in gang.

  altijd bereikbaar

  Via de mail krijg je binnen 24 uur reactie op al je vragen met betrekking tot onze diensten 
  isar rietman

  ✆ CONTACT OP ELKE MANIER

  Laat ons je vrijblijvend terugbellen om samen te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen. 

    Plan hier je belafspraak in

  ✆  +31303690754

   

  Neem contact op met Isar

  Wil je op de hoogte worden gehouden over e-commerce ontwikkelingen via onze nieuwsbrief?*