Waarom heb je BTW-nummer nodig in andere landen en hoe werkt het nu precies? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden.

BTW nummers

Hoewel je bij registratie bij de Nederlandse KVK direct een btw-nummer kunt aanvragen, heb je niet alleen een Nederlands btw-nummer nodig om via Amazon te kunnen verkopen. Omdat er nog geen Amazon-magazijnen in Nederland staan (ook nog niet sinds de komst van Amazon.nl), zul je eerst gebruik moeten maken van andere Europese landen. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn (ondanks de Brexit) nog steeds de beste opties om te beginnen: veel potentiële klanten en relatief minder eisen van de belastingdiensten.
Op termijn wordt het ook interessant om btw-nummers in Spanje, Italië, Polen en Tjechië aan te vragen.

Waarom registreren in andere landen?

Stel je laat je product opslaan in een Amazon-magazijn in Groot-Brittanië. Vanuit de fabriek zul je dan waarschijnlijk ook direct je vracht naar dat warenhuis laten verschepen. In Engeland importeer je dus je goederen en betaal je import VAT. Terugvragen hiervan gaat via de Britse belastingdienst. Als vervolgens een klant je product via Amazon koopt, wordt het vanuit de UK weer verkocht en verzonden aan je klant. Daarmee verkoop je dus vanuit de UK in plaats van Nederland. Om die reden ben je ook btw-plichtig in het Verenigd Koninkrijk. Sinds eind 2019 verplicht Amazon je nu om over een Duits btw-nummer te beschikken om op de Duitse markt te verkopen. Dit geldt ook voor een Frans btw-nummer en sinds de Brexit (01-01-2021) ook voor een Brits btw-nummer. Zorg er dus voor dat je eerst over een btw-nummer beschikt voordat je voorraad naar Amazon verscheept. We hebben meegemaakt dat mensen hun voorraad al bij Amazon hadden liggen en vervolgens te horen kregen dat ze een maand de tijd hadden een btw-nummer te regelen anders zou Amazon de voorraad vernietigen. Regel dit dus op tijd!
Interessant detail: VAT in Groot-Brittanië is 20% en in Duitsland slechts 19%, tegenover de 21% die we in Nederland betalen.

 Wanneer heb je meer btw-nummers nodig?

Wanneer je bijvoorbeeld vanuit het Verenigd Koninkrijk verkoopt aan klanten in de rest van de EU blijf je btw plichtig in Groot-Brittanië. Boven onderstaande drempelbedragen ben je verplicht in andere landen btw-nummers aan te vragen.
 • GB: £ 70,000,-
 • DE: €100,000,-
 • FR: € 35,000,-
 • IT:  € 35,000,-
 • ES: € 35,000,-
Omdat het goedkoper is om te verkopen binnen het land waar je vracht ligt, is het het aan te raden om niet te lang te wachten met het aanvragen van btw-nummers in andere landen. DE en GB zijn mooie markten om vanaf te beginnen en je product te testen. Als je sales goed lopen in één van deze landen raden we aan om voor de volgende alvast te zorgen dat je ook kunt verkopen vanuit de ander. Dan spreid je je vracht over GB en DE en stuurt Amazon automatisch product van het ene magazijn naar het andere om het land met de meeste vraag te kunnen bedienen.

Voorbeeld btw aangifte en verlegde btw

We nemen even als voorbeeld aangifte doen in Groot-Brittanië, dit gaat namelijk relatief gemakkelijk vergeleken met andere Europese landen. In dit voorbeeld gaan we uit van de situatie in onderstaand figuur. Via je online account geef je op hoeveel kosten je hebt gemaakt en hoeveel je verkocht hebt. Vervolgens vul je in hoeveel VAT daarbij betaald/ontvangen moet worden.
Let op: als Amazon 0% btw hanteert betekent dit dat de btw naar jou wordt verlegd. In dit geval moet je uitrekenen hoeveel btw jij zou moeten aangeven en dit bedrag opgeven. Vervolgens vraag je binnend dezelfde aangifte het bedrag ook weer terug. Als ondernemer ben je namelijk gerechtigd om afgedragen btw terug te vragen. Hierdoor betaal je uiteindelijk netto geen belasting maar zorg je er wel voor dat je de bedragen hebt aangegeven. Doe je dit niet, dan komt de belastingdienst daar vrij snel achter omdat Amazon wel in hun aangifte zegt dat ze jou tegen 0% hebben geleverd. Let hier dus goed op!
European Fulfilment Network, afbeelding met dank aan amazon.co.uk
Belangrijk: Britse bankrekening
De Britse belastingdienst (HMRC) maakt alleen je belastingteruggaaf over naar Britse bankrekeningen. Dit betekent dus dat je een Britse rekening nodig hebt. Hier kun je twee dingen voor doen:
 • rekening openen bij een bank zoals Royal Bank of Scotland:
  • Gemiddelde tijd nodig om rekening aan te maken en openen: 1 week
 • rekening openen bij Revolut:
  • Gemiddelde tijd nodig om rekening aan te maken en openen: 15 minuten
  • Revolut is een Britse Online bank waar je binnen een kwartier een rekening hebt geopend. Internationale transacties zijn altijd gratis en je betaalt een vrij lage wisselkoers. Je kunt hier dus aardig wat geld mee besparen!

Pan-european & BTW

Ben je van plan om Pan-European te gaan verkopen via Amazon? Houd er dan rekening mee dat je in deze 7 Europese landen een btw-nummer nodig hebt: Groot-Brittanië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en Tjechië. Veel mensen denken als ze dit horen: “maar Pan-European FBA focust zich toch op de eerste 5 landen?” Klopt. Je hebt listings in de 5 landen, maar Amazon kan je voorraad wel verplaatsen naar Polen of Tsjechië en vanuit daar de klant bedienen. Vanwege de lagere arbeidskosten in deze landen is het voor Amazon ook interessanter om je Duitse klanten via Polen van producten te voorzien. Dat betekent dus dat je ook in Polen en Tsjechië je dient te registeren en aangifte moet doen!

pan Europe fba

Pan European FBA, afbeelding met dank aan amazon.co.uk

Wil je volledig de focus kunnen leggen op het groeien van je bedrijf en wil je geen tijd verdoen aan BTW-tarieven uitzoeken, BTW-nummers registeren en aangiften doen?

Laat ons je BTW-nummers registeren en je aangiftes regelen zodat je Amazon kunt blijven  in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of Duitsland. Meer weten? Kijk dan op onze dienstenpagina!

We bieden ook eenmalige, losse registraties aan.

Meer weten? Bekijk dan onze pagina om losse btw-nummers aan te vragen.