Waarom heb je btw-nummer nodig in andere landen en hoe werkt het nu precies? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden.

Btw nummers

Hoewel je bij registratie bij de Nederlandse KVK direct een btw-nummer kunt aanvragen, heb je niet alleen een Nederlands btw-nummer nodig om via Amazon te kunnen verkopen. Omdat er nog geen Amazon-magazijnen in Nederland staan (ook nog niet sinds de komst van Amazon.nl), zul je eerst gebruik moeten maken van andere Europese landen. Duitsland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk zijn (ondanks de Brexit) nog steeds de beste opties om te beginnen: veel potentiële klanten en relatief minder eisen van de belastingdiensten. Voor Amazon.nl maak je gebruik van Amazon-magazijnen in Duitsland. Op termijn wordt het ook interessant om btw-nummers in Spanje, Italië, Polen en Tjechië aan te vragen.

De Europese btw-wetswijziging vanaf 1 juli 2021

E-commerce en belasting. Het bezorgd menig ondernemer kopzorgen. Vanaf 1 juli 2021 wordt een Europese wetswijziging (bekend onder OSS) ingevoerd die als doel heeft om dit eenvoudiger te maken. Maar wordt het ook eenvoudiger?

Doorloop het stappenplan wat wij hebben opgesteld om te kijken welke impact er is op jouw business.

Waarom registreren in andere landen?

Stel je laat je product opslaan in een Amazon-magazijn in Groot-Brittanië. Vanuit de fabriek zul je dan waarschijnlijk ook direct je vracht naar dat warenhuis laten verschepen. In Engeland importeer je dus je goederen en betaal je import VAT. Terugvragen hiervan gaat via de Britse belastingdienst. Als vervolgens een klant je product via Amazon koopt, wordt het vanuit de UK weer verkocht en verzonden aan je klant. Daarmee verkoop je dus vanuit de UK in plaats van Nederland. Om die reden ben je ook btw-plichtig in het Verenigd Koninkrijk. Sinds eind 2019 verplicht Amazon je nu om over een Duits btw-nummer te beschikken om op de Duitse markt te verkopen. Dit geldt ook voor een Frans btw-nummer en sinds de Brexit (01-01-2021) ook voor een Brits btw-nummer. Zorg er dus voor dat je eerst over een btw-nummer beschikt voordat je voorraad naar Amazon verscheept. We hebben meegemaakt dat mensen hun voorraad al bij Amazon hadden liggen en vervolgens te horen kregen dat ze een maand de tijd hadden een btw-nummer te regelen anders zou Amazon de voorraad vernietigen. Regel dit dus op tijd!
Het voordeel van het registreren in andere landen kan zijn dat je te maken hebt met een lager btw tarief. Dit is weer gunstig voor je marge! Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende btw tarieven in de belangrijkste verkooplanden van Amazon op dit moment.

Overzicht met de btw tarieven per land waarin Amazon actief is:

Land Btw-tarief hoog Btw-tarief laag
België 21% 12%, 6%
Duitsland 19% 7%
Frankrijk 20% 10%, 5.5%, 2.1%
Italië 22% 10%, 5%, 4%
Nederland 21% 9%
Polen 23% 8%, 5%
Spanje 21% 10%, 4%
Tsjechië 21% 15%, 10%
Verenigd Koninkrijk 20% 5%
Zweden 25% 12%, 6%

 Wanneer heb je meer btw-nummers nodig?

Wanneer je bijvoorbeeld vanuit het Verenigd Koninkrijk verkoopt aan klanten in de rest van de EU blijf je btw plichtig in Groot-Brittanië. Boven onderstaande drempelbedragen ben je verplicht in andere landen btw-nummers aan te vragen.
 • GB: £ 70,000,-
 • DE: €100,000,-
 • FR: € 35,000,-
 • IT:  € 35,000,-
 • ES: € 35,000,-
 • BE: € 35,000,-
 • PL: € 35.000,- (160.000 PLN)
 • CZ: € 43.000,- (1.140.000 CZK)

Visueel voorbeeld
De oranje landen op de kaart zijn de landen waar je producten in een magazijn liggen opgeslagen. Je verkoopt dus vanuit het land naar het klanten in hetzelfde land. Om die reden moet je ook btw betalen in ieder land waaruit je verkoopt. De verkoper in dit figuur zou dus voor btw-nummers geregistreerd moeten zijn in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Zoals je ziet verkoopt hij ook vanuit Duitsland naar Polen. Omdat de verkopen van Duitsland in zijn geval het drempelbedrag dat geldt voor Polen nog niet hebben overschreden, heeft hij geen btw-nummer nodig in Polen en betaalt hij dus btw aan de Duitse belastingdienst als hij een product aan een Poolse klant verkoopt.

btw nummer aanvragen Duitsland

Omdat het goedkoper is om te verkopen binnen het land waar je vracht ligt, is het het aan te raden om niet te lang te wachten met het aanvragen van btw-nummers in andere landen. DE en GB zijn mooie markten om vanaf te beginnen en je product te testen. Als je sales goed lopen in één van deze landen raden we aan om voor de volgende alvast te zorgen dat je ook kunt verkopen vanuit de ander. Dan spreid je je vracht over GB en DE en stuurt Amazon automatisch product van het ene magazijn naar het andere om het land met de meeste vraag te kunnen bedienen.

Voorbeeld btw aangifte en verlegde btw

We nemen even als voorbeeld aangifte doen in Groot-Brittanië, dit gaat namelijk relatief gemakkelijk vergeleken met andere Europese landen. In dit voorbeeld gaan we uit van de situatie in onderstaand figuur. Via je online account geef je op hoeveel kosten je hebt gemaakt en hoeveel je verkocht hebt. Vervolgens vul je in hoeveel VAT daarbij betaald/ontvangen moet worden.
Let op: als Amazon 0% btw hanteert betekent dit dat de btw naar jou wordt verlegd. In dit geval moet je uitrekenen hoeveel btw jij zou moeten aangeven en dit bedrag opgeven. Vervolgens vraag je binnen dezelfde aangifte het bedrag ook weer terug. Als ondernemer ben je namelijk gerechtigd om afgedragen btw terug te vragen. Hierdoor betaal je uiteindelijk netto geen belasting maar zorg je er wel voor dat je de bedragen hebt aangegeven. Doe je dit niet, dan komt de belastingdienst daar vrij snel achter omdat Amazon wel in hun aangifte zegt dat ze jou tegen 0% hebben geleverd. Let hier dus goed op!
amazon fbm international

European Fufilment Network, afbeelding met dank aan Amazon.co.uk

Belangrijk: Britse bankrekening
De Britse belastingdienst (HMRC) maakt alleen je belastingteruggaaf over naar Britse bankrekeningen. Dit betekent dus dat je een Britse rekening nodig hebt. Hier kun je twee dingen voor doen:
 • rekening openen bij een bank zoals Royal Bank of Scotland:
  • Gemiddelde tijd nodig om rekening aan te maken en openen: 1 week
 • rekening openen bij Revolut:
  • Gemiddelde tijd nodig om rekening aan te maken en openen: 15 minuten
  • Revolut is een Britse Online bank waar je binnen een kwartier een rekening hebt geopend. Internationale transacties zijn altijd gratis en je betaalt een vrij lage wisselkoers. Je kunt hier dus aardig wat geld mee besparen!

Pan-european & BTW

Ben je van plan om Pan-European te gaan verkopen via Amazon? Houd er dan rekening mee dat je in deze 7 Europese landen een btw-nummer nodig hebt: Groot-Brittanië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en Tjechië. Veel mensen denken als ze dit horen: “maar Pan-European FBA focust zich toch op de eerste 5 landen?” Klopt. Je hebt listings in de 5 landen, maar Amazon kan je voorraad wel verplaatsen naar Polen of Tsjechië en vanuit daar de klant bedienen. Vanwege de lagere arbeidskosten in deze landen is het voor Amazon ook interessanter om je Duitse klanten via Polen van producten te voorzien. Dat betekent dus dat je ook in Polen en Tsjechië je dient te registeren en aangifte moet doen!

Pan European FBA, afbeelding met dank aan Amazon.co.uk

Update per 1 januari 2021: op dit moment is het Verenigd Koninkrijk uitgesloten van het PAN-European programma. Mocht hierover een update volgen, dan laten we dat natuurlijk weten.

pan Europe fba

Registreer je voor de btw

Nu je weet vanuit welke landen je gaat verkopen of in welke landen je over de drempel voor lange afstandsverkopen gaat, kun je beginnen met het registeren van BTW-nummers.

Registratie bestaat uit drie delen:

 1. Invullen en opsturen formulieren van desbetreffende belastingdienst.
 2. Beoordeling en verwerking door de belastingdienst. Dit duurt gemiddeld 1 á 2 maanden, maar kan in bijvoorbeeld Spanje wel 6 maanden duren. 
 3. Inrichten online account voor aangiften.

Wanneer je een btw-nummer hebt toegewezen gekregen, denk er dan ook aan deze toe te voegen in Seller Central.

Dan zorg je er gelijk voor dat facturen automatisch op het land gezet worden waar je daadwerkelijk je verkopen doet en je kosten maakt!

vat seller central amazon

Periodieke aangiften

Als je BTW-nummer binnen is ben je verplicht om periodiek btw-aangifte te doen. Meestal gaat dit, net als in Nederland, per kwartaal. Er zijn echter uitzonderingen:

 1. In Duitsland ben je verplicht om in het eerste jaar 13 keer aangifte te doen (12 maanden en 1 over het hele jaar). Daarna doe je per kwartaal aangifte.
 2. In Frankrijk doe je standaard maandelijks aangifte.

 3. Bij verschillende belastingdiensten kun je bij de registratie aangeven in welke periode je aangifte wilt doen. In het Verenigd Koninkrijk kun je bijvoorbeeld kiezen voor aangifte op 31 januari i.p.v. 31 december, 30 april i.p.v. 31 maart etc. Wil je zelf je btw-nummer registeren en je aangiften doen? Let er dan goed op wat je instelt. Het is natuurlijk het handigst als het gelijk loopt met de termijnen in Nederland.

Ook handig om te weten als je in het Verenigd Koninkrijk:
In Verenigd Koninkrijk is het hebben van een Britse bankrekening vereist om btw terug te kunnen vragen. De gemakkelijkste en snelste optie hiervoor is een rekening aanmaken bij een online bank als Revolut.

Wees voorbereid op controle en wees zelf ‘in control’

Er zijn qua controle twee zaken waar je rekening mee moet houden.

 1. In sommige landen, zoals Duitsland, vraagt de belastingdienst soms op om een overzicht van je inkomsten en uitgaven op Amazon te versturen. Als je hier een door Amazon gegenereerd rapport uit Seller Central van opstuurt is dit meestal voldoende. Let wel, de cijfers die je invoert bij de belastingdienst moeten dus overeen komen met je cijfers in de rapporten van Amazon. Hoe logisch dit ook klinkt, het gaat niet altijd goed. Wees je hier dus van bewust als je uitrekent wat je totale kosten en opbrengsten zijn voor een periode.

 2. Mocht je inspectie krijgen van een belastingdienst is het van belang dat al je financiële informatie gestructureerd is opgeslagen. Je kunt natuurlijk prima een excel gebruiken en in mapjes al je facturen netjes opbergen. Wat handiger (en vaak gemakkelijker en sneller) werkt, is een boekhoudprogramma zoals Exact, Xero of Quickbooks. Je kunt deze pakketten linken aan Amazon waardoor je verkoopdata automatisch in je boekhouding terechtkomt. Let erop bij het kiezen van een pakket in hoeverre dit mogelijk is. In het artikel over boekhouding lees je hier meer over.

belastingaangifte

Wil je volledig de focus kunnen leggen op het groeien van je bedrijf en wil je geen tijd verdoen aan btw-tarieven uitzoeken, BTW-nummers registeren en aangiften doen?

Laat ons je BTW-nummers registeren en je aangiftes regelen zodat je Amazon kunt blijven  in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of Duitsland. Meer weten? Kijk dan op onze dienstenpagina!

We bieden ook eenmalige, losse registraties aan.

Meer weten? Bekijk dan onze pagina om losse btw-nummers aan te vragen.