...

Supplier

Zo! Je private label product is gevonden. Het levert je een mooie marge op, en al het product onderzoek is gedaan. Nu is het tijd om suppliers  aan te schrijven. Eén supplier gaat er namelijk voor zorgen dat je product gemaakt wordt en aangepast wordt op jouw wensen. Dit is één van de belangrijkste stappen voordat je kunt gaan beginnen met verkopen op Amazon. Je wilt natuurlijk dat je product een hoge kwaliteit heeft, uniek is en je er geld aan overhoudt. Als je een product kiest wat een slechte kwaliteit heeft en er niet voor zorgt dat je uitblinkt in je markt, ben je op de lange termijn zeker niet succesvol. Aan de andere kant, als je een product kiest wat te duur is om te maken, heb je nauwelijks marge op je product houd je er niets aan over. Laat staan als je in zee gaat met de verkeerde suppliers, gaat dit veel van je tijd en geld kosten.

Hoe vind je suppliers goed en snel

Het vinden van suppliers is eigenlijk niet heel lastig meer in de huidige tijd. Dat kan hooguit enkele minuten duren. Het meest uitdagende gedeelte is echter: ervoor te zorgen dat de supplier de juiste match met jou is. Voor ieder product geldt dat je online kunt zoeken naar potentiële suppliers die het product wat jij voor ogen hebt al kunnen maken. Dit zorgt ervoor dat jouw private label eenvoudiger op het product kan, zonder al teveel extra kosten. Er zijn meerdere manieren om te zoeken naar suppliers;

Wij gebruiken voornamelijk Alibaba om potentiële suppliers te benaderen. Alibaba biedt de mogelijkheid om in contact te komen met suppliers aan de andere kant van de wereld (China!), die het product veel goedkoper kunnen maken dan fabrieken dat kunnen in Europa of Noord-Amerika.

Alibaba

Om suppliers te zoeken op Alibaba, zoek je eenvoudig door het keyword van je product te gebruiken, zoals bijvoorbeeld “fidget spinner”. Wat je dan zult zien, zijn vele suppliers die dit product maken, tezamen met andere waardevolle informatie. supplier alibaba amazon

Wat je voornamelijk zult zien zijn foto’s van de producten, prijzen, MOQ (minimum order quantity), responstijd en meer. We adviseren je om suppliers te kiezen die in ieder geval trade assurance hebben en gold supplier zijn, maar het liefste ook assessed suppliers zijn. Dit zorgt ervoor dat je in ieder geval een risico afdekt door in contact te treden met suppliers die daadwerkelijk bestaan.

Contacteren van de potentiële suppliers

De volgende stap is natuurlijk om de suppliers te bekijken en ze te contacteren. Een supplier gevonden met een product wat je interesse wekt? Contacteer ze om meer details te krijgen. Hierbij is het erg belangrijk om te weten hoe je met suppliers in contact treedt. Je wilt niet overkomen als een ‘nobody’ die nog nooit eerder een private label product heeft geïmporteerd uit China. Wel als een groot bedrijf die weet wat ze doen. De meeste suppliers hebben geen zin om te dealen met kleine speler. Enkel met serieuze kopers waarmee een lange termijn relatie opgebouwd kan worden en veel geld te besteden hebben. Zorg er dus voor dat je formeel en professioneel overkomt als je praat met suppliers. Nu dit duidelijk is, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je moet vragen, welke informatie je wilt hebben.

Er is altijd genoeg om achter te komen:

  • Wat is de minimale order quantity [MOQ]?
  • Wat is het gewicht en de omvang van het product?
  • Hoeveel kost het om het product te verschepen van China naar Europa? (handig om te doen, want je kunt hun prijs dan vergelijken die van een freight forwarder!)
  • Kunnen we het product private labellen?

 

In ieder geval zijn er genoeg cruciale vragen die je moet stellen aan de supplier, je wilt immers weten waar je aan begint en goed voorbereid zijn op het productieproces. Contacteer ook zoveel mogelijk suppliers, 20 a 30 is zeker niet overdreven. Op die manier kun je het beste vergelijken en een gegronde keuze maken met welke supplier je in zee gaat. Het is ook erg belangrijk om een supplier te kiezen waarmee je goed kunt communiceren, om zo een lange termijn relatie op te bouwen. Dat is namelijk wel het idee!

De keuze is gemaakt en je gaat je bestelling plaatsen!

Je hebt al het onderzoek gedaan en besloten welke supplier het meest geschikt is voor jou. Tijd om je bestelling te plaatsen. Het maakt in principe niet uit hoeveel je de eerste keer bestelt. Dit hangt puur af van je budget en de afspraken die je gemaakt hebt met je supplier. Wat kan gebeuren indien je te weinig units bestelt, is dat je out of stock raakt, wat weer gevolgen heeft voor je ranking op Amazon. Zorg er daarom voor dat je altijd voorradig bent en voldoende inventory hebt. De meeste suppliers zullen een banktransfer accepteren, maar slimmer is om Alibaba haar trade assurance te gebruiken, of om gebruik te maken van services als Paypal. Omdat dit erg belangrijk is, gaan we daar in een apart artikel verder op in.

Een aantal handige tips hierbij:

 1. Let op reviews van anderen en de response rating. Je wilt niet in zee met een partij die pas na een week reageert op je vragen.
2. Kijk naar het totale assortiment: wat kunnen ze nog meer voor je maken? Als je eerste product een succes is, is het handig om bij dezelfde suppliers een volgend product te laten maken.
3. Laat zien dat je een serieuze business partner bent. Eindig je mail niet met een functie als CEO, Partner of Owner, maar eindig met Supply Manager of Purchasing Agent. CEO’s schrijven geen suppliers aan.
4. Vraag naar de kosten voor het bestellen van een product sample. Test je proef exemplaar uitbundig: hij moet tegen een stootje kunnen!

Met een gigantische voorsprong beginnen én groeien op Amazon is eindelijk mogelijk met het Amazon Handboek voor Sellers voor startende ondernemers.

Met dit e-book willen we ervoor zorgen dat u alles weet over hoe u moet verkopen op Amazon en waar u rekening mee moet houden.

We helpen u met concrete tips, vuistregels en stap-voor-stap handleidingen door Seller Central.

Alles om ervoor te zorgen dat u succes heeft op Amazon!

het amazon handboek voor sellers